Σε άλλη πραγματικότητα ο υπουργός Εξωτερικών, ξεχνά τις διεκδικήσεις του «σουλτάνου» για να μη χαλάσει το κλίμα
Τον ανήξερο έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για τις προκλητικές και παράνομες διεκδικήσεις των Τούρκων εις βάρος της χώρας μας και των εθνικών μας συμφερόντων, το αίτημά τους για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις απειλές τους. Προφανώς δεν άκουσε τον κ. Ερντογάν πρόσφατα να λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι και η Θεσσαλονίκη ήταν τουρκική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να ξαναγίνει! Ούτε τον άκουσε να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ούτε του είπε κανένας κάτι σχετικό, αφού μιλώντας χθες στον Σκάι παρουσίασε μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα με τη γείτονα και έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι στις συζητήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του αυτός δεν του έθεσε ποτέ θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας.
Προφανώς ο υπουργός θεωρεί πως, αφού δεν του το έθεσε, δεν υφίσταται για την Τουρκία τέτοιο θέμα, και το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το έχει στην προμετωπίδα των προκλήσεών του εδώ και χρόνια και το επαναφέρει με κάθε ευκαιρία είναι μια… εικονική πραγματικότητα! Φαίνεται, όμως, πως ο υπουργός και ο πρωθυπουργός ζουν σε μια τέτοια πραγματικότητα για να μη χαλάσουν το δήθεν καλό κλίμα με τον απειλητικό γείτονα και τον… θυμώσουν, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
«Αξιολογούμε ακόμα και το σενάριο να επανέλθουν τα αναθεωρητικά σενάρια και ετοιμαζόμαστε, αλλά προσερχόμαστε στον διάλογο με καλή πίστη και βήμα βήμα, ενώ μέχρι σήμερα σε διμερές επίπεδο δεν χρειάστηκε να μιλήσουμε για τέτοια θέματα» είπε αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποίηση και τόνισε: «Στο παρελθόν οδηγηθήκαμε στα όρια του πολέμου. Είναι σαφές ότι ποτέ δεν θα συζητήσουμε θέματα ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης – ακόμα κι αν ετίθεντο δεν θα μπούμε σε τέτοια συζήτηση». Οπως είπε, ύστερα από πολλά χρόνια «καταφέραμε έναν δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μην καταλήγουμε σε κρίσεις. Εχουμε πολλές διαφωνίες, π.χ το ψευδοκράτος, την ανάγνωση της Μέσης Ανατολής, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να συζητάμε με τη θετική ατζέντα, να δούμε τα μεγάλα κεφάλαια που μας χωρίζουν, π.χ. την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας». Σε ερώτηση αν είναι κοντά η Χάγη απάντησε πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί, απέχουμε αρκετά, αλλά είναι ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που χρονίζουν από δεκαετίες».
O κ. Γεραπετρίτης, όπως είπε, μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Riyad al-Maliki και θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh.