Σε σύσκεψη στο Μαξίμου (πριν ακόμη σβήσουν τα μέτωπα) αποφασίστηκε να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι πληγείσες περιοχές και να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά, όπως και ο καθαρισμός ρεμάτων
Η επανεμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική ζωή της χώρας -μετά την εξαφάνισή του- γίνεται πάνω στα αποκαΐδια του Εβρου και στο κατεστραμμένο δάσος της Δαδιάς.
Ομως, αυτό φαίνεται πως αφήνει ανεπηρέαστο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, παρά την πρωτοφανή καταστροφή, που έχει κάνει τη χώρα πρώτο θέμα σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, επανεμφανίστηκε χθες για να δηλώσει πως θα καταφέρει να κάνει πράξη όσα απέτυχε να κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να μας πείσει πως η χώρα είναι πιο θωρακισμένη από πότε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πυρκαγιά που κατακαίει τον Εβρο για 11η ημέρα είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε., έχει κάψει έκταση μεγαλύτερη της Νέας Υόρκης, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, έχει καταστρέψει πλήρως το δάσος της Δαδιάς. Ομως, αυτά τα στοιχεία για το Μαξίμου είναι «ψιλά γράμματα», που από τη μια πλευρά τα προσπερνά χωρίς σχόλια, ενώ από την άλλη τα αμφισβητεί, προκαλώντας την οργή του επιστημονικού κόσμου.
Η χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές στο Μαξίμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου του επιτελικού κράτους, καθώς οι ανακοινώσεις περιελάμβαναν αυτονόητα μέτρα με ολίγη από ιδιωτικό τομέα! Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Εβρο και στην Πάρνηθα αποφασίστηκε:
-πρώτον, η Δασική Υπηρεσία θα κηρύξει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες.
-δεύτερον, φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών.
-τρίτον, να ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα, δηλαδή, και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα και, τέλος, ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών.
Μάλιστα, το Μαξίμου, δεν παρέλειψε και σε αυτή την κρίση να συμπεριλάβει στα σχέδιά του και τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνοντας πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης», που παραπέμπουν σε ιδιώτες, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί. Κοινώς, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ιδιώτες χορηγοί θα εισβάλουν στα έργα χωρίς δημόσιο έλεγχο και, αν σκεφτεί κανείς τη γραμμή που ακολουθεί με τις απευθείας αναθέσεις η κυβέρνηση, τότε εύκολα μπορεί να αναλογιστεί τι θα επακολουθήσει.
Την ίδια ώρα, όμως, οι ανακοινώσεις προκαλούν και άλλες αντιδράσεις, καθώς θεωρείται πως αφήνουν περιθώρια ώστε στις καμένες εκτάσεις να ξεφυτρώσουν ανεμογεννήτριες. Και αυτό δεν το λένε ούτε «ψεκασμένοι» ούτε συγκοινωνιολόγοι, αλλά το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, το οποίο καλεί σε συλλογή υπογραφών προκειμένου να ψηφιστεί νομοθετική διάταξη που θα απαγορεύει ρητά κάθε άλλη χρήση ή δραστηριότητα εκτός από την αναδάσωση.
Οπως σημειώνει το επιμελητήριο, ενώ ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός της αναδάσωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2012 έκρινε ότι στα αναδασωτέα επιτρέπεται να εγκαθίστανται όχι μόνο ανεμογεννήτριες, αλλά και κάθε «έργο το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».
Το επιμελητήριο τονίζει ότι η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, γιατί η απλή και μόνο κήρυξη της αναδάσωσης δεν διασφαλίζει πλέον τίποτα στην ουσία. Θα πρέπει ακόμα να προβλέπει όχι απλώς την προσωρινή αναστολή, αλλά την ανάκληση όλων των αδειών που έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση μέσα στα αναδασωτέα, μέχρι την πραγματική ολοκλήρωση της αναδάσωσης.
Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη
Σοκάρει η δορυφορική απεικόνιση από τη μεγάλη φωτιά που καίει εδώ και 12 ημέρες στον Εβρο, τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή σε όλη την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συντονίσει τις δυνάμεις κατάσβεσης.
Περισσότερα από 808.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, όπως προέκυψε χθες από τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα της υπηρεσίας ταχείας χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαψεύδοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα στοιχεία των επιστημόνων, τα οποία δεν χωρούν αμφισβήτησης.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κάηκε στον Εβρο, από τις πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα έως τις 12 το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου. Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Χθες η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίστηκε με αυξημένες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και με ήπιους ανέμους στα δύο μέτωπα, στη Λεπτοκαρυά και την περιοχή της Κοτρωνιάς.
Στην Κοτρωνιά
Σύμφωνα με τη δασάρχη Σουφλίου Γιάννα Διαγκάκη, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων έχει επικεντρωθεί στο μεγάλο σε μήκος μέτωπο της Κοτρωνιάς, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα έργου για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς και την προστασία των αναδασώσεων που υπάρχουν στην περιοχή.
«Φανταστείτε ένα τρίγωνο, στον βορρά είναι τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, τα μεγάλα μέτωπα τα οποία σε μία νοητή γραμμή είναι αρκετά χιλιόμετρα» δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. «Το μέτωπο της Δαδιάς είναι το πιο δύσκολο. Αυτό που φοβόμαστε πάντοτε είναι η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων, μη δηλαδή περάσει η φωτιά σε μέρος του δάσους που δεν έχει καεί και δώσει τροφή για επέκταση της πύρινης λαίλαπας στο νότιο τμήμα του μετώπου που είναι η περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Στις Τρεις Βρύσες έχουμε επίσης κάποιες εστίες και στο δυτικό μέτωπο κάποιες αναζωπυρώσεις κοντά στα σύνορα με τη Ροδόπη» πρόσθεσε.
Στην κατάσβεση συμμετείχαν χθες 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Πάνω από 17 χωριά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αποθηκών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών κτιρίων υπολογίζεται ότι υπέστησαν ζημία από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στον Εβρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Εβρου Χρήστο Γιορδαμλή, ο οποίος επισημαίνει ότι οι σημαντικότερες καταστροφές στην τοπική οικονομία είναι σε 90.000 εργαζομένους, με απώλεια μεροκάματων για εργάτες γης και πιθανή μετανάστευση λόγω απώλειας αντικειμένου εργασίας, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα στον τουρισμό και στην κτηνοτροφία.
Politico: Η Ελλάδα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για τις φωτιές
Εκθέτει διεθνώς τη χώρα η απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης να σβήσει τις φωτιές που προκαλούν την ερήμωση της γης και τον αφανισμό μοναδικών στον κόσμο βιότοπων, όπως το Δάσος της Δαδιάς. Το ολοκαύτωμα του Εβρου, τον οποίο κατακαίει για 12η μέρα η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, αναδεικνύει σε εκτενές του άρθρο το Politico.
«Η Ελλάδα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, καθώς η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη μαίνεται εκτός ελέγχου» σημειώνεται στο δημοσίευμα. Αναδεικνύει, μάλιστα, με έμφαση την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποποιηθεί τις ευθύνες για την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές.
«Οι Αρχές λένε ότι η πυρκαγιά κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πιθανότατα προκλήθηκε από κεραυνό. Αλλά, ενώ η οργή αυξάνεται για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας είναι απασχολημένο με την εύρεση κάποιου να κατηγορήσει» σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico.
«Κορυφαίοι Ελληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή των πολιτών στη σύλληψη εμπρηστών» αναφέρει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το επικοινωνιακό σόου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος «κατηγόρησε τους “εμπρηστές” για τις πυρκαγιές σε μια έξαλλη τηλεοπτική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα».