Η ιστοσελίδα κλήθηκε να δικαιολογήσει τη δήλωσή του για τα Τέμπη και για εργαλειοποίηση του θέματος από τους συγγενείς
Λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου, το προπαγανδιστικό κέντρο της κυβέρνησης που εδράζεται στο Μαξίμου αποφάσισε να αξιοποιήσει όλες τις «χρυσές εφεδρείες» που έχει στη διάθεσή του για να διασώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κάζο, άλλωστε, μετά την πρωτοφανή δήλωση του πρωθυπουργού για τα Τέμπη και την εργαλειοποίηση του θέματος από τους συγγενείς είναι τόσο μεγάλο, που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί ακόμα και μέσα από τη δυστοπία που έχει δημιουργήσει η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Στη μάχη αυτή υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσαν να μπουν και τα «Ellinika Hoaxes», τα οποία μίλησαν για «μονταρισμένο βίντεο» και για «παραπλανητική παρουσίαση της απάντησης του πρωθυπουργού για τα Τέμπη». Σύμφωνα με τα «Ellinika Hoaxes», «η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου, καθώς το εξεταζόμενο βίντεο έχει υποστεί περικοπή και συρραφή.
Το σύντομο απόσπασμα που κυκλοφορεί δεν συμπεριλαμβάνει την επισήμανση του κ. Χατζηνικολάου σχετικά με την απεργία των σιδηροδρομικών υπάλληλων, παρά μόνο την αναφορά στη μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων. Ακόμη, είναι εμφανής η παράλειψη τμήματος του ερωτήματος που τέθηκε από τον δημοσιογράφο προς τον πρωθυπουργό». Η αναφορά όμως των «Hoaxes» είναι ιδιαίτερη πονηρή και εντελώς αξιολογική.
Μονταρισμένα είναι σχεδόν όλα τα βίντεο που παρουσιάζονται στους τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, κάθε δελτίο ειδήσεων που έπαιζε το θέμα ή ιστοσελίδα θα έπρεπε να αναπαράγει ένα βίντεο 3,5 λεπτών, πράγμα αδύνατο. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζει το μοντάζ -και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει συμβεί στον απόλυτο βαθμό- είναι να μην αλλοιώνει το περιεχόμενο και τη σημασία των λεγομένων κάποιου. Στην περίπτωση αυτή, καμία αλλοίωση δεν έχει υποστεί ο λόγος του πρωθυπουργού, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από την προβολή ολόκληρης της δήλωσης. Ομως και η δεύτερη κατηγορία των «Hoaxes», περί παραπλανητικής παρουσίασης, είναι απολύτως αξιολογική και υποκειμενική, καθώς λειτουργεί ως αυτόκλητος λογοκριτής των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα «Hoaxes» είχαν παίξει ρόλο υπερασπιστή του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις εκλογές του 2019, θέτοντας τον εαυτό τους στις υπηρεσίες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Τότε, μάλιστα, είχαν υπάρξει και παραιτήσεις στελεχών του ιστοτόπου, οι οποίοι κατήγγειλαν τον αρχισυντάκτη των «Hoaxes» στο facebook για έντονα κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.