Τι αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία
Φρένο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2024 βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2024 σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και, συγκεκριμένα, στο 2%, έναντι του 3% που είχε προβλέψει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρονιά, η ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 2,5%, λίγο πιο πάνω από την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, που εκτιμάτο στο 2,3%. Σημείο αναφοράς στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) είναι η εκτίμηση ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2024. Επί της ουσίας, το Ταμείο «ξεπαγώνει» τις τριετίες με βάση τον νόμο, προβλέποντας για τον επόμενο χρόνο ανεργία 9,3%, από 10,8% που αναμένεται να κλείσει φέτος.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως μετριέται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το Ταμείο προβλέπει ότι θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα στην Ελλάδα στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ για την ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,6% και 3,3% αντίστοιχα.
Το ΔΝΤ χτυπά ακόμα ένα καμπανάκι. Οπως αναφέρει, η πιθανή διατήρηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ενέχει τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το Ταμείο σημειώνει ότι, παρά την ανθεκτικότητα που έδειξαν οι οικονομίες στις αυξήσεις των επιτοκίων, υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις από τη μειωμένη ικανότητα ατόμων και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Αυξάνονται οι χρεοκοπίες
Η έκθεση δείχνει ότι αυξάνεται το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες που δεν έχουν επαρκή ρευστότητα για να πληρώνουν τους τόκους και ότι οι χρεοκοπίες αυξάνονται στην αγορά των μοχλευμένων δανείων, από την οποία δανείζονται οι οικονομικά ασθενέστερες εταιρίες.
Αυτό το πρόβλημα, προσθέτει, είναι πιθανό να επιδεινωθεί το επόμενο έτος, όταν θα γίνει ληξιπρόθεσμο εταιρικό χρέος άνω των 5,5 τρισ. δολαρίων. Αντίστοιχα, τελειώνουν οι αποταμιεύσεις που είχαν κάνει τα νοικοκυριά στη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων.
Οι επιπλέον αποταμιεύσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες μειώνονται σταθερά από τα επίπεδα των αρχών του περασμένου έτους, όταν είχαν κορυφωθεί μεταξύ του 4% και του 8% του ΑΕΠ. Μετωπικούς ανέμους βλέπει το ΔΝΤ και στην αγορά ακινήτων, καθώς τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά την αγορά κατοικίας αλλά και την αγορά εμπορικών ακινήτων.