Οι ειδήσεις με φρικιαστικά εγκλήματα, βιασμούς, πρωτοφανείς πράξεις βίας και αυτοχειρίες είναι καθημερινές και πυκνότερες από ποτέ άλλοτε. Κάτι δείχνει να έχει επηρεάσει βαθιά την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων και των κοινωνιών. Η γενική εικόνα είναι αυτή της αποχαλίνωσης και της απώλειας ελέγχου.
Το μόνο που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ήταν αρκετά έντονο ώστε να έχει ασκήσει τόσο μεγάλη επίδραση στους πληθυσμούς ήταν η πανδημία του Covid-19 και η παρανοϊκά περιοριστική και ασφυκτική για τους λαούς αντιμετώπισή της. Οι άνθρωποι με πολιτική ισχύ γνώριζαν τι προκαλούσαν στους λαούς με τα εξωφρενικά μέτρα που έπαιρναν κι όμως συνέχιζαν απτόητοι το έργο τους.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 16 Ιουνίου 2022, σε ανάλυση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (προσβάσιμη στην ιστοσελίδα www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-impact-of-covid-19-on-mental-health-cannot-be-made-light-of) γινόταν σχολιασμός στα ψυχικά νοσήματα και προβλήματα που συνδέονταν με την πανδημία και τα… απόνερα της αντιμετώπισής της. Μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής: «Για ορισμένους ο Covid-19 πυροδότησε ή ενίσχυσε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει αναφέρει ψυχολογική δυσφορία και συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή μετατραυματικού στρες. Και υπήρξαν ανησυχητικές ενδείξεις πιο διαδεδομένων αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας».
Ειδική μνεία γινόταν στο ζήτημα της βίας εις βάρος των παιδιών και των γυναικών: «Για ορισμένα παιδιά και εφήβους το να αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι μπορεί να έχει αυξήσει τον κίνδυνο οικογενειακού στρες ή κακοποίησης, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης μεγαλύτερο άγχος στα σπίτια, με μια γρήγορη αξιολόγηση να αναφέρει ότι το 45% των γυναικών είχε βιώσει κάποια μορφή βίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, κατά το πρώτο έτος της πανδημίας».
Δυστυχώς, οι χειρότερες συνέπειες που θα βιώσει η ανθρωπότητα από την πανδημία δεν θα προέρχονται από την ίδια την ασθένεια, αλλά από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις για να… σώσουν τους πολίτες των κρατών τους.