Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, τοποθετώντας το αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ και θέτοντας σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση
Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα προχώρησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο διεθνής οίκος Fitch, τοποθετώντας το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ και θέτοντας σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση.
Έτσι, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους (Standard and Poor’s και Fitch) και από τέσσερις από τους πέντε αναγνωρισμένους οίκους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (S&P, Fitch, DBRS, Scope Ratings). Ο μοναδικός μεγάλος οίκος αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας είναι ο Moody’s, ο οποίος έχει προγραμματίσει να αξιολογήσει τη χώρα μας εντός του 2024.
Xαμηλού κινδύνου
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η χώρα μας πρέπει να βρεθεί στο ραντάρ των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς η ελληνική οικονομία θεωρείται χαμηλού κινδύνου, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά τα δύο οφέλη αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μειώσεις φόρων για τους πολίτες (αφού θα μειωθεί το κόστος δανεισμού), ενώ η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τις τράπεζες (αφού θα δανείζονται φθηνότερα από το ευρωσύστημα) θα φέρει μικρότερες δόσεις δανείων στους δανειολήπτες.
Τον χορό των αναβαθμίσεων στην επενδυτική βαθμίδα άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι, στις 20 Ιουλίου, ο ιαπωνικός οίκος R&I, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ακολούθησε στις αρχές Αυγούστου ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, o oποίος ενέταξε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα. Αν και εκείνη την εποχή δεν αναγνωριζόταν από την ΕΚΤ, στις 10 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποδεχθεί τον συγκεκριμένο οίκο ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη πήρε ο καναδικός οίκος DBRS, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Μία εβδομάδα αργότερα ο Moody’s προχώρησε στη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Τον Οκτώβριο ένας από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους», ο Standard & Poor’s, έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα, μέσω αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.