Υποκλοπές: Η περίεργη σιωπή του Μπαρδάκη!

Καμιά αντίδραση από τον πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας που παρακολουθούνταν με το predator

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ήταν μεταξύ των προσώπων που παρακολουθούνταν με το λογισμικό predator και όμως επέλεξε να μην κάνει καμία ενέργεια στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να πληροφορηθεί τους λόγους αυτής της παρακολούθησης και το εάν υπήρξε η απαιτούμενη νομιμοποίηση.

Φυσικά, φαντάζει απίθανο η νυν εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου να ενέκρινε την ενέργεια για έναν συνάδελφό της, o οποίος μάλιστα ήταν επικεφαλής μιας εξαιρετικά νευραλγικής Εισαγγελίας όπως η Οικονομική. Οπως είναι απίθανο να έδωσε την άδεια για να παρακολουθείται και… ο εαυτός της, αφού στη λίστα με τα πρόσωπα στα οποία έγινε χρήση του λογισμικού είναι και αυτό της κυρίας Βλάχου.

Μια σημαντική λεπτομέρεια, όμως, που κάνει τη διαφορά στην ήδη συγκλονιστική είδηση που έφερε στο φως ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης στην εφημερίδα «Documento» είναι το γεγονός πως ο κ. Μπαρδάκης έχει υπηρετήσει και ο ίδιος στην ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, επιλέγει το 2012 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως αντικαταστάτης του Παναγιώτη Πούλιου στο νευραλγικό πόστο του εισαγγελέα της ΕΥΠ και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2015, δηλαδή για δύο διετίες. Και μόνο το γεγονός ότι παρακολουθούνταν ένας πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ ρίχνει ακόμη περισσότερες σκιές στην υπόθεση και κάνει ακόμη πιο περίεργο το γεγονός ότι δεν αντέδρασε.

Ο κ. Μπαρδάκης είναι ο άνθρωπος που αρχειοθέτησε τους φακέλους που αφορούσαν την πιθανή εμπλοκή του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis, χωρίς ωστόσο να υπογράψει ο ίδιος. Την αρχειοθέτηση με τα ιστορικά πλέον «αδιευκρίνιστα» ποσά υπέγραψε ο τότε αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε επικεφαλής στην Οικονομική Εισαγγελία. Νωρίτερα, ο κ. Μπαρδάκης είχε προαχθεί στη θέση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Προαγωγή

Υπενθυμίζουμε ότι ο φάκελος του κ. Αβραμόπουλου αρχειοθετήθηκε, παρότι είχε «αδιευκρίνιστες πιστώσεις» που άγγιζαν το 1.000.000 ευρώ, και ο φάκελος του κ. Γεωργιάδη, παρότι η γραμματέας του Βασιλική Κατραβά κατέθεσε χιλιάδες ευρώ στον λογαριασμό του. Ο κ. Καψιμάλης, λοιπόν, αποδέχτηκε πως αυτά τα απλά, καθημερινά πράγματα… συμβαίνουν. Εκείνο, όμως, που σίγουρα δεν συμβαίνει είναι να υπογράφει ο αναπληρωτής αυτές τις αρχειοθετήσεις.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την είδηση ότι εν συνεχεία προήχθησαν και οι δύο εισαγγελείς αλλά και το γεγονός της παρακολούθησης του κ. Μπαρδάκη, η υπόθεση γίνεται καχύποπτη για όσους έχουν ισχυρή φαντασία.

Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ισχυριστεί πως με όπλο την παρακολούθηση ο κ. Μπαρδάκης πιέστηκε σε κάποια ζητήματα κι έτσι αποφάσισε να αρχειοθετηθούν οι φάκελοι, χωρίς ωστόσο τη δική του υπογραφή. Θα μπορούσε να ισχυριστεί ακόμη πως γι’ αυτόν τον λόγο αρχειοθέτησε και την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων της τότε γενικής γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου με το εξωφρενικό σκεπτικό ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ ήταν «μη επιστημονικά αποδεκτό» (!) (σ.σ.: γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για να μην γίνονται αποδεκτά πορίσματα της διοίκησης).

Αδιαφόρησε

Επιπλέον, αυτά τα σενάρια μπορεί να «ανθίζουν» περισσότερο από το γεγονός πως ο κ. Μπαρδάκης δεν ζήτησε να υπερασπιστεί το όνομά του. Γι’ αυτό κι έπρεπε να το είχε κάνει, ειδικά από τη στιγμή που είχε υπηρετήσει στην ΕΥΠ και η παρακολούθησή του αγγίζει ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Στο σκέλος των παρακολουθήσεων η λύση του κουβαριού βρίσκεται πλέον στα χέρια του ικανού αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, στον οποίο ανατέθηκε η υπόθεση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Σίγουρα, ο κ. Ζήσης θα δράσει σχολαστικά αγνοώντας τις πληροφορίες που διαδόθηκαν ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, γιατί «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων». Τις πληροφορίες, δηλαδή, που όριζαν εκ των προτέρων τα αδικήματα ως πλημμελήματα για να μιλούν για χρόνο παραγραφής, ώστε να επηρεάσουν την κρίση του.

Η κατασκοπία αλλά και η παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων έχουν κακουργηματικές συνέπειες. Εν τω μεταξύ, οι μόνοι που έχουν κληθεί για ανωμοτί εξηγήσεις είναι οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Βαγγέλης Τριάντης για τα ρεπορτάζ τους για την κυρία Νικολάου. Κι έτσι η ισχυρή φαντασία… φουντώνει ακόμη περισσότερο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα