Οπως κατέθεσε η κυρία Πελεκούδα, συζήτησαν ότι ίσως προκαλούσε η Ρούλα τα επεισόδια στην Τζωρτζίνα
Το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν κάμερες στο δωμάτιο νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας, αλλά και να ενημερώσουν τις εισαγγελικές Αρχές για τις υποψίες τους ότι η μητέρα της μπορεί να της προκαλούσε τα επεισόδια που εμφάνιζε, τα οποία επιστημονικά δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε κάποιο αίτιο, είχαν συζητήσει οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, όπως κατέθεσε χθες στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα.
Η μάρτυρας με μια κατάθεση-καταπέλτη είπε για την κατηγορουμένη ότι «μιλούσε για τα επεισόδια στα παιδιά της σαν αφηγούνταν κάποια ταινία», ενώ παράλληλα αποκάλυψε και τις σκέψεις που έκανε η ίδια για τα αίτια που μπορεί να προκαλούσαν τα επεισόδια στη Τζωρτζίνα και, εν τέλει, την οδήγησαν στις 29 Ιανουαρίου του 2022 στον θάνατο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα.
«Πήρα την Ασφάλεια»
«Σκέφτηκα διάφορες ουσίες μετά τον θάνατο του παιδιού και πήρα τηλέφωνο το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και τους ενημέρωσα, όπως τους ενημέρωσα ότι υπάρχει και βίντεο με τα επεισόδια που εμφάνιζε. Εικασία έκανα. Δεν θέλω να κατονομάσω αυτές τις ουσίες εδώ, γιατί η δίκη είναι δημόσια και δεν θέλω να δίνω ιδέες» είπε η γιατρός, τονίζοντας πως σε αυτές τις ουσίες που σκέφτηκε δεν συγκαταλέγεται η κεταμίνη. «Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να προστατεύσεις ένα παιδί από κακοποίηση, και οι συνάδελφοί μου μού είπαν ότι υποψιάζονταν τη μητέρα για αυτά τα επεισόδια. Οταν τους ρώτησα “τι υποψιάζεστε;”, μου απάντησαν απόφραξη αεροφόρων οδών με μαξιλάρι» επεσήμανε η μάρτυρας, η οποία μάλιστα ανέφερε πως, κατά τη δική της άποψη, τα επεισόδια της Τζωρτζίνας που προηγήθηκαν του θανάτου της δεν οφείλονται σε χορήγηση κεταμίνης, ούτε όμως μπορούν να αποδοθούν, σύμφωνα με τη δική της επιστημονική άποψη, σε επιληψία. «Η κεταμίνη προκαλεί καταστολή, και το παιδί δεν είχε καταστολή στα επεισόδια που προηγήθηκαν του θανάτου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οπως εξήγησε η παιδονευρολόγος, η ίδια είχε δει βίντεο με επεισόδιο που είχε εκδηλώσει η Τζωρτζίνα, το οποίο είχε καταγράψει η μητέρα της. «Στο ένα βίντεο που είδα η μητέρα κατέγραφε μια το μόνιτορ μια το παιδί, το οποίο είχε σφίξεις γύρω στις 140 και κορεσμό γύρω στο 100%. Μετά από αυτό ακολουθεί ραγδαία πτώση. Το παιδί πήρε μια θέση αριστερά, άρχισε να κάνει κυάνωση και να έχει σπασμούς. Μετά ακολούθησε η ανάνηψη. Χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί και ο βηματοδότης, γιατί υπήρξε ταχυκαρδία. Δεν είχε χάσει στην αρχή τις αισθήσεις του, αυτό έγινε αφού προηγήθηκε η άπνοια και η ταχυκαρδία» είπε η μάρτυρας.
«Ξαφνικά κάτι άλλαξε»
Πρόεδρος: «Πού καταλήξατε με βάση αυτά που είδατε;»
Μάρτυρας: «Δεν μιλάμε για απόφραξη με μαξιλάρι, γιατί θα είχε μείνει λιπόθυμη. Το επεισόδιο με τρόμαξε πολύ, γιατί το παιδί δεν ανατασσόταν μόνο του και, αν δεν ήταν εκεί οι γιατροί, θα είχε πεθάνει».
Πρόεδρος: «Στην κατάθεσή σας λέτε για μεγάλη συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων στην κλινική. Τι εννοείτε;»
Μάρτυρας: «Συνήθως τα παιδιά που έχουν τέτοιο πρόβλημα δεν περνάνε ένα καλό διάστημα στο σπίτι και ξαφνικά αρχίζουν να κάνουν επεισόδια – ήταν ένα θέμα προβληματισμού. Αυτό εννοώ. Επαιρνε αγωγή, ήταν ελεγχόμενη και ξαφνικά κάτι άλλαξε».
Εισαγγελέας: «Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την εμφάνιση των επεισοδίων;»
Μάρτυρας: «Δεν το ξέρω και με προβληματίζει πολύ».
Δ. Καράμπελας (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): «Ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης που είχατε με τους συναδέλφους σας;»
Μάρτυρας: «Μιλήσαμε για υποψία απόφραξης αεροφόρων οδών με μαξιλάρι και συζητήσαμε για κάμερες και για ενημέρωση εισαγγελέα».
Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): «Συμμερίζεστε αυτά που έχουν καταθέσει οι συνάδελφοί σας, ότι η κατηγορούμενη ήταν ψυχρή;»
Μάρτυρας: «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται μια ταινία».
Κούγιας: «Τι θα έπρεπε να κάνει, να ουρλιάζει;»
Μάρτυρας: «Δεν μπορώ να κρίνω τη συμπεριφορά και το συναίσθημά της».
«Αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας είναι η δηλητηρίαση με κεταμίνη»
Με την έναρξη της δίκης ολοκληρώθηκε η εξέταση του Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος είχε διενεργήσει τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του παιδιού. Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι εντόπισε σε σημείο κοντά στην τραχεία οίδημα, το οποίο, όπως είπε, δημιουργήθηκε ενώ το κοριτσάκι βρισκόταν ακόμη στη ζωή, ενδεχομένως την ώρα της διασωλήνωσης.
Η θέση αυτή του μάρτυρα, σύμφωνα με τον κ. Κούγια, αποδεικνύει και τα «ψέματα» των γιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού», οι οποίοι κατέθεσαν στη δίκη πως, όταν μπήκαν στο δωμάτιο νοσηλείας της Τζωρτζίνας, τη βρήκαν νεκρή και αμέσως άρχισαν ανάνηψη. Ο κ. Μπουζιάνης δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα με αφορμή αυτόν τον ισχυρισμό του και, απαντώντας σε κάποιες εξ αυτών, επανέλαβε πως αιτία θανάτου του παιδιού είναι η δηλητηρίαση με κεταμίνη. Ακόμα, διευκρίνισε ότι, όταν ανέφερε πως στις 15.40 της 29ης Ιανουαρίου «το παιδί ήταν ζωντανό», μιλούσε «με βάση τα ευρήματα της τραχείας, όχι της καρδιάς».
Πάντως, την κατάθεση του ιατροδικαστή αμφισβήτησε έντονα η πολιτική αγωγή, η οποία ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Μπουζιάνη με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του «Αγλαΐα Κυριακού» που έκαναν την ανάνηψη στην Τζωρτζίνα.
Δ. Γεωργακόπουλος: «Από πληροφόρηση που έχουμε από τον κ. Δασκαλάκη, η οικογένεια είχε στο σπίτι συσκευή ώστε να κάνει αναρρόφηση στην Τζωρτζίνα αν χρειαστεί. Αυτό δημιουργεί οίδημα;»
Μάρτυρας: «Δεν ξέρω πώς είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη συσκευή».
Γεωργακόπουλος: «Ξέρετε ότι στις 28 του μήνα, δηλαδή μία ημέρα πριν από τον θάνατο, είχε γίνει δυο φορές αναρρόφηση στο παιδί;»
Μάρτυρας: «Οχι, πώς να το ξέρω;»
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα.