Επίθεση από τα στελέχη της «Ομπρέλας»: «Ο Κασσελάκης έχει γίνει μέρος της κρίσης»
Με τα φρένα σπασμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ολοταχώς προς τη διάσπαση. Αυτό που απομένει είναι να προστεθεί η ημερομηνία στη ληξιαρχική πράξη ενός διαζυγίου, που λαμβάνει όσο περνούν οι μέρες χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης, με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Η απροετοίμαστη διαγραφή Τζουμάκα, που ανακοινώθηκε ξαφνικά εξ Αμερικής, άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου, όπως μαρτυρά η ανταλλαγή πολεμικών ανακοινωθέντων. Δρόμος επιστροφής δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει, καθόσον ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα των νεοπροεδρικών που τον περιβάλλει έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και δείχνουν επιτακτικά την έξοδο στους διαφωνούντες.
Επόμενος σταθμός της εσωκομματικής αναμέτρησης είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, 11-12 Νοεμβρίου, οπότε θα κριθούν πολλά. Εκεί θα τεθεί προς έγκριση ο οδικός χάρτης για συνέδριο τον Φεβρουάριο και πραγματοποίηση 13 περιφερειακών συνεδρίων μέχρι τον Ιανουάριο.
«Οσοι δεν βολεύονται στα καινούργια παπούτσια, ο δρόμος είναι ανοικτός» δηλώνει άτεγκτα η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη, η οποία επικρίνεται ότι σε καθημερινή βάση ρίχνει λάδι στη φωτιά, αναγγέλλοντας το «τέλος της εποχής των εσωκομματικών ιερατείων».
Επίθεση
Στην αντίπερα όχθη, τα στελέχη της «Ομπρέλας» αντιτείνουν με κάθε ευκαιρία ότι «εξαιτίας των διχαστικών επιλογών» του νέου προέδρου η συγκατοίκηση είναι πλέον αδύνατη. Και, ενδιαμέσως, όσοι παρατηρούν τον αιματηρό πόλεμο από κάποια απόσταση ασφαλείας σημειώνουν ότι πρόκειται για μια μάχη ανακατανομής εσωκομματικής ισχύος, που δεν αφορά την κοινωνία, την ώρα που προέχει η επίτευξη νέων συνθέσεων. Αυτή η πλευρά σχολιάζει ότι με τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Σ. Κασσελάκης «έχει γίνει μέρος της κρίσης».
Η περιδίνηση, αφετέρου, στην οποία έχει περιπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δημιουργία νέου κόμματος στην Κεντροαριστερά. Στελέχη όλων των τάσεων, ωστόσο, συμπίπτουν στη διαπίστωση ότι «είναι νωρίς ακόμη». Τα κουκιά για σχηματισμό αυτοτελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν βγαίνουν και ειδικά η «Ομπρέλα», μετά την εκλογική αποτυχία σημαντικών παραγόντων (Φίλης, Βούτσης, Ξανθός, Βίτσας κ.ά.), θα έχει ισχνή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εάν επιλέξει να αποχωρήσει. Μύλος…
Ακόμα και η θορυβώδης διαγραφή Τζουμάκα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθόσον πρώτα ανακοινώθηκε ότι «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» και ακολούθως παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (2/3) και προηγούμενη εισήγηση από το Πολιτικό Συμβούλιο. Ενδεχομένως, δηλαδή, η διαγραφή τελικώς να μην περάσει!
Οι νεοπροεδρικοί, ανάμεσα στους οποίους πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ο υπερτομεάρχης Π. Πολάκης, ο τομεάρχης Οικονομικών Ν. Παππάς, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, ο διευθυντής της Κ.Ο. Γ. Τσίπρας, ο γενικών καθηκόντων, πρώην ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, και η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, τεντώνουν το σκοινί.
«Γιατί παραμένει στο κόμμα;» ρώτησαν τον Νίκο Φίλη, ο οποίος υπερασπίστηκε τον Τζουμάκα, ενώ την ίδια ώρα ο Ε. Αποστολάκης άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και νέων διαγραφών. Η άλλη πλευρά απάντησε με ομοβροντία πυρών, με τους Ε. Τσακαλώτο, Ν. Ηλιόπουλο, Π. Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθό. Ο τελευταίος δήλωσε πως «δεν μιλάμε πλέον για Αριστερά, αλλά για ένα θολό Κέντρο», χαρακτήρισε τον Σ. Κασσελάκη πρόσωπο «εντελώς εκτός πραγματικότητας» και έδειξε ότι η διάσπαση καραδοκεί.
Τις διαθέσεις της «Ομπρέλας» συνόψισε με εκτενές άρθρο ο «γκουρού» Αριστείδης Μπαλτάς (μέλος της Κ.Ε. και της «Ομπρέλας»), γράφοντας στην «Αυγή»: «Οι αντιλήψεις του κ. Κασσελάκη όπως και η όλη πολιτική του συγκρότηση δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και αντίστροφα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη».
Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι η ηγετική ομάδα επιδιώκει τη μετάθεση του συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές. Επ’ αυτού θα δοθεί η μάχη. Η Εφη Αχτσιόγλου και η τάση των «6+6», με τους Α. Χαρίτση και Ν. Ηλιόπουλο, θέλουν το συνέδριο νωρίτερα. Το ίδιο υποστηρίζει και η ομάδα της ΡΕΝΕ, με τους Α. Κοτσακά -ο οποίος προειδοποιεί: «συνέδριο σύντομα, αλλιώς χωρίς πολιτική ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρευστοποιηθεί»-, Δ. Τεμπονέρα, Χ. Τσιόκα και Χ. Λαμπρίδη, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά. Oσοι ξέρουν σημειώνουν πως όλα θα έχουν κριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου…