Η Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους, είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο
Ασπίδα προστασίας στην ελληνική Ακτοφυλακή για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο ύψωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους, ενώ υπογράμμισε πως η προτεραιότητα των ελληνικών Αρχών είναι όχι μόνο να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αλλά να συνδράμει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.
Επίσης, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως βασικό θέμα συζήτησης το Μεταναστευτικό, εξέφρασε ικανοποίηση για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την ήπειρο». Οπως είπε, «η πατρίδα μας αποδίδει σημασία στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι μία αποστολή που η ελληνική πολιτεία, το Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά».
Ο πρωθυπουργός επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στη βελγική πρωτεύουσα είχε συνάντηση με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και μετά έκαναν δηλώσεις για την τραγωδία της Πύλου. «Το ναυάγιο έγινε ανάμεσα στις δύο εκλογές, όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων» τόνισε και είπε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι τα πλοία που φεύγουν από τις ακτές της νότιας Μεσογείου.
«Το πραγματικό φταίξιμο ανήκει στις εγκληματικές συμμορίες που βάζουν ανθρώπους σε μη αξιόπλοα σκάφη χωρίς σωσίβια» είπε. Μιλώντας για το Λιμενικό, υποστήριξε: «Είναι άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο ελληνικό Λιμενικό, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους. Κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά, σώζουν ανθρώπους χωρίς σωσίβια, που δεν ξέρουν κολύμπι. Η προτεραιότητά τους είναι όχι μόνο να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αλλά να σώζουν όποιον κινδυνεύει».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συνεργασία με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και σημείωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με την Τουρκία και άλλες χώρες διαύλους μεταναστών, όπως και με τη Λιβύη. «Κανένας δεν πρέπει να πνίγεται προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη» είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα και τόνισε: «Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις ευρωεκλογές».