Στη συνέντευξή του στον Real FM το μόνο επιχείρημα που επικαλέστηκε για να κρύψει τη γύμνια του ως υπ. Μετανάστευσης ήταν ο… διεθνής παράγοντας και η Ε.Ε.
Αν σε κάτι έχουν εκπαιδευτεί άριστα τα κυβερνητικά στελέχη είναι στον τετραγωνισμό του κύκλου. Για καθετί που ξέρουν εκ των προτέρων ότι μπορεί να τους φέρει σε δύσκολη θέση έχουν προετοιμάσει και μια λογικοφανή απάντηση.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν καλούνται να απαντήσουν και σε ερωτήσεις εκτός εγχειριδίου Μαξίμου. Αν και δεν γίνεται συχνά πια στα ελληνικά ΜΜΕ, όποτε συμβαίνει αυτό βραχυκυκλώνουν και εκτίθενται.
Με την άνεση ότι είναι απόλυτα «θωρακισμένος» για να τοποθετηθεί σε κάθε πτυχή του επίμαχου νομοσχεδίου για τους μετανάστες, που περνά σήμερα από τη Βουλή, ο Δημήτρης Καιρίδης άρχισε να απαντά με τον γνωστό του… «αέρα» και στη συνέντευξη που έδωσε χθες το μεσημέρι στην Κάτια Μακρή, στον Real FM. Ομως, τη φάκα δεν την αντιλήφθηκε…
Η δημοσιογράφος με μια σειρά εύστοχων και διαδοχικών ερωτήσεων οδήγησε τελικά -και εύκολα μάλιστα- κατευθείαν «στον τοίχο» τον υπουργό Μετανάστευσης, που, όπως ακούστηκε ξεκάθαρα στο ραδιόφωνο, άρχισε να ξεφυσάει και να βαριανασαίνει. Ηταν η στιγμή που ο Καιρίδης αντιλήφθηκε ότι, όσο και να προσπαθεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα, δεν έχει μια απάντηση για όλα τελικά. Πάνω στη σύγχυσή του, το μόνο επιχείρημα που βρήκε να επικαλεστεί, για να κρύψει τη γύμνια του ως υπουργός Μετανάστευσης, ήταν ο… διεθνής παράγοντας και η Ε.Ε. Αλλωστε, οι Βρυξέλλες είναι λάστιχο για την κυβέρνηση – τις επικαλούνται καταπώς εξυπηρετεί το αφήγημα κάθε φορά. Αλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά.
Αρχικά, ο Καιρίδης είπε πως «δεν πρόκειται για νομιμοποίηση, για όποιον θέλει να το ακούσει» και δήλωσε υποτιμητικά ότι όσοι αντιδρούν «αντιπαλεύονται μια τροπολογία που δεν υπάρχει, κάτι που έχουν περισσότερο στο μυαλό τους κι όχι στο χαρτί». Στη συνέχεια έριξε το καρφί του στη διακυβέρνηση Σαμαρά: «Θέλω να θυμίσω ότι αυτή είναι μια ρύθμιση του 2014. Τότε προβλέφθηκε ένας πάγιος μηχανισμός να δίνονται χαρτιά σε, όπως λένε, λαθρομετανάστες, αρκεί να είναι επτά χρόνια “λαθραία” στην Ελλάδα, για να χρησιμοποιήσω την ορολογία που χρησιμοποιούν, για την οικονομία της συζήτησης. Ηδη υπήρχε μια έκπτωση». Επειτα, όμως, η δημοσιογράφος άρχισε να εξειδικεύει περισσότερο την τροπολογία, με πιο στοχευμένα ερωτήματα.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
ΜΑΚΡΗ: «Λέτε “τρία χρόνια”, κύριε υπουργέ. Πρέπει ο μετανάστης να δουλεύει αυτή τη στιγμή; Να αποδειχθεί με κάποιον τρόπο ότι έχει εργασία, ποιος είναι ο εργοδότης του κ.λπ.;»
ΚΑΙΡΙΔΗΣ: «Τώρα δεν μπορεί, γιατί είναι παράνομος και πληρώνεται μόνο με “μαύρα”. Ο αιτών έρχεται στις υπηρεσίες μιας στάσης που είναι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και υποβάλλει την αίτησή του, που περιλαμβάνει το διαβατήριό του, λευκό ποινικό μητρώο, πότε ήρθε στην Ελλάδα και υπεύθυνη δήλωση εργοδότη ότι θα προσληφθεί. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν μπει στη χώρα νόμιμα – αυτοί που έχουν μπει παράνομα φεύγουν για τη Γερμανία είτε ως πρόσφυγες, αφού πάρουν προσφυγικό στάτους, είτε ως παράτυποι μετανάστες, όπως ήρθαν εδώ στην Ελλάδα».
ΜΑΚΡΗ: «Μου έχει κάνει εντύπωση ότι έχετε πει πως όποιος απολυθεί ή βρεθεί χωρίς δουλειά αυτομάτως χάνει αυτές τις πρόνοιες της ρύθμισης».
ΚΑΙΡΙΔΗΣ: «Αν διακοπεί η απασχόληση επί μακρόν, τότε ανακαλείται η άδεια κι επιστρέφει στην προτέρα κατάσταση της παρανομίας, και άρα γίνεται επιστρεπτέος».
ΜΑΚΡΗ: «Εκεί ήθελα να καταλήξω. Πόσοι είναι οι επιστρεπτέοι κάθε χρόνο, υπουργέ; Πόσους επιστρέφετε κάθε χρόνο;»
ΚΑΙΡΙΔΗΣ (ξεφυσώντας): «Επιστρέφονται από τους επιστρεπτέους πολύ λίγοι, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι πολύ μικρά τα νούμερα, και σ’ αυτό έχουμε να διαχειριστούμε μια μεγάλη αποτυχία. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνονται επιστροφές είναι η Ευρώπη, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός. Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει. Ενα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας προβλέπει εθνικό συντονιστή επιστροφών, με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που θα συνεργάζεται με τον Ευρωπαίο συντονιστή. Είναι θέμα της Αστυνομίας κυρίως. Οι επιστροφές είναι ένα πρόβλημα. Δεν γίνονται στον βαθμό που θα έπρεπε να γίνονται».
Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, όσα προμόταρε και υπερασπιζόταν με φτιασιδωμένη αυτοπεποίθηση ο Καιρίδης κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.
Νο 1: Υποχρεώθηκε να παραδεχτεί τη μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στο ζήτημα των «αόρατων» επιστρεπτέων.
Νο 2: Κυρίως, αποκάλυψε πως, από τη στιγμή που πρακτικά δεν υπάρχουν επιστρεπτέοι, τότε, εφόσον «διακοπεί επί μακρόν η απασχόληση», δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανενός είδους κύρωση ουσίας. Δεν μπορεί, δηλαδή, να ισχύσει και το «επιστρέφει στην προτέρα κατάσταση της παρανομίας, και άρα γίνεται επιστρεπτέος».
Στη ροή του λόγου του, ο Καιρίδης είπε και κάτι ακόμα που είναι εκτός πραγματικότητας: ότι «οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν μπει στη χώρα νόμιμα – αυτοί που έχουν μπει παράνομα φεύγουν για τη Γερμανία είτε ως πρόσφυγες, αφού πάρουν προσφυγικό στάτους, είτε ως παράτυποι μετανάστες, όπως ήρθαν εδώ στην Ελλάδα».
Ο Καιρίδης, δηλαδή, ενημέρωσε χθες το πανελλήνιο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παράνομη μετανάστευση, αλλά μόνο νόμιμη, αφού όσοι μπαίνουν στη χώρα παράνομα την εγκαταλείπουν άμεσα για τη Γερμανία. Προφανώς και τα γεμάτα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ανά την επικράτεια, και ειδικά στα νησιά, είναι οφθαλμαπάτη…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Υπουργός Μετανάστευσης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1969. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στο Ταφτς των ΗΠΑ. Το 1999-2001 ήταν λέκτορας στο Τμήμα Βαλκανικής Πολιτικής στο Χάρβαρντ. Το 2019 ήταν στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές, αλλά δεν εξελέγη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ το 2023 διατήρησε την έδρα του στη Βουλή. Διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.