Χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ θα έχουν όσοι πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής appodixi
Χρηματική ανταμοιβή θα έχουν όσοι πολίτες «καρφώνουν» επιχειρήσεις που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις. Ο έλεγχος των αποδείξεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ appodixi. Το χρηματικό μπόνους θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ψηφιστεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν της αμοιβής εξετάζεται να τοποθετηθεί κοντά στα 3.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό του μπόνους θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «μαϊμού» απόδειξης. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως για να… δικαιωθεί ο καταγγέλλων, θα πρέπει η αναφορά του στην ΑΑΔΕ να είναι επώνυμη και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει βάση, μετά τους ελέγχους των εφοριακών και προκύψει το ποσό της φοροδιαφυγής, τότε θα λάβει το χρηματικό ποσό της ανταμοιβής.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 75.000 είναι επώνυμες και οι 60.000 είναι ανώνυμες. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της χρηματικής ανταμοιβής των πολιτών έχει ανακοινωθεί εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, αφού δεν έχει εκδοθεί η αρμόδια εγκύκλιος και κανένας πολίτης που έχει «καρφώσει» μια παράνομη συναλλαγή δεν έχει λάβει κάποιο μπόνους.
«Φρένο»
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μπει «φρένο» στις πλαστές συναλλαγές, ως εκ τούτου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή, αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, στους οποίους θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.
Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία ακόμα μίας πλατφόρμας καταγγελιών. Πρόκειται για την πλατφόρμα Καταγγελίες πολιτών, η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών, και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:
1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
2. Φορολογικές παραβάσεις
3. Τελωνειακές παραβάσεις
Οι καταγγελίες και oi πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.
Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της λαθρεμπορίας και φαινομένων διαφθοράς, διευκολύνοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Επιπλέον, τα αναμενόμενα διοικητικά οφέλη από τη νέα πλατφόρμα συνοψίζονται στα εξής:
• Εξοικονομούνται πόροι από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας θεματικής ταξινόμησης των πληροφοριών.
• Ενισχύεται η διαφάνεια κατά τη διαχείριση των πληροφοριών, μέσω της συστημικής καταγραφής και παρακολούθησής τους.
• Βελτιστοποιείται η πληροφόρηση προς την ΑΑΔΕ για τα είδη και τις τάσεις των παραβατικών συμπεριφορών.
• Αξιοποιούνται οι πληροφορίες σε συνδυασμό με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για τη διενέργεια στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων.
Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε χθες το πρωί στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, και της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Μαρίας Ψύλλα.