Με ευρεία πλειοψηφία 208 θετικών ψήφων η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς.
Μετά το «ναι» της Ολομέλειας, οι Ελληνες του εξωτερικού που εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς τους περιβόητους κόφτες, οι οποίοι καταργούνται.
Οι δύο προϋποθέσεις που έβαλαν μπλόκο σε πολλούς αποδήμους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εγγραφούν, είναι η υποχρεωτική διετής διαμονή εντός ελληνικής επικράτειας τα τελευταία 35 χρόνια και η υποβολή φορολογικής δήλωσης το τρέχον ή προηγούμενο έτος.
Το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως έγινε δεκτό από 208 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, τη ΝΙΚΗ, καθώς και την Πλεύση Ελευθερίας. «Κατά» ψήφισαν 68 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι 24 βουλευτές των «Σπαρτιατών», καθώς και της Ελληνικής Λύσης.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μεγάλη εθνική και δημοκρατική κατάκτηση, τονίζοντας ότι έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λόγω των υπερβολικών κωλυμάτων που αναγκαστικά ο προηγούμενος νόμος έθεσε, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, όπως επεσήμανε.
Μικροκομματική σκοπιμότητα
Η Νίκη Κεραμέως, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, καταλόγισε μικροκομματική σκοπιμότητα και φόβο στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο και, σχολιάζοντας τις προτάσεις που κατέθεσε μέσω τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε απόπειρα διχασμού. «Είναι διχαστικό να καταθέτεις τροπολογία που καθιστά τους Ελληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού η ψήφος τους δεν προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα» υποστήριξε η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να στερήσει στους αποδήμους το πιο βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα. Τόνισε, δε, ότι το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων υπερβαίνει τα κόμματα, και δεν είναι αριστερό, κεντρώο ή δεξιό.
Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας μιλώντας για ιστορική ευκαιρία, καλώντας τα κόμματα που είχαν τοποθετηθεί αρνητικά να αναθεωρήσουν τη στάση τους ακόμη και στο παρά πέντε. Στη μαραθώνια χθεσινή συζήτηση παρενέβη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας πως «υπερασπιζόμαστε το νομοσχέδιο και την αρχή που γίνεται, προκειμένου να δοθεί δικαίωμα ψήφου και σε Ελληνες του εξωτερικού που δεν είναι αυτή τη στιγμή σε εκλογικούς καταλόγους. Εμείς θέλουμε τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος», ενώ άφησε αιχμές προς το ΚΚΕ, λέγοντας πως «είναι τρομακτικό να διατυπώνονται τέτοιες προσεγγίσεις στο όνομα της Αριστεράς, που πάλεψε να μην υπάρχουν διακρίσεις».