Πλήρης απραξία στην Κουμουνδούρου, όπου κανείς δεν γνωρίζει πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Γραφείο, για να αποφασιστούν συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και σύγκληση της Κ.Ε.
Εχουν περάσει ήδη δύο ημέρες από την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων και η πολιτική ζωή μοιάζει να εξελίσσεται ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του και τις επικείμενες αλλαγές σε πρόσωπα και στη λειτουργία του κόμματος, οι οποίες πάντως, όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει, πρέπει να γίνουν σύντομα, προκειμένου να ανακοπεί η φθορά και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς την ανασύνταξη.
Μέχρι στιγμής πάντως στην Κουμουνδούρου, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι σφύζει από ζωή, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Γραφείο, ώστε να διαμορφώσει τον οδικό χάρτη, με πρώτους σταθμούς τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι στις 8 και τις 15 Οκτωβρίου μεσολαβούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ «παραδοσιακά» είναι ισχνές, ενώ αυτήν τη φορά όποιες πιθανότητες συγκλίσεων με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. περιορίζονται δραματικά εξαιτίας της απόλυτα εχθρικής στάσης της Χαριλάου Τρικούπη. Οι διαθέσεις παραμένουν «μουδιασμένες» και όλα τα στελέχη τελούν εν αναμονή όποιων κινήσεων του Τσίπρα, από τον οποίον περιμένουν να ανοίξει τα χαρτιά του.
Μεσαίο κόμμα
Ηδη στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, δηλώνουν ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές κάλπες χωρίς να έχει συζητήσει τα αίτια της βαριάς διπλής ήττας, που φέρνει το κόμμα στα όρια ενός μεσαίου κόμματος, όπως είπε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, περιορισμένης κοινοβουλευτικής και πολιτικής ισχύος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε μεν τα χειρότερα, όπως άφησε να φανεί στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας, που είχε στα σενάρια της ήττας την πλήρη κατάρρευση των ποσοστών, αλλά με μόλις 48 έδρες θα είναι στο εξής μια περιθωριακή αξιωματική αντιπολίτευση. Επιπλέον, θα έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο δεν κρύβει ότι θέλει να τον υποσκελίσει και να διεκδικήσει την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Οι μοναδικές βεβαιότητες μέχρι σήμερα, μέσα στο κλίμα «δημιουργικής ασάφειας» που καλλιεργεί η απουσία του προέδρου από τη δημόσια σφαίρα, είναι η πρόθεσή του «να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», που περιλαμβάνει την καθολική «ανανέωση του στελεχικού δυναμικού» και την απάλειψη «νοοτροπιών που κόστισαν ακριβά». Υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες εν μέσω θέρους και ενώ έχουν μεσολαβήσει δυο διαδοχικές εκλογικές ήττες, που σκόρπισαν απογοήτευση στη βάση και στα στελέχη, ενώ έχουν προκαλέσει αισθητή κόπωση. Πάνω από όλα, όλοι αναμένουν να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ποιον ρόλο επιφυλάσσει προσεχώς για τον εαυτό του.
Μετά τον Δημήτρη Παπαδημούλη, και ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε χθες (ΕΡΑ) ότι «ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις, είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιον άλλον ρόλο. […] Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».