«Λουκέτο» μπαίνει και στο Κυτταρολογικό

Η εγκληματική υποστελέχωση οδηγεί σε κλείσιμο ένα από το πιο σημαντικά εργαστήρια – Βγαίνει σε σύνταξη και ο τελευταίος διευθυντής

Ο «τελευταίος των διευθυντών» συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο κι ένα κομβικής σημασίας ιατρικό εργαστήριο για το Νοσοκομείο της Νίκαιας και την ευρύτερη περιοχή που αυτό εξυπηρετεί κλείνει. Το κυτταρολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου κινδυνεύει με κλείσιμο, αφού η μόνιμη υποστελέχωσή του σε ιατρούς έχει πλέον πιάσει «πάτο», με τον τελευταίο -από τις πέντε οργανικές θέσεις που προβλέπονται- να είναι ο τωρινός διευθυντής του, ο οποίος έπειτα από δύο παρατάσεις (ενός χρόνου και έξι μηνών) -αν δεν πάρει και τρίτη (6μηνη)- συνταξιοδοτείται στα τέλη Ιουνίου.

Επιπλέον, από τις δύο επικουρικές ιατρούς (κυτταρολόγοι) του εργαστηρίου, η μία μένει στη θέση της έως τον Σεπτέμβριο με πιθανή παράταση της σύμβασης και η δεύτερη έως τον Δεκέμβριο, για την οποία όμως δεν μπορεί να παραταθεί η θητεία. Και οι δύο έχουν κάνει τα χαρτιά τους για να διοριστούν σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον στο Νοσοκομείο της Νίκαιας (3βάθμιο) δεν άνοιξαν οι συγκεκριμένες θέσεις. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο εργαστήριο από το οποίο θα μπορούσε κάποιος άμεσα να αναλάβει διευθυντής του, αφού οι συμβασιούχοι δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης τμήματος.

Το εργαστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς διευθυντή, αφού δεν θα υπάρχει κανείς υπεύθυνος να υπογράφει, να παραγγέλνει αναλώσιμα και να έχει τη συνολική ευθύνη. Το κυτταρολογικό εργαστήριο είναι κομβικό τμήμα και για τη λειτουργία του νοσοκομείου και για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής που το έχουν ανάγκη (διάγνωση καρκίνου, παρακεντήσεις θυρεοειδούς, τεστ ΠΑΠ, συνεργασία με υπερήχους, εξυπηρετεί Νευρολογική, Πνευμονολογική και όλες τις Παθολογικές).

Το προσωπικό του κυτταρολογικού εργαστηρίου σήμερα λειτουργεί με τον διευθυντή και τις δύο επικουρικές γιατρούς, το παραϊατρικό προσωπικό, που είναι τρεις μόνιμοι υπάλληλοι, και τέλος, μία διοικητική υπάλληλο (γραμματέας).

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Το συγκεκριμένο εργαστήριο καλύπτει τα δυτικά προάστια με αξιόλογο έργο και προσφορά, διαρκώς υποστελεχωμένο, κυρίως σε γιατρούς, αφού τα τελευταία αρκετά χρόνια μόνιμοι γιατροί ήταν ο προηγούμενος διευθυντής Σπύρος Σακκάς και ο τωρινός που τον διαδέχτηκε και έως τότε επιμελητής Πέτρος Χίου, και μία επικουρική προς το τέλος της θητείας του κ. Σακκά, για να ακολουθήσει και η δεύτερη λίγο αργότερα.

Οι εργαζόμενοι του εργαστηρίου δεν έχουν απευθυνθεί ακόμη στο υπουργείο Υγείας, αφενός γιατί απευθύνονται ιεραρχικά και αφετέρου γιατί λόγω εκλογών η διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων παραπέμπεται «στις ελληνικές καλένδες». Αλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές αιτήσεις κι έχουν κατατεθεί πάρα πολλά χαρτιά για την πλήρωση των πέντε οργανικών θέσεων ιατρών που προβλέπονται και που με τις συνταξιοδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια έχουν μείνει κενές. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε έγιναν κάποιες προσλήψεις γιατρών, ζήτησαν ως τμήμα να προσληφθεί ένας τουλάχιστον, αίτημα που απορρίφθηκε χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας Ανδρέας Πλεμμένος κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του οι εργαζόμενοι στις 17/5, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει αίτηση για την πλήρωση της θέσης. Χθες συναντήθηκαν με την υποδιοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ Μαρία Δίπλα, η οποία και αυτή υποσχέθηκε να προωθήσει άμεσα το αίτημα. Η τεχνολόγος του εργαστηρίου Μαρία Μουρκογιάννη -που θα συνταξιοδοτηθεί κι εκείνη σε πέντε χρόνια- μιλώντας στη «δημοκρατία» δήλωσε σχετικά: «Είναι μαζί μας και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ και ο Σύλλογος του Νοσοκομείου. Αν όμως δεν κινηθούν οι σχετικές ενέργειες με τη διαδικασία του υπερεπείγοντος, το εργαστήριο θα κλείσει σε έναν μήνα», και πρόσθεσε: «Το εργαστήριο είναι ένα τμήμα που προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής και στο νοσοκομείο. Κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και δεν θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια».

Τέλος, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «οι εργαζόμενοι κρατάνε όρθια τα νοσοκομεία. Γιατί θέλουμε να παραμείνουν με τον δημόσιο χαρακτήρα τους μέσα στο ΕΣΥ, προκειμένου να εξυπηρετείται όλος ο κόσμος αλλά και εμείς οι ίδιοι. Εκεί πήγα κι εγώ όταν αρρώστησα από καρκίνο, αφού δεν έχουμε λεφτά για κάτι άλλο. Το ΕΣΥ μου κάλυψε μέχρι και τις πλαστικές για αποκατάσταση. Σήμερα δεν ξέρω αν θα μου κάλυπτε τις ανάγκες αυτές με την ίδια ποιότητα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα