Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον καγκελάριο ξέχασε τα χρόνια των Μνημονίων που επέβαλε το Βερολίνο στη χώρα μας, ενώ δεν έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων
Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεχάσει εντελώς τα χρόνια των Μνημονίων που επέβαλε στην χώρα μας η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Φαίνεται ότι έχει ξεχάσει εντελώς ότι η τότε γερμανική ηγεσία, με τις πλάτες των σοσιαλδημοκρατών συμμάχων της, ήθελε την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ, φαίνεται ότι έχει ξεχάσει εντελώς τα απαξιωτικά για τον ελληνικό λαό δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, και χθες αποκάλεσε τη Γερμανία «φίλη χώρα» που μας στάθηκε στις δυσκολίες…
«Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται, και εμείς θα επιδιώξουμε τη στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις κοινές δηλώσεις με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας «ξέχασε» και κάτι ακόμα: να θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Είναι μια δήλωση που προφανώς εκφράζει μόνο τον ίδιο, αλλά όχι τον ελληνικό λαό, που υπέστη τα πάνδεινα λόγω των γερμανικών απαιτήσεων την περασμένη δεκαετία.
Μεταναστευτικό
Στη συνάντησή τους, αλλά και στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ολαφ Σολτς μετά τη συνάντησή τους, το θέμα που κυριάρχησε ήταν το Μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό -ίσως λόγω της… φιλίας- να αποδέχεται και να κατανοεί το «πρόβλημα» της Γερμανίας με τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές και να αποδέχεται τις διμερείς συμφωνίες. Ο κ. Σολτς έθεσε στον κ. Μητσοτάκη το θέμα «δευτερογενών ροών» από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «οι δευτερογενείς ροές δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία και πρέπει να λυθούν», ενώ δήλωσε: «Οταν χορηγούμε σε κάποιον άσυλο, θέλουμε να μείνει στην Ελλάδα. Εξάλλου, έχουμε μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό». Για το ίδιο θέμα ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα για τις διμερείς συμφωνίες που ζητά η Γερμανία το αποκάλυψε πρώτη η «δημοκρατία»!
Ο πρωθυπουργός πάντως αναφέρθηκε στην αύξηση των προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή, για αυτό και με τον Γερμανό καγκελάριο μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για να φτάσει βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα στη Γάζα. Πρόσθεσε ότι λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή «είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους με νέες ροές προσφύγων». Υπενθύμισε δε ότι η χώρα μας ήδη φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ε.Ε., αλλά ζήτησε και στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ο φράχτης στον Εβρο.
Πρόσθετοι πόροι
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., τόνισε ότι η Αθήνα επιμένει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και για το Μεταναστευτικό.
Οσον αφορά την οικονομία, ο κ. Σόλτς είπε ότι «η Ελλάδα είναι σε εξαιρετική πορεία», με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «παρά τις δυσκολίες, τα νέα που σας φέρνω από την Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξα από ποτέ. Από το μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης, είναι μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη». Είπε ακόμα ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής και ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης για ελληνικά προϊόντα. Ανακοίνωσε ότι για αυτό η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ και προσκάλεσε τον καγκελάριο στη Θεσσαλονίκη.