Πρωτοφανές σκάνδαλο μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας
Πρωτοφανή επίθεση στη «δημοκρατία» σκηνοθέτησε η κυβέρνηση, μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και προκειμένου να το ολοκληρώσει παραβίασε ολοσχερώς όλες τις διατάξεις που η ίδια θέσπισε μέσω κοινής υπουργικής απόφασης.
Συγκεκριμένα, χθες δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια η νέα απόφαση υπαγωγής των δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα με την υπογραφή του υπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνου για θέματα Μέσων Ενημέρωσης, Γιάννη Μπρατάκου. Οπως, προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε, για την εταιρία Εστία Επενδυτική Μ.Μ.Ε. Α.Ε., από την οποία εκδίδεται η «δημοκρατία», εγκρίθηκε ένα από τα χαμηλότερα ποσά, ύψους 48.000 ευρώ, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, κάθε εφημερίδα που εγγράφηκε στο μητρώο Τύπου (όπως, φυσικά, και η εφημερίδα μας) θα έπρεπε να λάβει μίνιμουμ 50.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, η ίδια η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προσθέσει επιπλέον ενισχύσεις, με βάση διάφορα κριτήρια, πολλά από τα οποία ίσχυαν και για την εταιρία μας. Κι όμως, δεν συμπεριέλαβε σε κανένα την ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Μ.Μ.Ε. Α.Ε., θέλοντας προφανώς να δώσει άλλη μια ανεκδοτολογική διάσταση στη διακυβέρνησή της.
Παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που όριζε τα κριτήρια, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (2665/Β/21-4-2023) τον περασμένο Απρίλιο και η οποία έφερε πάλι την υπογραφή του Γιάννη Μπρατάκου, ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κυβερνητικού μένους προς την εφημερίδα μας. Προφανώς, για το γεγονός πως δεν «παπαγαλίζουμε» κάθε κυβερνητικό αφήγημα, αλλά αρθρώνουμε δημοσιογραφικό λόγο, από αυτόν… που κάνει ρεπορτάζ.
Διαβάζουμε στο άρθρο 12, περί του τρόπου υπολογισμού του ποσού:
Ολες οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €). Οι επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας (σ.σ.: όπως ακριβώς και η «δημοκρατία») λαμβάνουν επιπλέον το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €).
Επιπλέον, στον τελικό τρόπο υπολογισμού του ποσού συμπεριλαμβάνονται και οι «Ετήσιες Μονάδες Εργασίας αναφοράς (ΕΜΕ) κατά την τελευταία κλειόμενη ετήσια οικονομική χρήση 2022», δηλαδή, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο κ. Μπρατάκος σε επίκαιρη ερώτηση που του έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ο αριθμός «του προσωπικού αλλά και ο κύκλος εργασιών». Και, προφανώς, η ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Μ.Μ.Ε. Α.Ε. είναι από τις επιχειρήσεις που απασχολούν έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εργαζομένων στον ελληνικό Τύπο.
Μεταφέρουμε κατά λέξη και σε αντιπαραβολή με τα εγκεκριμένα 48.000 ευρώ τα λόγια του κ. Μπρατάκου στη Βουλή: «Η διάρθρωση του προγράμματος έχει ως εξής: Εχει τρεις βασικούς κανόνες, όπου οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονταν στο μητρώο θα ελάμβαναν το ποσό των 50.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας το ποσό των 20.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες οι οποίες έχουν δεκαπενταετία με την ίδια ονομασία θα ελάμβαναν ένα ποσό των 30.000 ευρώ. […] Το τελικό ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται με βάση τις ετήσιες μονάδες εργασίας, δηλαδή τον αριθμό του προσωπικού αλλά και τον κύκλο εργασιών».
Προφανώς, ο κ. Μπρατάκος ανακάλυψε περισσότερες «ετήσιες μονάδες» σε εβδομαδιαίες εφημερίδες που γράφονται από πέντε συντάκτες. Βεβαίως, όλος ο Τύπος έπρεπε να λάβει ενισχύσεις, καθώς αποτελεί σταθερό πυλώνα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ υπήρξε και το πλέον αδικημένο τμήμα των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τις τεράστιες ενισχύσεις που δόθηκαν σε άλλα ΜΜΕ.
Ωστόσο, για να καταλάβει κανείς την έκταση του πολέμου που επιχειρείται στη «δημοκρατία», αξίζει να αναφέρουμε ότι εφημερίδες εβδομαδιαίες που απασχολούν ελάχιστο προσωπικό θα λάβουν 100.000 ευρώ, κλαδική εφημερίδα που ασχολείται μόνο με θέματα αγροτικής ανάπτυξης θα λάβει 70.000 ευρώ και μια άλλη -παντελώς ανύπαρκτη κυκλοφοριακά- εφημερίδα θα λάβει 120.000 ευρώ!