Κόντρα στα στοιχεία φόρτωσε την αποτυχία του στην κλιματική αλλαγή και στις πρωτοφανείς συνθήκες, με λόγια του αέρα και για μυστηριώδεις εμπρηστές
Οι εβδομάδες της υπουργίας του περιλαμβάνουν καμένα δάση, κατεστραμμένες περιουσίες, χιλιάδες πανικόβλητους να τρέχουν στους δρόμους, και νεκρούς. Ετσι, ο Κικίλιας αποφάσισε να βγει στον έξω κόσμο και να απευθυνθεί, με μεγάλη καθυστέρηση, στην κοινή γνώμη, σε μια απόπειρα να μετριάσει τις εντυπώσεις.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ο τρόπος, όμως, που το έκανε ήταν αποτυχημένος. Οταν οι ανεπάρκειες μιας κυβέρνησης έχουν βγει τόσο ξεκάθαρα στη φόρα, τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν σε σώζουν πια. Αν και ακούσαμε τη φωνή του μόλις χθες, ο Κικίλιας απέφυγε μια σαφή, συνεπή και ειλικρινή πληροφόρηση. Κι έκανε ό,τι χειρότερο για μια κρίση διαρκείας. Συμπεράσματα χωρίς στοιχεία, γενικολογίες, και δυο τρία διαφορετικά αφηγήματα ταυτόχρονα. Από το «φταίει η κλιματική κρίση», στο γενικόλογο «ήταν εμπρηστές» και, τελικά, στη λευκή πετσέτα «αυτό που έγινε ήταν συνολικά το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά, υπό τις ισχύουσες συνθήκες».
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε ως παρατηρητής. Κάνοντας απλώς διαπιστώσεις και αναφέροντας σκόρπιους αριθμούς. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όμως, δεν είναι της θεωρίας, αλλά της πράξης. Της αμέσου δράσεως για την αντιμετώπιση καταστροφών!
Θα περίμενε κανείς ο Κικίλιας να αναλάβει ευθύνες για όλο αυτό το χαοτικό και άκρως καταστροφικό 15νθήμερο, με το υπουργείο του να εκτίθεται καθημερινά λόγω έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού. Να πει τι δεν πήγε καλά και πώς θα αλλάξει άμεσα. Οχι φλυαρίες για το πόσες φωτιές μπαίνουν κάθε μέρα και ασάφειες περί κλιματικής αλλαγής.
Ο υπουργός έκανε καριέρα στο μπάσκετ, αλλά δεν υπήρξε ποτέ ένας μεγάλος μπασκετμπολίστας. Ισως γι’ αυτό δεν το έχει με τις ντρίμπλες. Επιχείρησε, άτεχνα, να δώσει εξωπραγματικές διαστάσεις, παρουσιάζοντας τις συνθήκες ως… πρωτοφανείς και άρα ανθρωπίνως μη διαχειρίσιμες. Επικαλέστηκε στοιχεία, ότι «τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, δηλαδή πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα, σχεδόν σε όλη τη χώρα». Ο αριθμός, όμως, δεν είναι υπερβολικός. Υπάρχουν καλοκαίρια στη χώρα μας που μπαίνουν πολύ περισσότερες πυρκαγιές καθημερινά. Συχνά ξεπερνάνε ακόμα και τις 100-120.
Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα. Με συνέπεια να γίνουν ανεξέλεγκτες, να γιγαντωθούν και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή, απώλειες περιουσιών, δυστυχώς ακόμα και θανάτους.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν είχε καμία απάντηση για την έλλειψη σχεδίου, συντονισμού και γρήγορης επέμβασης στα πύρινα μέτωπα ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Δεν μας εξήγησε, όπως ουδέποτε εξηγήθηκε και το 2021, για ποιο λόγο οι πυρκαγιές σβήνουν τις περισσότερες φορές στη θάλασσα και όχι από τα επίγεια ή εναέρια μέσα. Αντίθετα, ο Κικίλιας επέλεξε την εύκολη λύση. Να πετάξει το μπαλάκι στην κλιματική… κρίση, όπως η κυβέρνηση επιμένει να αποκαλεί την κλιματική αλλαγή. Μια κλιματική κρίση που σίγουρα θα έρθει ακριβώς επειδή κάθε χρόνο καίγονται τα δάση μας, η Νο 1 αιτία παγκοσμίως για την περιβαλλοντική κατάρρευση.
Επικαλέστηκε ακόμα μία δικαιολογία τραβηγμένη από τα μαλλιά και κόντρα στη λογική, ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες υψηλού κινδύνου σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για πέντε συνεχείς ημέρες και σε τόσες περιφέρειες. Και παραδέχτηκε ότι ήδη επί των ημερών της νέας κυβέρνησης έχουν καεί μέσα σε δύο εβδομάδες πάνω από 400.000 στρέμματα, όταν πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ήταν κάτω από 300.000.
Ομως, ο Κικίλιας πήγε ακόμα παραπέρα κι άρχισε τα σενάρια. Δήλωσε με βεβαιότητα ότι «για ακόμη μία χρονιά η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Ηταν εμπρησμοί!»
Πρόκειται για μια αυθαίρετη τοποθέτηση, η οποία έγινε μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, ώστε να απομακρυνθούν οι ευθύνες από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Διότι από την Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν επιβεβαιώνεται ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι».
Ο Κικίλιας δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία ερευνών ούτε λεπτομέρειες συλλήψεων και αριθμούς που να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του. Ανέφερε μόνο ένα μυστηριώδες συμπέρασμά του. Ασφαλώς και μπορεί οι πυρκαγιές να είναι έργο εμπρηστών, όμως αυτό οφείλει να μας το πει αρμοδίως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έστω και άνευ «τουρίστα» Μηταράκη πια.
Το ποιοι βάζουν τις φωτιές είναι άλλων δουλειά να το βρουν, όχι του Κικίλια. Το δικό του καθήκον ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι να καθοδηγεί τον μηχανισμό για να τις σβήνει.
Αποδεικνύεται ότι στον πέμπτο χρόνο της κυβέρνησης το βασικό της εργαλείο, δηλαδή η τακτική της επικοινωνίας ενάντια στην πραγματικότητα, κούρασε υπερβολικά και «περνάει» όλο και λιγότερο. Πλέον καταντάει παρωδία. Ειδικά όταν η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές έφτασε σε κανονικό… αυτοβομβαρδισμό με πυρομαχικά μιας από τις βασικότερες πτέρυγες μάχης της χώρας, απειλώντας τους κατοίκους στη Νέα Αγχίαλο, που από τύχη και μόνο δεν τους ήρθε κάνα στρατιωτικό βλήμα στο κεφάλι…
Στο τέλος ο Κικίλιας παρέθεσε και μερικά τσιτάτα από βιβλία… αυτοβελτίωσης που βρίσκει κανείς στα περίπτερα, «Βελτίωση, Ενίσχυση, Αναθεώρηση», κι έκλεισε την ομιλία του, θεωρώντας ότι έκανε το καθήκον του και όσα επιτάσσει ο ρόλος του. Κι έδωσε τον λόγο στον Ζερεφό για να συνεχιστεί η φλυαρία…
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
Υπουργός Πολιτικής Προστασίας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ, ενώ το 1990-2004 ήταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας σε ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Ιωνικός κ.ά. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και το 2007 μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Για πρώτη φορά το 2009 έβαλε, ανεπιτυχώς, υποψηφιότητα για βουλευτής, κάτι που πέτυχε το 2012. Στην κυβέρνηση Σαμαρά διορίστηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης, ενώ το 2019 ανέλαβε υπουργός Υγείας. Στη νέα κυβέρνηση είναι υπουργός Πολιτικής Προστασίας.