Ο πρωθυπουργός πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες δεν αναφέρθηκε στο θέμα του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, αλλά μίλησε μόνο για το Κίεβο
Τη θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελούν διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου και αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη το βράδυ στη σύνοδο Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμα «την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων».
Ωστόσο, χθες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να κάνει αναφορά στις δηλώσεις του στο μπλόκο με το οποίο απειλεί η χώρα μας την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αν δεν λυθεί το θέμα του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Προτίμησε να μιλήσει μόνο για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι η θέση της Ελλάδας αλλάζει, αντίθετα παραμένει η ίδια και θα επιμείνει σε αυτή, δηλαδή δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αν δεν λυθεί το θέμα Μπελέρη, έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο τόνισε ότι «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία» και είπε πως «ελπίζω ομόφωνα το ευρωπαϊκό συμβούλιο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Θολό παραμένει όμως αν η Ελλάδα θα ασκήσει τελικά βέτο κατά της ένταξης της Αλβανίας, ιδίως μετά την υποστήριξη που παρέχει στη χώρα αυτή η Γερμανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα και ποια στάση θα τηρήσει η Ελλάδα όσον αφορά τα Σκόπια, δηλαδή εάν θα ζητήσει να αποσυνδεθούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο χωρών, ή εάν θα μπλοκάρει ουσιαστικά και την ένταξη των Σκοπίων, δεδομένου ότι οι δύο χώρες «πάνε πακέτο». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σολτς ανέφερε: «Νομίζω ότι ο σεβασμός των κανόνων του κράτους δικαίου και οι προϋποθέσεις που θέτουν τα κράτη-μέλη δεν παρακάμπτονται σε καμία περίπτωση. Εμείς αναμένουμε να γίνει σεβαστό αυτό που λέμε για να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό δεν μπαίνει στο ζύγι».
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση ανησυχεί πως θα είναι απομονωμένη η Ελλάδα στην Ε.Ε., εφόσον υποχρεωθεί σε βέτο για την Αλβανία, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απομόνωσης.
Μεταναστευτικό
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. χθες ήταν η ευρωπαϊκή διεύρυνση, η αύξηση πόρων για το Μεταναστευτικό και κλίμα, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου είπε ότι τη στηρίζει, τάχθηκε όμως υπέρ της εξασφάλισης πρόσθετων πόρων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση». Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.