Η offshore πάντως δεν δηλώθηκε τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ορθώς αποκάλυψε η δημοκρατία
Επειτα από το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για την εταιρία με έδρα στο εξωτερικό που ανήκε στη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης, προέκυψαν νεότερα στοιχεία. Από το γραφείο του κ. Τσιάρα διαβιβάστηκαν έγγραφα προς την εφημερίδα μας από τα οποία προκύπτουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε για το έτος χρήσης 2014 είχε δηλώσει κανονικά την εταιρία στη Βρετανία. Ως προς τούτο, λοιπόν, ο κ. Τσιάρας δικαίως διαμαρτυρήθηκε και έπειτα από την προσκόμιση των στοιχείων ανασκευάζουμε το χθεσινό μας δημοσίευμα.
Ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρία δεν δηλώθηκε τα επόμενα έτη (2015-2016), όπως ορθώς ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η παράλειψη συνιστά σοβαρό γεγονός και αποδεικνύει ότι ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων είναι ελλιπής και προβληματικός. Δεν γίνεται εταιρίες ξαφνικά να εμφανίζονται, στη συνέχεια να εξαφανίζονται και ουδείς να ερωτά ή να ασχολείται!
Υπενθυμίζουμε ότι στο αρχικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε αναφερόταν πως ο υπουργός δεν είχε δηλώσει την εταιρία με τον τίτλο STERALEX Ltd, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και μεταβιβάστηκε το 2016, σύμφωνα τουλάχιστον με το Companies House, δηλαδή το εμπορικό μητρώο εταιριών της Βρετανίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσιάρας όφειλε να δηλώσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η σύζυγός του σταμάτησε να εμπλέκεται με τη συγκεκριμένη εταιρία, δηλαδή εάν έπαυσε η λειτουργία της ή αν μεταβιβάστηκε και με ποιο αντίτιμο. Αγνωστος, φυσικά, παραμένει και ο λόγος δημιουργίας της εταιρίας.
Από την πλευρά του κ. Τσιάρα, πάντως, υποστηρίζεται ότι η δραστηριότητά της ήταν μηδενική, γι’ αυτό τελικά έκλεισε. Το 2016, όταν η σύζυγος του κ. Τσιάρα έπαυσε την εμπλοκή της με αυτήν την εταιρία, μόλις είχε περάσει νόμος που απαγόρευε τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων και των συζύγων τους σε εταιρίες της αλλοδαπής. Αξίζει να επισημάνουμε πως μόλις τον Δεκέμβριο του 2015 η Βρετανία έκανε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ να δίνει στοιχεία για τους φορολογικούς παραδείσους, Βρετανικές Παρθένους Νήσους, Νήσος του Μαν, Νησιά Κέιμαν και Τζέρσεϊ.