Στίγμα αλλαγής στάσης, καθώς εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, αφήνοντας περιθώρια να άρει τις επιφυλάξεις του
Μόνο λίγες ώρες μετά το «ναι» του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η αμερικανική διπλωματία ανοίγει τον δρόμο στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, αλλά και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έδωσαν στίγμα προθέσεων για την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Αγκυρας – με τον Μενέντεζ ειδικά τούτη τη φορά να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, αφήνοντας… περιθώρια για την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα. Ο Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως, καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση. Εκανε τη δήλωση αυτή την ημέρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό Κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.
Προϋποθέσεις
Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσινγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «Διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα». Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος «να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες». Από την πλευρά του ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι πρόθεση του Μπάιντεν είναι να δώσει τα F-16 στην Τουρκία, αλλά σε διαβούλευση με το Κογκρέσο. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ότι στηρίζει αυτή τη μεταφορά (…). Δεν έχει καμία επιφύλαξη γι’ αυτό. Προτίθεται να προχωρήσει με αυτή τη μεταφορά» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.