Ο Ν. Κακλαμάνης τονίζει στη δημοκρατία ότι αν ο Ανδρουλάκης εμμείνει στον όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, τότε οι κάλπες θα ξαναστηθούν
«Εάν ο κ. Ανδρουλάκης εμμείνει στον απαράδεκτο πολιτικά όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε εκ των πραγμάτων θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, που όμως θα τη χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ». Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και υπ. βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. Γιατί, όπως τονίζει, το διακύβευμα αυτών των εκλογών «είναι η επόμενη ημέρα της Ελλάδας, είναι η ίδια χώρα, είναι η σταθερότητά της. Η Ελλάδα είτε θα συνεχίσει να προχωράει μπροστά, με ορίζοντα την επόμενη τετραετία, ή θα πάει πίσω ολοταχώς στο 2019» προσθέτει.
Κύριε Κακλαμάνη, τι πιστεύετε ότι διακυβεύεται στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πολύ μεγαλύτερο από την κατάκτηση της νίκης ή από την ίδια την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Είναι η επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η ίδια χώρα. Είναι η σταθερότητά της. Η Ελλάδα είτε θα συνεχίσει να προχωράει μπροστά, με ορίζοντα την επόμενη τετραετία, ή θα πάει πίσω ολοταχώς στο 2019. Σε αυτές τις κάλπες θα συγκριθούν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα του 2023 με Κυριάκο Μητσοτάκη και η Ελλάδα του 2019 με Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες πλέον ξέρουν και μπορούν να συγκρίνουν. Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους και θέλω να πιστεύω, χωρίς να προκαταλαμβάνω την απόφασή τους, ότι θα στείλουν ισχυρό μήνυμα για διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Θεωρείτε βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε και σε δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου ή βλέπετε και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τις επικείμενες εκλογές με την απλή αναλογική;
Ήμουν από τους πρώτους που είχα πει δημόσια πως -ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου- θα μπορούσε η Ν.Δ. να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Θα με ρωτήσετε «βγαίνουν τα κουκιά;». Το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Θα πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να κάνει πίσω από τις σκληρές γραμμές που έχει χαράξει. Το θεωρώ από δύσκολο έως απίθανο. Μην ξεχνάτε ότι οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις εξαιτίας της απλής αναλογικής που μας «φόρτωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία διαχρονικά ως παράταξη έχουμε ταχθεί κατά. Ας περιμένουμε, λοιπόν, το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, όπου νομίζω οι πολίτες θα δείξουν τον δρόμο στα κόμματα. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του ζήτησε να μην τον ρωτούν για τη δεύτερη κάλπη, ξεκαθαρίζοντας ότι επικεντρώνεται στην πρώτη κάλπη και μόνο μετά την εκλογική βραδιά θα γνωρίζει πώς θα πορευτεί. Συμπέρασμα; Τη Δευτέρα 22 Μαΐου θα λάβουμε όλοι τις απαντήσεις μας.
Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε καταγράψει ποσοστό 39,85%. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος αυτή τη φορά;
Ο εκλογικός στόχος είναι ένας: ισχυρή και αυτοδύναμη Ν.Δ. Για αυτόν τον στόχο δίνουμε τον αγώνα μας. Θα σας πω την προσωπική μου εκτίμηση για τη δεύτερη κάλπη, καθώς οι συνθήκες φαίνεται να οδηγούν εκεί. Θεωρώ ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Οχι εύκολη αλλά εφικτή. Αν πάμε τώρα στο σενάριο της μη αυτοδυναμίας, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Δεν συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτοί με εμάς. Δεν συνεργαζόμαστε με τον κ. Βελόπουλο, ούτε ο κ. Βελόπουλος με εμάς. Μένει λοιπόν μόνο το ΠΑΣΟΚ να συζητήσουμε. Εκεί σε κάποια ζητήματα υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά σε κρίσιμα θέματα έχουμε σημαντικές διαφορές, π.χ. άρθρο 16, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων. Εάν ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης εμμείνει στον απαράδεκτο πολιτικά όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε εκ των πραγμάτων θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, που όμως θα τη χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ».
Ποια είναι τα παράπονα των πολιτών της Α’ Αθήνας από την τετραετή διακυβέρνηση της Ν.Δ.;
H A’ Αθήνας αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Τα παράπονα των πολιτών αφορούν κυρίως λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, που αλίμονο αν δεν υπήρχαν στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Αλλωστε λάθη δεν κάνει όποιος δεν δουλεύει. Το σημαντικό είναι ωστόσο ότι η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού παραδέχτηκε αυτά τα λάθη (υπόθεση παρακολουθήσεων, δυστύχημα στα Τέμπη), ζητώντας μάλιστα και συγγνώμη, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Πλέον το κύριο ζήτημα που συναντώ στις γειτονιές της Αθήνας, που δεν σταμάτησα να περπατώ αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι η ακρίβεια. Φυσικά μιλάμε για παγκόσμιο πρόβλημα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία κυρίως να έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Βέβαια και προ πολέμου είχα επισημάνει την ανάγκη για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά και ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων κερδοσκοπούν. Αναγνωρίζω ότι γίνονται πολύ περισσότεροι έλεγχοι από ό,τι γίνονταν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχαν μόλις οκτώ ελεγκτές, ενώ τώρα είναι 88. Αλλά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Το δεύτερο ζήτημα που συναντώ είναι οι δανειολήπτες. Δεν μιλώ για τους «κόκκινους» δανειολήπτες αλλά για τους «πράσινους», τους ανθρώπους δηλαδή που είχαν περιορίσει πολλά πράγματα για να είναι συνεπείς. Πήραμε δύο μέτρα με τις τράπεζες, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Είμαι της άποψης ότι στις τράπεζες πρέπει να μπει ισχυρό «χέρι». Ηταν πάντα η άποψή μου αυτή. Από το 1998, όταν ως ευρωβουλευτής δεν ψήφισα την ΟΝΕ και το ευρώ, έριξα λευκό και αιτιολόγησα την ψήφο μου. Δεν πιέσαμε ούτε εμείς όσο έπρεπε, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα.
Βρίσκεστε στα έδρανα της Βουλής από το μακρινό 1990. Τι επιδιώκετε με αυτή τη νέα θητεία;
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Αθηναίες και τους Αθηναίους σε προσωπικό επίπεδο, γιατί επί 33 χρόνια με εμπιστεύονται και με στέλνουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ελπίζω ότι δεν τους έχω απογοητεύσει και γι’ αυτόν τον λόγο διεκδικώ ακόμη μία επανεκλογή. Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω τιμήσει στο ακέραιο την ψήφο τους για όποια θέση με έχουν επιλέξει να υπηρετήσω την παράταξη και τη χώρα. Ανέκαθεν επιδίωκα την ευθύνη, όχι για την «καρέκλα», αλλά για να μεταφράσω αυτή την ευθύνη σε ωφέλιμη πολιτική. Στη διαδικασία αυτή δεν υπήρξα πάντοτε ευχάριστος, αλλά θεωρώ ότι αυτό χρειάζεται στη δημοκρατία. Αφετηρία και προορισμός της πολιτικής μου ύπαρξης ήταν και είναι η υπηρεσία του πολίτη και ταυτόχρονα αγωνίζομαι συνεχώς για να μην αφήσω κανέναν να παίξει με τους θεσμούς. Με ρωτήσατε τι επιδιώκω με αυτή τη νέα θητεία. Νομίζω μόλις σας απάντησα.