Καταπέλτης οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς σχετικά με τη σύμβαση «717» που αφορούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης στο δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας
Κόλαφος» για τις ευθύνες όσων εμπλέκονται στις παραλείψεις εκτέλεσης της περιβόητης σύμβασης «717» για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας είναι η κακουργηματική ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 23 προσώπων από το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων της Αθήνας.
Η άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία έρχεται περίπου εννέα μήνες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 νέους ανθρώπους, στρέφεται κατά 18 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ και της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, καθώς και κατά πέντε νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της αναδόχου κοινοπραξίας. Το αδίκημα που κατέχει κεντρικό ρόλο στο κατηγορητήριο είναι αυτό της απάτης σχετικά με κοινοτικές επιχορηγήσεις, οι οποίες προορίζονταν για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που αν είχε συμβεί ενδεχομένως να απέτρεπε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε είναι σε βάρος 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, ενώ δύο εξ αυτών διώκονται για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον. Ακόμη, για απιστία κονδυλίων διώκονται τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), ενώ πέντε νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της αναδόχου κοινοπραξίας εκτέλεσης του έργου αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
Οπως είναι γνωστό, η σύμβαση «717» υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2016. Για το ίδιο έργο, όμως, ακολούθησε το 2019 η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου. Τόσο η αρχική σύμβαση όσο και η τροποποιητική συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)».
Ωστόσο, από την έρευνα που διενεργήθηκε από την ευρωπαϊκή εισαγγελία προέκυψαν στοιχεία που κατέδειξαν την πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης και οδήγησαν στην άσκηση των κακουργηματικών ποινικών διώξεων. Ειδικότερα, προέκυψε η χορήγηση επτά παράνομων παρατάσεων της αρχικής σύμβασης, οι οποίες έλαβαν χώρα με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ και είχαν ως αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση του έργου.
Μάλιστα, οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές εκτιμούν ότι οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Κατά την εκτίμηση, μάλιστα, των εισαγγελέων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν τη χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15.600.000 ευρώ.
Για τον λόγο αυτό η ευρωπαϊκή εισαγγελία απέστειλε στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές τον φάκελο με τα στοιχεία που συνέλεξε για την υπόθεση, ενώ ήδη, όπως είναι γνωστό, από το περασμένο καλοκαίρι είχε διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία αναφορικά με τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Πλέον, την ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην Ελλάδα θα διενεργήσει η εντεταλμένη Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.