Καταγγέλλει την κυβέρνηση πως λόγω της στάσης της στα Ελληνοτουρκικά έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναψηφίσει καμία νομοθετική πρωτοβουλία
Πύρινα βέλη στην κυβέρνηση εκτόξευσε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καταγγέλλοντας πως λόγω της στάσης της στα εθνικά έχει απολέσει πλέον τη νομιμοποίησή της, ανακοινώνοντας πως δεν πρόκειται εφεξής να ξαναψηφίσει καμία νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που καταγγέλλει η Ελληνική Λύση είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθοδεύει συνομιλίες με την Τουρκία, στη βάση «εθνικών υποχωρήσεων», χωρίς να τις προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που, όπως επισημαίνει το κόμμα, καθιστά την κυβέρνηση παράνομη.
Οπως επισημαίνεται, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σχετική έννοια» την «απομείωση της εθνικής κυριαρχίας», την οποία κατά το Σύνταγμα υποχρεούται να υπερασπίζεται. Μάλιστα, η Ελληνική Λύση ξεκαθαρίζει πως, όπως ρητά αναφέρει το Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να προκηρύξει δημοψήφισμα για αυτό το υψίστης σημασίας εθνικό θέμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και προσφυγή στη Χάγη, ωστόσο δεν προτίθεται να πράξει ούτε αυτή την αυτονόητη συνταγματική του υποχρέωση.
«Η Ελληνική Λύση, λοιπόν, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, καθότι υφάρπαξε την ψήφο των Ελλήνων κρύβοντας την εθνική προδοσία που θα διέπραττε» αναφέρει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ανακοινώνοντας πως «για λόγους αρχής, πιστεύουμε ότι μία παράνομη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί και φυσικά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνένοχη στην παρανομία». Αυτό σημαίνει πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα μαυρίζει εφεξής όλα τα νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση.
Θορυβήθηκε
Η παραπάνω εξέλιξη έχει θορυβήσει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει σαφώς το βλέμμα στραμμένο στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και την κοινοβουλευτική αριθμητική, η οποία εν τέλει δεν είναι και τόσο άνετη όσο προέβλεπε. Εφόσον η Ελληνική Λύση δεν πει το πολυπόθητο «ναι» στο νομοσχέδιο, και δεδομένης και της στάσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ναι μεν είναι θετικό επί της αρχής, πλην όμως αποφεύγει να δηλώσει ρητώς ότι υπερψηφίζει, το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κινδυνεύει να μην «περάσει». Κι αυτό διότι το Σύνταγμα προβλέπει πως απαιτούνται 200 ψήφοι προκειμένου να ισχύσει το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.