Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά σοβαρής νόσησης
Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, με την ονομασία Eris, έχει επιβεβαιωμένα φτάσει και στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς φαίνεται πως αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι πιθανώς τον χειμώνα να επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας της χώρας.
Στην Κρήτη, η ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ απέδειξε ότι ανιχνεύεται μέχρι στιγμής στο 70% των κρουσμάτων στο νησί.
Η Eris, η οποία αποτελεί υποπαραλλαγή της Ομικρον και έχει την επιστημονική ονομασία EG.5.1, έχει ανιχνευθεί σε 45 χώρες παγκοσμίως, επικρατώντας σε αρκετές από αυτές, με ραγδαία αύξηση σε θετικά τεστ και νοσηλείες ασθενών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αντιπροσωπεύει ήδη το 10% των ταυτοποιημένων κρουσμάτων στην Ευρώπη, το 20% στην Ασία και το 7% στη Βόρεια Αμερική.
Σχετική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία εβδομάδα 321 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, με τις νέες διασωληνώσεις να αυξάνονται κατά 125%.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τις 20 Ιουλίου στην Κρήτη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα κορονοϊού, προβλέποντας ότι η υποπαραλλαγή Eris ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα τον χειμώνα, αλλά για την ώρα δεν πιέζει το σύστημα υγείας.
Τις δηλώσεις αυτές του κ. Τζανάκη επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Σουρβίνος, εξηγώντας ότι, καθώς η Κρήτη αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό, δέχεται μεγαλύτερο ιικό φορτίο από άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τα πολύ υψηλά κρούσματα κορονοϊού στο νησί και την επικράτηση της Eris έναντι των άλλων στελεχών.
Αναφερόμενος στα σχετικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το εργαστήριο, είπε χαρακτηριστικά ότι «από το 2% των κρουσμάτων τον Μάιο φτάσαμε στο 25% κατά τα τέλη Ιουνίου και στο 69% σήμερα».
Ερωτώμενος εάν η Eris έχει επικρατήσει στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Τζανάκης απάντησε ότι «υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων και θανάτων, και αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή Eris, που βρήκαμε και στο δικό μας εργαστήριο στην Κρήτη, στα τέλη του Μάη. Και τώρα έχει δεκαπλασιαστεί – είναι στο 20% με 30% των περιπτώσεων», αλλά δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία, καθώς έχει μειωθεί η επιτήρηση.
«Δεν στέλνονται πλέον μοριακά για να βρίσκουμε τα γονιδιώματα, αλλά πιθανότατα αυτό το οποίο προκάλεσε συρροές στη Μεγάλη Βρετανία και αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι κι αυτό Eris» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από κορονοϊό στην Κρήτη απέδωσε στην Eris, τονίζοντας ότι η νέα υποπαραλλαγή «έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και ήδη έχουμε στην κοινότητα αυξημένα κρούσματα – λόγω της οικογένειας, κολλάει ο ένας με τον άλλον. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ), μετά τις 20 Ιουλίου, εκεί που είχαμε δύο και τρία περιστατικά νοσηλευομένων, ξαφνικά εκτοξευτήκαμε στα 20 και 25 περιστατικά. Σήμερα έχουμε 12 και είχαμε και δύο διασωληνώσεις, έναν ενήλικα και ένα παιδάκι. Το παιδάκι ήταν από άλλο νησί, από Δωδεκάνησα».