Θολώνουν τα νερά για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

«Λογιστικά τρικ» φαίνεται πως εφαρμόζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις δύο εταιρίες ύδρευσης

Λογιστικά τρικ φαίνεται πως εφαρμόζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που με δικαστικές αποφάσεις έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο. Οι δύο επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στο Υπερταμείο για αποκρατικοποίηση, ωστόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε, ορθά, ότι δεν μπορούν να πουληθούν, καθώς πρόκειται για δημόσιο αγαθό.

Η προχθεσινή δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη για τη δημιουργία ενός νέου Επενδυτικού Ταμείου από το κράτος εξακολουθεί να έχει πολλά θολά σημεία, καθώς το οικονομικό επιτελείο τηρεί σιγήν ιχθύος για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το ταμείο. Η κυβέρνηση αποφεύγει -προς το παρόν- να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση δύο εταιριών που έχουν φύγει από το Υπερταμείο και έχουν επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο, και με βάση αυτήν την αποτίμηση θα καθοριστεί το ποσό που θα αποτελέσει το αρχικό κεφάλαιο για το νέο Επενδυτικό Ταμείο του κράτους!

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, «τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους». Η αποτίμηση θα γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή, δηλαδή από κάποια ελεγκτική εταιρία που θα αναλάβει το έργο. Με άλλα λόγια, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος που η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει αδρά και τον ανεξάρτητο εκτιμητή.

Σημειώνεται πως η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΔΑΠ στο ελληνικό Χρηματιστήριο αγγίζει τα 660.000.000 ευρώ και της ΕΥΑΘ τα 117.900.000 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η χρηματιστηριακή αξία των δύο εταιριών δεν ξεπερνά τα 800.000.000 ευρώ. Με βάση αυτά τα νούμερα το ποσό που θα πρέπει να δοθεί ως αρχικό κεφάλαιο (το 50%) θα αγγίξει τα 400.000.000 ευρώ, ωστόσο πληροφορίες ανεβάζουν το ποσό στα 500.000.000 ευρώ, δηλαδή την πρώτη αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο 1 δισ. ευρώ. Κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, αποτελεί από ποιες πηγές θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να προέλθουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αν και στην εισηγητική έκθεση, που θα ψηφιστεί στις 17 Δεκεμβρίου, δεν έχει εμφανιστεί κάποια ανάλογη πρόβλεψη.

Επί Μνημονίων

Φαίνεται πως η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα «τρικ» για να προχωρήσει στην ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Ο νόμος δεν επιτρέπει να μεταφερθούν αυτόματα οι μετοχές εταιριών χωρίς να έχει γίνει αποκρατικοποίηση, ενώ η συμφωνία με τους θεσμούς από την εποχή των Μνημονίων ήταν τα μισά κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να πηγαίνουν στην απομείωση του δημόσιου χρέους. Ετσι, από τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ βγήκαν από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και επέστρεψαν στο Δημόσιο, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί το τίμημα -αφού δεν πουλήθηκαν- και το 50% να πάει στο χρέος, θα έπρεπε να βρεθεί ένα «τρικ» ώστε να μην καταστρατηγηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές κατά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και της -τότε- δανειακής σύμβασης των 86 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα