Ενώ η Ελλάδα φλέγεται και σκάνε πυρομαχικά δίπλα σε πόλεις, ο υπουργός Υγείας λέει με θράσος ότι απλά «έχουν συγκυριακά καεί αρκετά στρέμματα»
Η χώρα περνά έναν μαρτυρικό Ιούλιο. Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη. Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν. Τρεις πολίτες κάηκαν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν σε εκκένωση. Σπίτια κατέρρευσαν. Χθες η Αγχίαλος και οι γύρω περιοχές συγκλονίστηκαν από εκρήξεις πυρομαχικών σε live τηλεοπτική μετάδοση.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Είναι ένα πολεμικό σκηνικό. Με βαρύτατες απώλειες και μη αναστρέψιμες ζημιές. Κι όμως, για τον υπουργό Υγείας, που μίλησε χθες στη Βουλή, «θα μπορούσε να πει κανείς ότι συγκυριακά αυτή τη στιγμή έχουν καεί αρκετά στρέμματα στην Ελλάδα».
Τα «αρκετά στρέμματα στην Ελλάδα», κατά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που δεν μπήκε καν στον κόπο να ρίξει μια ματιά στα στοιχεία, είναι τουλάχιστον 400.000, όλα μέσα στο τελευταίο 15θήμερο. Μόνο στην Αττική και τη Ρόδο ξεπερνούν τα 300.000 στρέμματα. Στον Βόλο, μόνο προχθές, πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, χάθηκαν ακόμα 50.000.
Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, το 2022, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς κάηκαν στην επικράτεια 285.636 στρέμματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος. Φέτος σε δύο εβδομάδες ξεπερνούν τα 400.000. Κατά τον Χρυσοχοΐδη, όμως, απλώς «αυτή τη στιγμή έχουν καεί συγκυριακά αρκετά στρέμματα».
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, που το διάστημα των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστο 2021 ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αντικαταστάθηκε αμέσως μετά, πέρασε από την προκλητική απάθεια στην εξοργιστική επίθεση. «Είναι δυνατόν να λέτε ότι καίγονται σπίτια και πόλεις την ώρα που οι πυροσβέστες και όλα τα σώματα ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις δίνουν αγώνα με τις φλόγες; Αλήθεια; Κι έχουν καεί τόσες πόλεις στη χώρα που το λέτε και μέσα στη Βουλή; Ντροπή!».
Ομως, το μήνυμα προχθές από το 112 ήταν σαφές. Ισως να μην το διάβασε ο υπουργός, αλλά έγραφε: «Αν βρίσκεστε στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λαμίας, εκκενώστε τώρα προς το κέντρο και νότια της Λαμίας». Οι φλόγες έφτασαν μέχρι εκεί. Στην πόλη! Η βιομηχανική περιοχή του Βόλου παραδόθηκε κι αυτή στη φωτιά. Οσο για καμένα σπίτια, περιουσίες και επιχειρήσεις, ας ρίξει μια ματιά στη Σαρωνίδα, στη Ρόδο, σχεδόν στον μισό χάρτη της χώρας.
Ο υπουργός, όμως, θεωρεί πως όσοι τολμούν να μιλούν για τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους πρέπει για κάποιον λόγο να νιώθουν αυτοί ντροπή. Οχι η κυβέρνηση. Στη συνέχεια είπε ότι όλη η μεσογειακή ζώνη φλέγεται και δεν είναι μόνο η Ελλάδα, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει εξοπλίσει το πυροσβεστικό σώμα με τα περισσότερα αξιόμαχα εναέρια μέσα» και ότι όσοι διαπιστώνουν τα προβλήματα «δυσφημούν τη χώρα». Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση χάνει την ψυχραιμία της όταν βρίσκεται περικυκλωμένη από τις αστοχίες της και δεν μπορεί να εφεύρει πειστικές απαντήσεις. Πριν από λίγα 24ωρα, άλλωστε, υπήρξε και το περιστατικό με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λιβάνιο και την κυνική δήλωσή του, «Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή συνεχίζεται», μετά τη μοιραία πτώση του Canadair.
Χθες ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αυτός που πήρε τη σκυτάλη μιας άκομψης και αποτυχημένης, εκ του αποτελέσματος, υπεράσπισης της κυβέρνησης. Η εμπειρία του στην πολιτική δεν τον προστάτεψε από μια επίδειξη επιθετικότητας και θράσους. Σαν να μη βλέπει όλη η Ελλάδα τι συμβαίνει.
Σαν να μη διαπιστώνει κανείς, όπως και το 2021, ότι, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν επίγεια και εναέρια μέσα, τελικά πάντα απουσιάζουν η πρόληψη και ο κυβερνητικός συντονισμός την ώρα που απαιτείται δράση.
Σαν να μην έχει συντελεστεί επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη και πριν από μόλις δύο χρόνια η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει βιώσει ο τόπος, με τη μισή Εύβοια να μετατρέπεται σε κάρβουνο. Και, εν τέλει, σαν να ζούνε το Μαξίμου, ο Λιβάνιος και ο Χρυσοχοΐδης σε έναν άλλον πλανήτη κι όλοι οι υπόλοιποι σε κάποιον διαφορετικό. Διότι στον «πλανήτη Μαξίμου» μπορεί απλά να «καίγονται συγκυριακά αρκετά στρέμματα και φέτος» και να μη «γίνονται στάχτη σπίτια ούτε να κινδυνεύουν πόλεις», όμως για όλους τους άλλους η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Είναι σχεδόν τα διπλάσια στρέμματα από πέρυσι που έγιναν αποκαΐδια, είναι του κόσμου τα σπίτια που δεν μπορούν πια να κατοικηθούν, είναι οι πολίτες που τραντάζονταν χθες από τις εκρήξεις πυρομαχικών τόσο κοντά τους, είναι οι ίδιοι που μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους παίρνουν εντολές να φύγουν τρέχοντας ή με βάρκες για να μην καούν ζωντανοί, είναι αυτοί που κλαίνε τους αδικοχαμένους ανθρώπους τους.
Οσο το Μαξίμου και οι συν αυτώ πουλάνε τρέλα ή θράσος, η Ελλάδα εισπράττει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής ανικανότητας. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό χρειάζεται ιδιαίτερες… ικανότητες για να βγαίνουν υπουργοί να κουνάνε το δάχτυλο μέσα στη Βουλή. Ο Χρυσοχοΐδης απέδειξε ότι τις διαθέτει με το παραπάνω.
Με ύφος ανθρώπου που όχι μόνο δεν λογοδοτεί, αλλά δεν σηκώνει και αντιρρήσεις, έφτασε να «μαλώνει» την αντιπολίτευση μιλώντας χωρίς στοιχεία, γεγονός που δεν τον πτόησε. Κι έδειξε, τελικά, να αφιερώνει περισσότερο χρόνο από το λογύδριό του στις… ανεμογεννήτριες παρά στη βιβλική καταστροφή των πυρκαγιών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Υπουργός Υγείας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1955 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και εργάστηκε ως δικηγόρος σε Βέροια και Γιαννιτσά. Το 1987-89 εξελέγη νομάρχης Καρδίτσας και αμέσως μετά βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη πλέον) από το 1999 έως το 2003, το 2009-2010 και το 2012, όπως και υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας το 2010-12. Στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Από το 2013 έως το 2015 ήταν υπουργός Μεταφορών και το 2019 διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως εξωκοινοβουλευτικός. Αντικαταστάθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. Στις 3 Μαρτίου 2022, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στο κόμμα. Στη νέα κυβέρνηση είναι υπουργός Υγείας.