Η σιωπή είναι επικοινωνία∙ σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται ιδιαίτερα… ηχηρή. Η κυβέρνηση προφανώς και ενημερώθηκε για το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni safak», που αναφερόταν σε αποστρατιωτικοποίηση και αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, αλλά σιώπησε επί ένα περίπου εικοσιτετράωρο.
Αντί να διαψεύσει αμέσως τέτοιου είδους πληροφορίες ή εικοτολογίες, προτίμησε να μη δημοσιοποιήσει κάποια ανακοίνωση, αλλά να κάνει δήλωση, την επομένη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που είπε: «Το ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μία φορά: δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας».
Το γεγονός ότι έγραψε κάτι μια φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα δεν αποτελεί απόδειξη ή, έστω, ισχυρή ένδειξη ότι όσα δημοσίευσε ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η εικοσιτετράωρη καθυστέρηση της ελληνικής απάντησης προβληματίζει την κοινή γνώμη. Αλλωστε, είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι ανησυχίες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία, να αφοπλίσει τα νησιά, να ψαλιδίσει την εθνική κυριαρχία της χώρας υπέρ της Αγκυρας – ειδικά από τη στιγμή που ξεκίνησε ελληνοτουρκικός διάλογος με εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Ελλάδος για υποχωρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Σκάι στις 13 Ιουλίου 2023: «Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα Διεθνές Δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι “ναι”. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τα πάει καλά με τα εθνικά θέματα, ούτε καν με την ιδέα του έθνους και τον πατριωτισμό. Δεν επιθυμεί την επαναφορά της έπαρσης της σημαίας και της απαγγελίας του εθνικού ύμνου μας στα δημοτικά σχολεία. Δηλώνει αντινατιβιστής, εκφράζει τη χαρά του όταν βλέπει πως «η Ελλάδα γίνεται πολυπολιτισμική κοινωνία» και αναμασά έναν ορισμό τον οποίο δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει. Ο ορισμός είναι ο «νέος πατριωτισμός», πάνω στον οποίο θα δημιουργηθεί η «Ελλάδα 2.0».
Από τέτοιον πολιτικό μόνον υποχωρήσεις μπορεί να περιμένει κάποιος.