Συμβαίνουν κι αυτά: Κατά το 2017, όταν στο Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Πρίνστον των ΗΠΑ έγινε μία εσωτερική μετακόμιση, πίσω από μια βιβλιοθήκη αποκαλύπτεται ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι, που παρέμενε κρυμμένο εκεί για χρόνια.
Το ξεσφράγισμά του προκαλεί έκπληξη στα στελέχη του τμήματος, αφού αντικρίζουν μπομπίνες με φιλμ, η προβολή των οποίων φέρνει στο φως ιδιαίτερες εικόνες της Ελλάδας από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Μια γη στην οποία δεν ζουν καθόλου γυναίκες, λοιπόν, ήταν αυτή που κέντρισε την περιέργεια τριών περιηγητών – καλλιτεχνών, που αποφάσισαν το 1929 να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι τη χώρα μας και να γνωρίσουν από κοντά το Αγιον Ορος, αλλά και τα Μετέωρα, όπου και εκεί, στην Καλαμπάκα, έως το 1948 επικρατούσε άβατο για τις γυναίκες.
«Το υλικό αυτό ανήκει στο αρχείο του πανεπιστημίου του Πρίνσετον της Αμερικής. Εκεί βρέθηκε το βαρέλι, μέσα στο οποίο υπήρχαν κάνιστρα μεταλλικά με φιλμ» δηλώνει ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών φωτογραφιών «No Woman’s Land – Από το Princeton στο Αγιον Ορος και τα Μετέωρα του 1929» θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, στις 19.00, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα και Τετάρτη 09.00-16.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00-20.00 και Σάββατο 09.00-14.00.