Η Λιβύη βάζει «φωτιά» στην Αν. Μεσόγειο!

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., με κίνδυνο να προκαλέσει κλιμακωτές αντιδράσεις σε Αίγυπτο και Ελλάδα

Νέα κρίση, που κινδυνεύει να βάλει βόμβα στα θεμέλια της ανατολικής Μεσογείου, πυροδότησε η Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης με μια αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Η απόφαση αυτή κινδυνεύει να προκαλέσει κλιμακωτές αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Λιβύη αναφορικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να απαντήσει μέσω κάποιας επιστολής στα Ηνωμένα Εθνη και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, όπου πλέον βρίσκεται αναρτημένη η λιβυκή απόφαση, όσο όμως και από την Αθήνα, η οποία εξετάζει κατά πόσο αυτή η κίνηση επηρεάζει τα δεδομένα που υπάρχουν για την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας, η Αθήνα, παρότι εξετάζει με έντονη προσοχή τις εξελίξεις, φαίνεται πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, κρίνοντας την κίνηση της Τρίπολης ως «συνηθισμένη», ενώ διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν επηρεάζει τα συμφέροντα της χώρας. Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις μετά την ενέργεια της Λιβύης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας επισήμανε στη δημόσια τηλεόραση πως «δεν επηρεάζει άμεσα στην Ελλάδα το θέμα. Η χώρα μας μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση όταν το κρίνει».

Η κίνηση, ωστόσο, αυτή δεδομένα προκαλεί πίεση στην Αθήνα ως προς το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης. Ωστόσο, αυτό που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει είναι το γεγονός πως ακόμα μια φορά η Αθήνα έρχεται προ τετελεσμένων στη γειτονιά της, αφήνοντας στη πραγματικότητα τη χώρα να έχει ρόλο παρατηρητή εξελίξεων και περιφερειακών ανταγωνισμών. Φυσικά, από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει και η Αγκυρα, καθώς εδώ και χρόνια η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αποδείξει πως λειτουργεί σαν μακρύ χέρι των Τούρκων.

Κοινοποίηση

Το χρονικό της νέας κρίσης που κινδυνεύει να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που έχουν επιτευχθεί στην περιοχή άρχισε από την κοινοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης υπό τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, το οποίο αποφάσισε ότι επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς Βορρά, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επί του πρακτέου, η συγκεκριμένη κίνηση έχει κύριο στόχο να απαντήσει στο διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, που αποτελούσε ακόμη μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προκειμένου να ακυρώσει παράπλευρα προβλήματα που δημιουργούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά.

Η Λιβύη και η Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και με την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ η Τρίπολη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτά βρίσκονται ανατολικότερα, όπως φαίνεται και από τον χάρτη που συνοδεύει το ρεπορτάζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει στο κράτος που την ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική κίνηση (τελωνειακά), την ασφάλεια ή τη μετανάστευση. Ολες οι γραμμές χαράσσονται με βάση τη λιβυκή αντίληψη για τα πράγματα, ως εκ τούτου και προς Ανατολάς, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα