Με δύο νέες δημοσκοπήσεις να τον αναδεικνύουν νικητή, ο «σουλτάνος», με έντονη δόση ηγεμονισμού, επιχειρεί να στενέψει όποια περιθώρια αντίδρασης έχει η αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να καλύψει το έδαφος
Η κλεψύδρα αδειάζει, ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και οι Τούρκοι καλούνται να δώσουν διά της ψήφου τους την εντολή στον νέο πρόεδρο να οδηγήσει τη -δοκιμαζόμενη από διάφορες κρίσεις- χώρα στην «επόμενη μέρα». Η… συνταγή βέβαια που ακολουθούν στον δρόμο έως τις κάλπες είναι διαφορετική. Από τη μια, ο «σουλτάνος» με έντονη δόση ηγεμονισμού επιχειρεί να στενέψει όποια περιθώρια αντίδρασης έχει η αντιπολίτευση έναντί του, ενώ, από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
«Δεν είδαμε μόνο τη δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας στην κάλπη στις 14 Μαΐου, αλλά γίναμε επίσης μάρτυρες του ξεφουσκώματος των ψεύτικων αντιλήψεων. Ποιες ήταν λοιπόν αυτές; Ηταν οι συκοφαντίες περί “δικτατορίας” στην Τουρκία. Ηταν οι ύπουλες ψυχολογικές πιέσεις από τον διεθνή Τύπο. Ηταν τα ψέματα και οι εξαπατήσεις που επαναλάμβανε η αντιπολίτευση. Ηταν η πολιτική του φόβου που τροφοδοτήθηκε από τον πρόεδρο του CHP και την παρέα του» έγραφε σε μήνυμά του στο twitter ο Ερντογάν, ενώ δύο νέες δημοσκοπήσεις τον αναδείκνυαν νικητή της μάχης που πλησιάζει.
«Ανοησία τα περί δικτατορίας»
«Αποδείξαμε ότι οι ισχυρισμοί περί δικτατορίας είναι καθαρή ανοησία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δείξαμε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να κερδηθούν με ψέματα, συκοφαντίες και φόβο. Εκτός από πολλά άλλα γεγονότα, δείξαμε άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο το επίπεδο ωριμότητας της δημοκρατίας μας τα τελευταία 21 χρόνια και την προνοητικότητά μας». Στον αντίποδα, χθες, επιχειρώντας να τα βάλει με τη «λάσπη» και τις συκοφαντίες σε βάρος του, που εκτοξεύονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο Κιλιτσντάρογλου προσέφυγε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη δημοσίευση βίντεο που αφήνει να εννοηθεί ότι έχει σχέσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
«Προχωρήσαμε στην κατάθεση αγωγής» έγραψε στο twitter ο Τζελάλ Τσελίκ, δικηγόρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), επικεφαλής του οποίου είναι ο Κιλιτσντάρογλου. Ο Τσελίκ διευκρίνισε ότι στην αγωγή ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζητεί σχεδόν 1.000.000 τουρκικές λίρες, περίπου 47.000 ευρώ, τα οποία έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει σε ταμείο που φροντίζει για τη μόρφωση παιδιών νεκρών Τούρκων στρατιωτικών.
Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μεγάλης προεκλογικής του συγκέντρωσης στις 7 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη προέβαλε σύντομο βίντεο στο οποίο φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο Κιλιτσντάρογλου «συμπορεύεται με το PKK», μια οργάνωση την οποία η Αγκυρα και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική. Στο βίντεο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης καλεί τους Τούρκους να πάνε «μαζί στις κάλπες» για τις προεδρικές εκλογές υπό τους ήχους του προεκλογικού τραγουδιού του, κάτι που στο αμέσως επόμενο πλάνο φαίνεται να επαναλαμβάνουν μέλη του PKK χτυπώντας τα χέρια τους στον ρυθμό του τραγουδιού.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών, πάντως, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε τη στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, κάτι που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αποδεικνύει πως τάσσεται υπέρ του PKK. Τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας επιβεβαίωσαν εντούτοις χθες ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής χωρίς να τον κατονομάζουν, μία ημέρα αφότου εξέφρασαν οργή για τη συμφωνία του με ένα ακροδεξιό κόμμα.