Οταν τον Ιούλιο του 2004 ο Σταμάτης (Μάσιας) Ρέστης άφηνε την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 64 ετών, η ζωή του μεγάλου γιου του, του Βίκτωρα, άλλαζε με κινηματογραφική ταχύτητα.
Δεν ήταν ούτε 36 ετών όταν βρέθηκε με μια τεράστια περιουσία υπό τον έλεγχο της μητέρας του, η οποία τον εμπιστευόταν πλήρως. Ο Βίκτωρ μεγάλωσε κάτω από τη βαριά σκιά του Σταμάτη, που είχε γεννηθεί στην Κοκκινιά και είχε μεγαλώσει ανάμεσα σε ορυκτέλαια και βενζίνες ώσπου «να πάει στα καράβια» για να καταλήξει στην αγκαλιά μιας όμορφης και εύπορης κοπέλας, εβραϊκής καταγωγής, της Μπέλα, για την οποία άλλαξε και το θρήσκευμά του (από ορθόδοξος Σταμάτης έγινε Εβραίος Μάσιας). Ο όμιλος Ρέστη, με δουλειές κυρίως στην (ακόμη «λευκή») Νότια Αφρική, εξαπλώνεται, αλλά ο Σταμάτης είναι «βαρύς» και «αθόρυβος». Η φωτογραφία του θα μπει στις εφημερίδες μόνο την επομένη του θανάτου του, στις 18 Ιουλίου του 2004. Λίγο καιρό πριν στο «Maritsa’s» στο Κολωνάκι ο επιστήθιος φίλος του Γιώργος Κατσιφάρας τον είχε σταματήσει από την αγορά της Ολυμπιακής. «Πού να το σέρνεις αυτό το πτώμα» του είχε πει και ο Μάσιας τον άκουσε, όπως τον άκουγε πολλές φορές, αφού ήταν και οι δύο «ΑΕΚτζήδες»!
Ο Βίκτωρ είναι στο αντίθετο άκρο! Πέφτει με τα μούτρα στο lifestyle και, όπως κάθε πλούσιος σε «δύσκολη» ηλικία, χωρίζει τη γυναίκα με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά!
Από το στρατηγείο της λεωφ. Ποσειδώνος, στο Ελληνικό, στον χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία της (λιβεριανής) εταιρίας του ομίλου ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA, επεκτείνεται συνεχώς σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις.
Επενδύει με την ίδια ευκολία σε βαπόρια και σε… «σούσι κέτερινγκ»! Αγοράζει με την ίδια ζέση πλοία ξηρού φορτίου και μετοχές στην Ιmako του Πέτρου Κωστόπουλου. Επί των ημερών του η Τράπεζα FBB, που έχει ιδρύσει ο πατέρας του, περνά στα δικά του χέρια, καθώς αποχωρούν μέτοχοι, που πληρώνονται αρκετά καλά για τις μετοχές που παραχωρούν. Ασχολείται και µε τα media, αφού θα μπει και στον ΔΟΛ, τοποθετώντας κάποια στιγμή στο Δ.Σ. την αδελφή του Καίτη, στο Mega, στο MTV, στο Nickelodeon και με 40% στο «Πρώτο Θέμα». Μπαίνει και με το 51% στην αλλαντοβιοµηχανία ΝΙΚΑΣ, ενώ έχει μπει στη Sea Star του Γ. Βαρδινογιάννη και, μέσω αυτής, στην ANEK και την Hellenic Sea Ways, που πρόσφατα πέρασε στο μάνατζμεντ του ομίλου Grimaldi. Κατέχει και µειοψηφικό µερίδιο µετοχών στην εταιρία του -επίσης ισραηλιτικής καταγωγής- επιχειρηµατία Σαµ Μπενρουµπή. Μπαίνει στη Folli-Follie και στην FG Europe και με τον Γ. Φειδάκη δημιουργούν την RF Energy (50% Ρέστης, 40% FG Europe και 10% Γ. Φειδάκης), για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο Μαυροβούνιο ίδρυσε την τράπεζα First Financial Bank και με τον Φειδάκη δημιούργησαν την Globus Maritime, που η µετοχή της είναι διαπραγµατεύσιµη στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου.
Ανακατεύτηκε και σε μια σκοτεινή υπόθεση, με εκτάσεις στο Κορωπί και στη Βάρη. Υπάρχει μάλιστα υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από πολιτικό μηχανικό, φερόμενο ως ανεψιό πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος «ομολογεί» ότι ο Βίκτωρ τού κατέβαλε κάπου 38.000.000 ευρώ επειδή «η χορτολιβαδική έκταση επρόκειτο να αποχαρακτηρισθεί, όπως ανέφεραν πληροφορίες από τον… θείο του»! Ο «ανεψιός», λίγες μέρες προτού υπογράψει τη δήλωση σε κάποιο ΚΕΠ, με τη συνοδεία σωματωδών κυρίων, είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο του Ν. Φαλήρου με τραύματα που προκλήθηκαν από γερό ξυλοδαρμό!
Το όνομα του Βίκτωρα αναφέρθηκε εσχάτως και σε δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, που προκάλεσε μια αμερικανική ΜΚΟ, με αντικείμενο το εμπάργκο εις βάρος του Ιράν. Κατά τα δημοσιεύματα, «το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου προσπαθούσε, μέσω του Καμπή, να εξασφαλίσει για το ιρανικό καθεστώς τον έλεγχο της FBB, μιας «φαινομενικά αθώας» τράπεζας της οποίας ηγούνταν ένας «φαινομενικά αξιόπιστος» Ελληνας επιχειρηματίας, ώστε το καθεστώς να καταφέρει να προχωρήσει και να διευρύνει τις παράνομες τραπεζικές και ναυτιλιακές δραστηριότητές του, προσφέροντας τεράστιες επενδύσεις ως αντάλλαγμα. Με ανακοίνωση του ομίλου του ο Β. Ρέστης διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον εν λόγω επιχειρηματία.
Τα πανάκριβα Ι.Χ. και η δήλωση-σοκ
Η οικογένεια Ρέστη μένει στη Βούλα. Διαθέτει πολλά και πανάκριβα αυτοκίνητα, ελικόπτερο, ιδιωτικό αεροσκάφος, τη 42 µ. θαλαµηγό Blue Bell και ένα µικρότερο σκάφος.
«Ο ουρανός δεν είναι το όριο για µας» δηλώνει, αλλά μια άλλη του δήλωση «έγραψε» αρνητικά: Εκείνη µε την οποία απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για υψηλή φορολογία στα µεγάλα εισοδήµατα.
«Δεν µπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν έναν βαθµό φορολογικής ασυλίας σε όλον τον κόσµο “θα σε φορολογήσω”. Βρες µε πρώτα» δήλωσε ο Βίκτωρ στο Bloomberg εκνευρίζοντας
τον εφοπλιστικό χώρο, που ήδη είχε δεχθεί χτυπήματα για την «απροθυμία» του να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Δύο φορές παντρεµένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει αποκτήσει δύο αγόρια και µια κόρη από τον πρώτο του γάµο και µια κόρη τριών ετών από τον δεύτερο µε την πρώην δημοσιογράφο του Mega Κορίνα Συνοδινού, που τον τέλεσε στο Μαυροβούνιο στο ξενοδοχείο «Σαν Στεφάν». Εκεί, στο Μαυροβούνιο, που το αποκαλεί «Μονακό της Βαλκανικής», ο Βίκτωρ έχει αγοράσει το ομώνυμο με το ξενοδοχείο νησάκι.
Το δάνειο και τα ανακριβή «πόθεν έσχες»
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε προχθές, μετά την απολογία του στην ειδική ανακρίτρια για θέματα διαφθοράς, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος φέρεται να είναι υπόλογος σε σειρά εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης είχε συλληφθεί για το «δάνειο» των 5.800.000 ευρώ. Και μπορεί η χορήγηση του εν λόγω δανείου τον Ιούνιο του 2012 από την τράπεζα FBBank, -τη διοίκηση της οποίας ασκούσε ο εφοπλιστής- στην offshore AAM Holdings, το οποίο φέρεται να κατέληξε σε εταιρίες συμφερόντων του, να οδήγησε στη σύλληψη και στην προφυλάκισή του, ωστόσο ο Β.Ρέστης ελέγχεται και για άλλες υποθέσεις από τη Δικαιοσύνη. Μία ημέρα μετά τη σύλληψη του εφοπλιστή, ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης εισηγήθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή του σε δίκη για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 2008-2012. Οπως ανέφερε στην πρότασή του, ο εφοπλιστής είχε «ξεχάσει» να δηλώσει τη συμμετοχή του σε 251 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και εξωχώριες στη Λιβερία και τις Νήσους Μάρσαλ! Το όνομά του έχει εμπλακεί και σε δικογραφίες, όπως το «Καρούζος gate» και το κύκλωμα πλειστηριασμών ακινήτων.