Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν αναμένει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Reuters, λίγες εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη 3% το 2024, καθώς στη χώρα θα εισέλθουν αυξημένα επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα έτη, θα επιτυγχάνει πλεονάσματα, ενώ το χρέος θα μειώνεται.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και θα συνεχίσει να επεκτείνεται, καθώς αναμένονται αυξημένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και πόροι από την Ε.Ε., όπως από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα διοχετευτούν στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και την επαγγελματική εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 55 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε., το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Ανθεκτικότητας. «Αυτά δικαιολογούν γιατί ρυθμοί 2,5%, 2,7% ή ακόμα και 3% θεωρούνται ρεαλιστικοί από τη δική μας σκοπιά» είπε.
Ρυθμός ανάπτυξης
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στη χώρα θα διαμορφωθεί στο 2% το επόμενο έτος. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι όλες οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και με τις επιδόσεις της οικονομίας θα μπορούσε να μειώνεται ακόμα και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Βάσει του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες το 2024 στο 152% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1%.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν αναμένει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τις πρόσφατες ζημίες λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία, καθώς μέρος αυτών καλύπτεται από τα υπερπλεονάσματα, από τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και από πόρους της Ε.Ε. Για τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από την αδυναμία όσων επιχειρήσεων ή νοικοκυριών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, είπε ότι θα υπάρξει μια σχετική αύξηση.
«Αλλά οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν αποθέματα. Αυτό που συνέβη δεν θα ανακόψει τη μείωση του ποσοστού των “κόκκινων” δανείων». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σταματήσει πρόωρα τις αγορές ομολόγων, διότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη να ηρεμήσει τις νευρικές αγορές, αλλά εναπόκειται στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, να κρατήσουν τους ομολογιούχους στο πλευρό τους, δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και τάχθηκε κατά της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ αντέκρουσε τις εκκλήσεις ορισμένων συναδέλφων του για πρόωρο τερματισμό του τελευταίου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που επιβιώνει, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί αυτήν τη δύναμη πυρός σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο κινδύνους.