Δικαστική δικαίωση για πολίτη με παράλληλη ασφάλιση από λάθος μέτρηση ενσήμων. Η ίδια πήρε και αύξηση 470 € μεικτά στη σύνταξή της
Αύξηση 470 ευρώ μεικτά στη σύνταξη που λαμβάνει κάθε μήνα, αλλά και αναδρομικά άνω των 30.000 ευρώ έλαβε συνταξιούχος με παράλληλη ασφάλιση, τα ένσημα της οποίας δεν είχαν προσμετρηθεί σωστά, έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα.
Την υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την οργάνωση τώρα να καλεί τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη να παρέμβει, ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι χωρίς να απαιτούνται απανωτά εξώδικα και μηνύσεις από τους συνταξιούχους. Το θέμα είχε αναδείξει από το 2021 η «δημοκρατία», οπότε και είχαν αρχίσει οι καταγγελίες από το ΕΝΔΙΣΥ για τη λανθασμένη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο λόγος είναι ότι ο νόμος 4387 του 2016 προέβλεπε προσαύξηση στη σύνταξη για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση, η οποία ουδέποτε υπολογίστηκε.
Η παλιότερη νομοθεσία, που ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 3232/2004), όριζε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Με την ψήφιση του νόμου 4387 τον Μάιο του 2016 προβλέφθηκε ότι η παράλληλη ασφάλιση θα έχει επιτέλους αντίκρισμα, καθώς οι διπλές ή τριπλές εισφορές ενίσχυαν τη σύνταξη με προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης.
Αυτό όμως ουδέποτε έγινε, με συνέπεια γιατροί και μηχανικοί του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, δικαστικοί υπάλληλοι που ασφαλίζονταν παράλληλα στο Ταμείο Νομικών, ενώ έχουν λάβει το τμήμα εθνικής σύνταξης και το τμήμα ανταποδοτικής σύνταξης του φορέα μισθωτής απασχόλησης (Δημόσιο, ΙΚΑ-ΝΠΔΔ και ΙΚΑ -ΕΤΑΜ), δεν έχουν λάβει την προσαύξηση σύνταξης που προβλέπεται για τον χρόνο ασφάλισης σε ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ.
Αντίστοιχα, χιλιάδες ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, πρώην μισθωτοί που είχαν παράλληλα αυταπασχόληση με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο ΤΑΝΠΥ (Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων) έχουν λάβει μόνο το τμήμα του κύριου φορέα και αναμένουν για τη χορήγηση του ποσού της προσαύξησης.
Χρειάστηκε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη ώστε τελικά η συγκεκριμένη συνταξιούχος να δει τη σύνταξή της να διαμορφώνεται με βάση τις εισφορές τις οποίες είχε καταβάλει, αλλά και να λάβει περίπου 33.000 ευρώ, τα οποία όμως θα κατανεμηθούν στα αντίστοιχα έτη από το 2016 και έπειτα και θα φορολογηθούν έπειτα από την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Στην ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απευθύνει ερώτημα προς τον Αδωνι Γεωργιάδη εάν θα πρέπει η οργάνωση να καταθέτει απανωτά εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για να λυθούν τα προβλήματα των συνταξιούχων «προκειμένου να εφαρμόζονται από τον ΕΦΚΑ οι νόμοι που έχετε ψηφίσει στη Βουλή» και προσθέτει πως «παράλληλα με τη συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά-έγκληση είχε κατατεθεί στον εισαγγελέα και μηνυτήρια αναφορά-έγκληση για τις συντάξεις πριν από τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, όπου αναμένουμε τη διάταξη του εισαγγελέα».