Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων προηγούνταν με 49,67 % έναντι 44,59% του Κιλιτσντάρογλου, που μέχρι χθες ήταν το «φαβορί των γκάλοπ». Καταγγελίες από την αντιπολίτευση για νοθεία. Όλα δείχνουν δεύτερο γύρο
Σε κρίση διαρκείας φαίνεται πως μπαίνει η Τουρκία ήδη από την επομένη των εκλογών στη χώρα, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί μεν να ανοίγει τον δρόμο για έναν δεύτερο γύρο με τελικούς μονομάχους τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά αφήνει βαθιά διχασμένη τη γείτονα, που -δημοσκοπικά τουλάχιστον- τις προηγούμενες ημέρες έβλεπε τον «σουλτάνο» να τελειώνει πολιτικά. Ομως, τα γεγονότα κύλησαν διαφορετικά. Οι δημοσκόποι ηττήθηκαν ξανά, ο Ερντογάν αποδείχθηκε… εφτάψυχος και ο τρίτος της μεγάλης μάχης, ο Γκρίζος Λύκος, Σινάν Ογκάν, με το κρίσιμο 5,3% που συγκέντρωσε, αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων για την επόμενη κρίσιμη ημέρα στο τουρκικό πολιτικό καλεντάρι.
Στις 28 Μαΐου, λοιπόν, οι Τούρκοι θα κληθούν να λάβουν τις… τελικές τους αποφάσεις, καθώς χθες ο νυν πρόεδρος της χώρας Ερντογάν μπόρεσε όχι απλώς να επιβιώσει της μάχης, αλλά να βγει νικητής με ποσοστό που στο 93% της καταμέτρησης άγγιζε το 49,67%, την ώρα που ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έφτανε το 44,59%. Ηδη με το κλείσιμο της κάλπης το απόγευμα της Κυριακής η πρώτη «βόμβα» έσκασε, προμηνύοντας τι θα επακολουθήσει. Η ψαλίδα ήταν ήδη ανοιχτή υπέρ του Ερντογάν, κάνοντας τους αναλυτές να ψάχνονται -ξανά- για το τι είχε πάει στραβά με τις δημοσκοπήσεις, που το προηγούμενο διάστημα έδιναν ξεκάθαρη νίκη του Κιλιτσντάρογλου. Οσο περνούσαν οι ώρες, η πρώτη τεράστια διαφορά μειωνόταν διαρκώς, χωρίς ποτέ όμως να αφήσει την αίσθηση της μεγάλης ανατροπής από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.
Οι πολίτες της γείτονος, όμως, χθες κλήθηκαν να ψηφίσουν και για το νέο Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων, όπως αυτά διαμορφώνονταν έως αργά χθες βράδυ λοιπόν, το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν εξασφαλίζει 36,65%, το CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 23,9%, το ΜΗΡ του Γκρίζου Λύκου και νυν κυβερνητικού εταίρου του «σουλτάνου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί 11,06%, το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ 9,93%, η Πράσινη Αριστερά 8,29% και το ΤΙP 0,88%.
Η Λαϊκή Συμμαχία των AKP και ΜHP, η οποία υποστηρίζει τον Ερντογάν, αγγίζει το 51,77% και εξασφαλίζει 326 βουλευτές, ενώ η Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, εξασφαλίζει μέχρι στιγμής ποσοστό 33,7% και 215 βουλευτές. Οι περισσότεροι από τους 64.000.000 Τούρκους ψηφοφόρους, ανάμεσά τους και οι 5.200.000 νέοι που ψήφισαν χθες για πρώτη φορά (συμμετοχή 93%), κλήθηκαν να διαλέξουν, σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των 100 ετών της Ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας, τον ηγέτη που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως σύνθετο διεθνές περιβάλλον.
Μόνο που οι χθεσινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έκριναν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, ένα κράτος μέλος του NATO και -τουλάχιστον στη θεωρί- κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην Ε.Ε., αλλά και πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές μάλλον απρόβλεπτες στροφές.
Μήνυμα νίκης από τον «σουλτάνο»
Μήνυμα νίκης έσπευσε να απευθύνει λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας -ενώ προηγούνταν- τους οπαδούς του να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες μέχρι την επίσημη οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με ειρήνη και ηρεμία, κάτι που «αποτελεί έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας. Ενώ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οποιαδήποτε προσπάθεια βιαστικής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα αποτελούσε σφετερισμό της εθνικής βούλησης». Πρόσθεσε ακόμη: «Χαιρόμαστε που η εμπιστοσύνη του έθνους μας αντανακλάται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους συναδέλφους και τους φίλους μου να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες σε καμία περίπτωση μέχρι την επίσημη οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων».
Χολερικός απέναντι στην αντιπολίτευση εμφανίστηκε χθες ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του «σουλτάνου», κατηγορώντας τον Κιλιτσντάρογλου για «απόπειρα δολοφονίας της εθνικής βούλησης», αφότου το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έκανε λόγο για νοθεία.
Κιλιτσντάρογλου: «Προηγούμαστε, δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου»
«Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο twitter νωρίς το βράδυ της Κυριακής, μόλις λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Ωστόσο, ακολούθησε ακόμη μία. «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου» τόνιζε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το θρίλερ της εκλογικής μάχης στην Τουρκία συνεχιζόταν – παράλληλα όμως με τη διάψευση των δημοσκοπήσεων που το προηγούμενο διάστημα τον εμφάνιζαν ως αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο της πολιτικής σύγκρουσης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία.
«Η μυθοπλασία του 60% έπεσε κάτω από το 50%» σημείωνε, αναφερόμενος όμως στη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων νωρίς το βράδυ, που έδιναν ένα πραγματικά μεγάλο προβάδισμα του «σουλτάνου». «Οι παρατηρητές των εκλογικών τμημάτων και οι εργαζόμενοι στις εκλογικές επιτροπές μας δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους» πρόσθετε ο Κιλιτσντάρογλου, γράφοντας ακόμη: «Προειδοποιώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να διασφαλίσει την καταχώριση των δεδομένων στις επαρχίες».
Νωρίτερα, δηλώσεις έκαναν και οι προερχόμενοι από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Αγκυρας. «Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας» δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αν και η πορεία της καταμέτρησης των ψήφων με την παρέλευση των ωρών διέψευδε την πεποίθησή του.
350 παρατηρητές από Ε.Ε. και 300.000 από αντιπολίτευση
Επί ποδός (εκλογικού) πολέμου βρίσκονταν χθες από νωρίς το πρωί εκατοντάδες παρατηρητές στη γείτονα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα στη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Τουρκίας. Οπως έγινε γνωστό, όσοι χρεώθηκαν τον ρόλο του εκλογικού… τοποτηρητή βρέθηκαν στις θέσεις τους πολύ πιο νωρίς από τις 8 το πρωί, οπότε και άνοιξαν οι κάλπες, ειδικά στα 50.000 εκλογικά κέντρα στις περιοχές της νότιας Τουρκίας, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Σύμφωνα δε με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε προγραμματίσει να αναπτύξει 350 παρατηρητές, πέραν των εκλογικών αντιπροσώπων που είχαν οριστεί από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων 300.000 από την αντιπολίτευση.
Κι αν η διαφάνεια επί της εκλογικής διαδικασίας αποτελούσε το πρώτο ζητούμενο, το κυριότερο -εδώ και μήνες- παρέμενε και χθες ένα και μοναδικό: Ποιος θα επικρατήσει, αλλά κυρίως τι θα σημάνει αυτό για την Τουρκία την επόμενη ημέρα. Ουδείς έκρυβε πως το χειρότερο σενάριο για την Ε.Ε. δεν είναι άλλο από την πολιτική αστάθεια την επομένη των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά η Ε.Ε. κάλεσε για μία εκλογική αναμέτρηση διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς, με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο να σημειώνει αφενός ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε., αλλά να υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η διαδικασία να διεξαχθεί με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα και όλα τα κόμματα να σέβονται το κράτος δικαίου και τη βούληση των πολιτών.
Επιφυλακτική η Αθήνα για τα αποτελέσματα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν το θρίλερ της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών και τα στελέχη του υπουργείου, γιατί το αποτέλεσμα της τουρκικής κάλπης αφορά την Ελλάδα άμεσα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και απέφυγε να πει ποιον από τους δύο μονομάχους προτιμά: «Πιστεύω ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Στον βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της “Γαλάζιας Πατρίδας” θα υπάρχουν δυσκολίες».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, σε συνέντευξή του αρκετή ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες και είχε αρχίσει η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα στην Τουρκία είναι πολύ πιο πολύπλοκα από αυτό που φαίνεται, αν εστιάσει κανείς στα συνθήματα των βασικών αντιπάλων Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου: «Εμείς θα θέλαμε μια δυτικόφιλη, δημοκρατική, ισχυρή οικονομικά, χωρίς οικονομικές κρίσεις Τουρκία. Το ποιος από τους δύο θα το υπηρετήσει αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η τουρκική κοινωνία».
Οσο και αν έχει επικρατήσει μετά τους σεισμούς μια ηρεμία χωρίς επιθετική ρητορική, χωρίς υπερπτήσεις και επεισόδια στη θάλασσα, εντούτοις στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την άποψη ότι το σκηνικό θα είναι τελείως διαφορετικό μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Τουρκία και Ελλάδα.
Ξύλο και μπράβοι πάνω από τις κάλπες
Ουδείς περίμενε πως όλα θα κυλήσουν… ειρηνικά! Αλλωστε οι εκλογές στην Τουρκία πάντα εμπεριείχαν περιστατικά βίας στα εκλογικά κέντρα, τα οποία έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τούτη τη φορά βέβαια και με το κλίμα πόλωσης να είναι πιο έντονο από ποτέ κατά τα τελευταία χρόνια ήταν μάλλον αναμενόμενο να καταγραφεί -και- το ξύλο που έπεσε στην πόλη Νίσιβις της επαρχίας Σιρνάκ, όταν μέλη του ερντογανικού AKP επιχείρησαν να ανοίξουν μια κάλπη!
Οπως έγινε γνωστό, στο περιστατικό πρωταγωνιστής ήταν ο περιφερειάρχης και μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Λατόφ Οζέλ, ο οποίος «αγκαζέ» με τους μπράβους του παρεμπόδισε το αδιάβλητο της διαδικασίας και παρενόχλησε την εφορευτική επιτροπή.
Μάλιστα, σε βίντεο εμφανίζεται ο Οζέλ να γρονθοκοπεί άνδρα που επιχείρησε να προστατεύσει την κάλπη! Συγχρόνως και στη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, άνδρας επιτέθηκε σε μέλη της εφορευτικής επιτροπής όταν επιχείρησαν να τον εμποδίσουν να… σφραγίζει ψηφοδέλτια υπέρ του «σουλτάνου».