Στους επόμενους μήνες θα έχουμε νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα, με την κυβέρνηση να έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης έναντι της ακρίβειας
Ολο και πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω μέσα στο 2024. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση των στοιχείων από την Eurostat, που έδειξε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον μήνα Δεκέμβριο ανέβηκε στο 3,7%, από το 2,9% τον Νοέμβριο, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα έτρεξαν με ρυθμό 7,6%. Ηδη στη χώρα μας πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε και νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης της κοινωνίας έναντι της ακρίβειας, η οποία καλπάζει καθημερινά.
Η ευρωζώνη
Ανοδικά κινήθηκε και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,9%, από 2,4% τον Νοέμβριο, απόδειξη πως η απόσυρση των επιδοτήσεων στην ενέργεια οδηγεί σε αύξηση των τιμών, επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό και δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) στις αποφάσεις που λαμβάνει για την πορεία των επιτοκίων, καθώς ο στόχος που έχει θέσει για τον πληθωρισμό είναι στο 2%.
Παράλληλα, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με άγνωστες ακόμη τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις τιμές των μεταφορών και, κατ’ επέκτασιν, των αγαθών η ένταση στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. Μία νέα περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και τους δανειολήπτες.
Τα επιτόκια
Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν πως τα σημερινά επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν σταθερά έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2024 και έκτοτε θα αρχίσει σταδιακή αποκλιμάκωσή τους. Ομως, μία νέα άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να παρατείνει τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων και μετά το καλοκαίρι του 2024.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν παγώσει τα επιτόκια μόνο για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια έως τον Μάρτιο του 2024. Ολοι οι υπόλοιποι δανειολήπτες παραμένουν εκτεθειμένοι στις αυξήσεις επιτοκίων, δηλαδή όσοι έχουν κόκκινα στεγαστικά και (ενήμερα ή μη) καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να απαντήσει αν θα υπάρξει νέα παράταση του παγώματος της αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες.