Αποστέλλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η διεθνής ναυσιπλοΐα αντιμετωπίζει την απειλή επιθέσεων από τους αντάρτες της Υεμένης
Σε μια κίνηση επικίνδυνη προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. Την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν, όπου η διεθνής ναυσιπλοΐα αντιμετωπίζει την απειλή επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσε χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εμπλέκεται ολοένα περισσότερο σε μια πολεμική επιχείρηση.
«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας» ανέφερε ο κ. Δένδιας στη δήλωσή του. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η αξιοσημείωτη αναφορά πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας». Καλά ενημερωμένες πηγές, με γνώση των απαιτήσεων της αποστολής και του επιπέδου απειλής στην περιοχή, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αναφορά επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για την επικινδυνότητα της αποστολής.
Κατά τις ίδιες πηγές, για την αντιμετώπιση της απειλής που αντιπροσωπεύουν οι Χούθι, οι οποίοι για την προσβολή στόχων επιφανείας χρησιμοποιούν κατευθυνόμενα βλήματα πλεύσης, μη επανδρωμένα αεροχήματα, τηλεχειριζόμενα σκάφη επιφανείας με φορτίο εκρηκτικών και νάρκες, επιβάλλεται το σύνολο των αισθητήρων, συστημάτων και όπλων της φρεγάτας που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση να είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.
Επίσης, απαιτείται η πλήρης στελέχωση του πλοίου (ποσοστό ελαφρώς ανώτερο του 100%), οπότε, κατά πάγια πρακτική, το πλήρωμα της φρεγάτας που θα επιλεγεί θα συμπληρωθεί όπου απαιτείται από προσωπικό ομοιότυπων πλοίων. Σημειώνουν ακόμα ότι πρόκειται για τυπική αποστολή προστασίας και επίδειξης σημαίας, και πως η ελληνική φρεγάτα θα επιχειρεί ως μέρος δύναμης επιχειρήσεων η οποία θα κατανείμει τις μονάδες που θα της διατεθούν για την κάλυψη τομέων. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική συμμετοχή θα αφορά φρεγάτα τύπου MEKO-200HN/«ΥΔΡΑ», με ισχυρή υποψηφιότητα την «ΨΑΡΑ» F-454.
Επιχείρηση
Λόγω της κορυφαίας θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας και επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή διαπλέουν πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων, η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον νομοτελειακή. Ομως, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, όταν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζ. Οστιν ανακοίνωσε την έναρξη της πολυεθνικής επιχείρησης Prosperity Guardian με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας για όλες τις χώρες και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας, η Ελλάδα δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των χωρών που ανέφερε ονομαστικά. Υπενθυμίζεται ότι, πλην των ΗΠΑ, ο Οστιν είχε αναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϊχέλες και την Ισπανία. Σύμφωνα με τη δήλωση του Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο (Τρίτη 19 Δεκεμβρίου) είχε ενημερώσει την Αίγυπτο για την ελληνική πρόθεση συμμετοχής.
Με βάση πληροφορίες, η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση ζητήθηκε από εφοπλιστικούς κύκλους, ενώ, κατ’ άλλες πηγές, είχε συζητηθεί σε επαφές που είχε μαζί τους ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. Φαίνεται δε ότι, κατά κάποιον τρόπο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η κυβέρνηση «ρυμουλκήθηκαν» στη συμμετοχή.
Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. «Η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας “προθύμων” και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα» ανέφερε σε δήλωσή του. Επεσήμανε δε ότι «προτεραιότητα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».