Αφωνία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη σε άνευ όρων και αρχών διάλογο με την Αγκυρα
Διακομματική ομερτά για το «βατερλό» του Βίλνιους. Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη στον ολισθηρό δρόμο του άνευ όρων και αρχών διαλόγου με την Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σωπαίνουν δίνοντας εμμέσως ή άμεσα λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και χθες στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοίμασε το έδαφος ακόμα και για υποχωρήσεις σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη.
«Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι “ναι”. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το σενάριο συνομιλίας με τον Τούρκο πρόεδρο για προσφυγή στη Χάγη, λέγοντας πως δεν θα δώσει λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε.
«Η συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης» είπε και τόνισε: «Η μεγάλη μας διαφορά εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και άλλες διαφορές, όπως το Μεταναστευτικό. Η διαχείριση του Μεταναστευτικού είναι μεγάλο πρόβλημα ή και ευκαιρία. Σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς, εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω».
Οσον αφορά τα F-16, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεμελίωσε την αλλαγή πλεύσης, λέγοντας πως δικός του στόχος είναι να ενισχύσει την άμυνα της Ελλάδας με την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, δείχνοντας έτσι πως δεν θα φέρει καμία αντίρρηση στο σχέδιο εξοπλισμού της Αγκυρας. Επίσης, είπε πως έθεσε στον κ. Ερντογάν το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι περισσότερο.
Στο μεταξύ, ένα 24ωρο μετά την πρωτοφανή στα χρονικά απομάκρυνση της κυβέρνησης από την πάγια εθνική γραμμή για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν σηκώσει τους τόνους για το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί πως στο τραπέζι του διαλόγου δεν θα τεθεί μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σιωπηρά αποδέχθηκε το αίτημα της Τουρκίας για απάλειψη των περιορισμών στα ζητήματα που θα συζητηθούν. Κοινώς, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε και προφανώς δεσμεύτηκε στους συμμάχους, που πιέζουν για την ύπαρξη συμφωνίας, πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, των διμερών διαπραγματεύσεων, θα τεθούν ζητήματα όπως αυτό του ελληνικού εναέριου χώρου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων που αμφισβητεί η Τουρκία, αλλά και το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε, όμως, η σιωπή των κομμάτων μπροστά στις προκλήσεις και τις ειρωνείες του Ερντογάν πως δεν χρησιμοποίησε και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τουρκικά F-16 κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί υπό την πίεση των μεγάλων δυνάμεων ή των προσωπικών φιλοδοξιών του να έκανε στροφή 180 μοιρών και να ξέχασε όσα υποστήριζε προεκλογικά, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι δυνατόν να λησμόνησαν τόσο γρήγορα τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις, τις αερομαχίες και, φυσικά, την απώλεια των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα; Ολα τα παραπάνω φέρνουν την αντιπολίτευση μπροστά σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει περίπατο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την εθνική γραμμή, από αντιπολιτευτική αδυναμία ή από στρατηγική σύγκλισης στα Ελληνοτουρκικά;