Στρατευμένοι με το Μαξίμου (και) στο θέμα της νομιμοποίησης χιλιάδων μεταναστών, ξέχασαν τι έλεγαν και επιλέγουν τον αυτοεξευτελισμό για ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα
Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να λένε πως δεν θα μπουν σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο όλα τα κεντρικά στελέχη του κόμματος από το πρωί του Σαββάτου επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ απαντήσεων (και αυτοεξευτελισμού) στον Αντώνη Σαμαρά, χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Στη «μάχη» αυτή μάλιστα έχουν μπει για τα καλά και οι δύο εκπρόσωποι της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι αδειάζουν τον Μεσσήνιο πολιτικό, καταλογίζοντάς του ούτε λίγο ούτε πολύ μειωμένη αντιληπτική ικανότητα, καθώς λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κατανοήσει την ουσία της τροπολογίας. Φυσικά από τις αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και αποτελεί άσπονδο εχθρό του Αντώνη Σαμαρά από τις ημέρες του 2009 και των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας.
«Τον Αντώνη Σαμαρά τον αγαπώ, τον σέβομαι και τον εκτιμώ πέραν της προσωπικής μου φιλίας και ως πολιτική οντότητα. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Αλίμονο, εάν ένας πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει γνώμη. Είμαι εδώ για να πείσω, όχι μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά τους ανησυχούντες, ότι η διάταξη αυτή δεν θα γίνει pull factor για να έρθουν περισσότεροι. Δεν αφορά αυτούς που έρχονται σήμερα, δεν αφορά ελληνοποιήσεις. Μιλάμε για ειδική άδεια εργασίας και διαμονής» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς για το αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Προφανώς έχουμε επικοινωνήσει». Την ίδια ώρα ο Μάκης Βορίδης παρενέβη, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, υπερασπιζόμενος όμως και αυτός την κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικράτειας, που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Βουλή επί του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκε στη γραμμή της κυβέρνησης και θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες μίλησε για έκτακτη ρύθμιση, την οποία θα ψηφίσει. «Αποτελεί έκτακτη ρύθμιση, οπότε δεν είναι η βασική επιλογή, αλλιώς θα την κάναμε τακτική» ανέφερε δολίως ο υπουργός Επικρατείας, που έκανε καριέρα με το λαθρομεταναστευτικό, για το οποίο μάλιστα αναρτούσε και σχετικές αφίσες με το όνομά του. Τέτοια υποκρισία…
Λαϊκιστής
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, στρατευμένη σε αυτό το θέμα στο πλευρό του Μαξίμου (και των συμφερόντων που επιθυμούν τις νομιμοποιήσεις μεταναστών), επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον λαϊκιστή. «Από τη μία προστατεύουμε τα σύνορα και από την άλλη νομιμοποιούμε όσους έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και να βοηθήσουν την οικονομία» υποστήριξε, προχωρώντας στο εξής βιτριολικό σχόλιο: «Εχω πολεμήσει όλη μου τη ζωή τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα που στερούνται της σημερινής πραγματικότητας».
Σκληρή θέση κατά του πρώην πρωθυπουργού πήρε όμως και ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος δήλωσε πως «θεωρώ απολύτως ακατανόητο γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς», ενώ αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «λαθρομετανάστης» που χρησιμοποίησε στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός. Ολοι οι παραπάνω επί ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκούσαν κατά των ανοιχτών συνόρων. Τώρα είναι έτοιμοι να σηκώσουν πανό που θα γράφει «welcome refuges». Τέτοιος πολιτικός εξευτελισμός!
Παγωμάρα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο
Σε δεύτερη μοίρα πέρασε το τελευταίο τριήμερο μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, καθώς στα «γαλάζια» πηγαδάκια στη Βουλή κυριάρχησε το νέο χτύπημα του Αντώνη Σαμαρά κατά της κυβέρνησης με την έντονη διαφωνία του για
την τροπολογία νομιμοποίησης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών.
Με δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν προηγηθεί οι διαφωνίες του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, μεταξύ των βουλευτών επικρατεί παγωμάρα καθώς αναρωτιούνται πού το πάει ο πρώην πρωθυπουργός.
Προβληματισμός
Βουλευτές λένε ότι, ενώ την προηγούμενη τετραετία ο κ. Σαμαράς είχε διαφωνήσει μόνο για τα μνημόνια με τα Σκόπια, που ακόμα δεν έχουν έρθει για επικύρωση στη Βουλή, τώρα και μόλις μέσα σε 20 μέρες έκανε αισθητή την παρέμβασή του τρεις φορές με δημόσιες δηλώσεις και όχι με διαρροές για τρία πολύ σοβαρά θέματα.
«Ως πότε η κυβέρνηση θα αρκείται στη θέση ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους και τις διαφωνίες τους» λένε ορισμένοι βουλευτές, οι οποίοι φαίνεται ότι περιμένουν ακόμα και πιο μεγάλη σύγκρουση.
Αλλοι πάλι αναρωτιούνται αν αρχίζει να μορφοποιείται πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό μια πιο οργανωμένη αντίδραση στην κεντρώα στροφή του κ. Μητσοτάκη, η οποία, όπως λένε, αλλοιώνει τις αρχές και τις θέσεις της δεξιάς παράταξης, όπως αυτή εκφράζεται από τη Ν.Δ.