Η κίνηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έχει προηγούμενο, καθώς από το 1830 κανένας αρχηγός ή υπουργός Εξωτερικών δεν διανοήθηκε να αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο ως σουλτάνο
Η υπόκλιση της ντροπής κατέστησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη αρνητικό πρωταγωνιστή της χθεσινής επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη χώρα. Η δουλοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε ο υπουργός Εξωτερικών τον Τούρκο πρόεδρο θα μείνει στην ιστορία ως μια εικόνα ντροπής για ολόκληρο το διπλωματικό σώμα αλλά και για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το μακρινό, άλλωστε, 1830 κανένας πολιτικός αρχηγός ή επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν διανοήθηκε να αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο ως σύγχρονο σουλτάνο.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως, το έκανε και μάλιστα δίχως δισταγμό, πραγματοποιώντας μια βαθιά υπόκλιση στον Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που αυτός περνούσε τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε αυτήν την κίνηση ντροπής που εξόργισε… φίλους και εχθρούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Είναι η πηγαία επιθυμία του να αναγνωρίσει το μεγαλείο του Τούρκου προέδρου στα τεκταινόμενα της ανατολικής Μεσογείου; Είναι η έλλειψη στοιχειώδους ενσυναίσθησης ή είναι η γνώση των προειλημμένων συμφωνιών που έκανε τον υπουργό να υποκλιθεί στον «σφαγέα» των λαών της ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου; Η υπόκλιση της ντροπής του Γιώργου Γεραπετρίτη προς τον «σουλτάνο» Ερντογάν έκανε, όμως, και το διαδίκτυο να… γονατίσει, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «πυροβολούν» ασταμάτητα τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, προέβη σε μια γελοία δικαιολογία επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, λέγοντας πως δεν είναι αυτό που είδαμε. Υποστήριξε, δηλαδή, πως δεν έκανε καμία υπόκλιση στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά μια απλή κίνηση που προδίδει σεβασμό στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αφού η κυρία Σακελλαροπούλου, όπως μαρτυρά και το βίντεο, εμφανίζεται ύστερα από 10 δευτερόλεπτα στην πόρτα, πίσω από τον κ. Ερντογάν. Οι δικαιολογίες αυτές καθιστούν τον κ. Γεραπετρίτη όχι μόνο δουλοπρεπή προς την Τουρκία, αλλά και καταγέλαστο στο εσωτερικό μέτωπο. Η «υπόκλιση της ντροπής» έγινε θέμα και στον τουρκικό Τύπο, με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» να αναφέρει τη λέξη «υπόκλιση» και να επικαλείται ελληνικά δημοσιεύματα.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως, δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο στο κομμάτι των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντίθετα, αποτελεί έναν σεσημασμένο υπερασπιστή της υποχωρητικότητας έναντι της Αγκυρας με στόχο την εξεύρεση λύσης. Ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όντας υπουργός Επικρατείας, την τεταμένη περίοδο του 2020 είχε απεμπολήσει μόνος του την εθνική γραμμή περί μονομερούς δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.; «Εχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα.
Κόκκινη γραμμή
Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης την περίοδο όπου το «Oruc Reis» έκανε πάρτι στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Φυσικά, η στάση αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι γνωστό πως ο ίδιος, όντας πολιτικό τέκνο του Κώστα Σημίτη, αποτελεί υπερασπιστή της ενδοτικής γραμμής του ΕΛΙΑΜΕΠ, που αποτελεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον επίσημο εκφωνητή των τουρκικών θέσεων στην Ελλάδα.
Φάουλ! Ευχαριστώ στα τουρκικά είπε η ΠτΔ
Κανένα λόγο δεν είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να ευχαριστήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική γλώσσα και μάλιστα εντός του Προεδρικού Μεγάρου. Κι όμως, προέβη σε αυτό το φάουλ η Πρόεδρος, που ήρθε ως… συνέχεια της υπόκλισης Γεραπετρίτη! Η πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας και αποφυγής εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, με τον κ. Ερντογάν να λέει ότι καλύτερα είναι να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.
Δείτε επίσης: Χάος στην Αθήνα λόγω των μέτρων ασφαλείας!
Δείτε επίσης: Βιβλίο για τη Γάζα το δώρο του Ερντογάν
Δείτε επίσης: Επιφυλακτικά τα κόμματα για το αποτέλεσμα της επίσκεψης
Δείτε επίσης: Μπήκαν υπογραφές σε δεκαπέντε συμφωνίες
Δείτε επίσης: Είδε μουσουλμάνους της Θράκης και τον Αταμάν!
Δείτε επίσης: Αλλαγή τουρκικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας
Δείτε επίσης: Η πρόκληση με αναφορές σε τουρκική μειονότητα