Φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι αλληλοκατηγορούνται για τις παράλληλες εξαγωγές, την ώρα που από τα ράφια λείπουν αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιυπερτασικά και σκευάσματα για τον διαβήτη
Μετά την τελευταία κρίση τον περασμένο Ιανουάριο το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα επανήλθε πολύ γρήγορα, έπειτα και από τα έκτακτα «πυροσβεστικά μέτρα» που είχε λάβει το υπουργείο Υγείας. Επανήλθε -αν και σε μικρότερη κλίμακα-, προκαλώντας πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στους εμπλεκομένους στον εφοδιασμό φαρμάκων της ελληνικής αγοράς, για τις αιτίες της εξαφάνισης σκευασμάτων αντιμετώπισης διάφορων παθήσεων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων. Μεταξύ των φαρμάκων σε έλλειψη είναι σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, εισπνεόμενα, αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προχώρησε σε παρέμβαση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ζητώντας να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες. Μία κατ’ άλλα νόμιμη διαδικασία εξαγωγής σε χώρες του εξωτερικού φτηνών στην Ελλάδα φαρμάκων, τα οποία μεταπωλούνται σε υψηλότερες τιμές.
«Χρηματιστήριο»
«Στείλαμε την επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΦ πριν από μία εβδομάδα. Περίπου 100 φάρμακα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα, από όλες τις κατηγορίες και κυρίως φάρμακα για αναπνευστικές παθήσεις» δηλώνει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς.
«Μεταξύ αυτών υπάρχουν και αντιβιοτικά. Ηδη προτείναμε στον πρόεδρο του ΕΟΦ και τον κ. Πλεύρη να σταματήσει η εξαγωγή τους. Το θέμα είναι διπλό: Υπάρχει τεράστια ζήτηση σε όλη την Ευρώπη και, επειδή η παραγωγή είναι μειωμένη, καταλαβαίνεις ότι την έλλειψη της Γερμανίας, για παράδειγμα, την καλύπτει η εξαγωγή η δική μας. Είναι “χρηματιστήριο” οι εξαγωγές φαρμάκων. Οταν γίνεται απαγόρευση σε κάποια σκευάσματα και υπάρχουν εταιρίες και φαρμακαποθήκες που από αυτό χάνουν εισοδήματα, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εξάγουν άλλα φάρμακα, γιατί έχουν έξοδα και πρέπει να ισοφαρίσουν τη ζημιά» τονίζει. Μειωμένες, ωστόσο, είναι το τελευταίο διάστημα και οι παραλαβές σε νοσοκομειακά φάρμακα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) αντιδρούν σε όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, καταγγέλλοντας με τη σειρά τους πως τις παράλληλες εξαγωγές τις κάνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.
«Εχουμε κουραστεί ως κλάδος να συζητάμε το ίδιο και το ίδιο θέμα» λέει ο πρόεδρος του ΠΣΦ Θεόδωρος Σκυλακάκης και εξηγεί: «Κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα των ελλείψεων πού οφείλεται, και, δεύτερον, δεν επιθυμούν να συμμαζέψουν την “αυλή” τους. Εννοώ τους φαρμακοποιούς. Σε αντίθεση με εμάς που το επιθυμούμε. Οι ελλείψεις είναι πλέον πολύ λιγότερες από πριν και θα υπάρχουν στο διηνεκές τα επόμενα 10 χρόνια, γιατί έχουν διαλυθεί η παραγωγή και η εφοδιαστική αλυσίδα» τονίζει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.
Ο κ. Σκυλακάκης προσθέτει επίσης: «Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι όσο συνεχίζουν “με τα δύο χέρια” να εξάγουν, δεν θα “ισιώσει” ποτέ η αγορά. Και προφανώς επειδή τα φαρμακεία είναι 11.000-12.000 ψήφοι, είναι λίγο “τζιζ” το θέμα».
Το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας την πεπατημένη προκειμένου να περιορίσει τις ελλείψεις, απαγορεύει ακόμη μία φορά τις παράλληλες εξαγωγές των φάρμακων που βρίσκονται σε έλλειψη, μπαίνοντας, υποτίθεται, έτσι σε καθεστώς «προστασίας».
Ο Μπάμπης Καραθάνος, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, τονίζει πως ο ΕΟΦ έχει ήδη λάβει εντολή από την πολιτική ηγεσία να «κλειδώσει» τις παράλληλες εξαγωγές στα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και σύμφωνα πάντα με τη νέα «λίστα Βαλτά».
«Από τη στιγμή που ένα προϊόν μετριέται ως ελλειπτικό, δηλαδή δεν το έχουμε στην αγορά, εμείς είτε εξάγεται είτε δεν εξάγεται βγάζουμε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, όποτε σιγουρεύουμε ότι αυτό δεν εξάγεται. Από κει και πέρα μιλάμε με την παραγωγό εταιρία και μαθαίνουμε γιατί δεν στέλνει τα κομμάτια που πρέπει να στείλει. Στην προκειμένη περίπτωση ξέρουμε περίπου ποιες είναι αυτές οι ελλείψεις» λέει στο iatropedia.gr.
Η παραγωγή
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες εισάγουν με το σταγονόμετρο τα φάρμακά τους στη χώρα μας, καθώς στην ελληνική αγορά τα διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές, έναντι άλλων χωρών του εξωτερικού.
Επιμένοντας, ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκαρίων κ. Σκυλακάκης τονίζει πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι κυρίως πρόβλημα παραγωγής: «Θα σας φέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Οι δύο πιο hot ινσουλίνες είναι αυτή τη στιγμή η Ozempic (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk και η Trulicity (ντουλαγλουτίδη) της Lilly. Ανταγωνίζονται περίπου το ίδιο καταναλωτικό κοινό. Για το Ozempic έδωσε επίσημα η Novo έλλειψη έως 8/6 και για το Trulicity υπάρχει επίσημη επιστολή του προέδρου της εταιρίας, που την έχω θεσμικά στη διάθεσή μου, ότι έχει πρόβλημα παραγωγής και μειώνεται η εισαγόμενη ποσότητα. Για όποιον λοιπόν δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται και θέλει να ενοχοποιήσει τρίτους είναι το πιο εύκολο πράγμα» καταλήγει.
Κερδισμένες οι εταιρίες, παρά τις απαγορεύσεις
Μια διαφορετική διάσταση του προβλήματος δίνει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος υποστηρίζει πως οι φαρμακευτικές εταιρίες «παρακαλούν» για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, καθώς ζημιώνονται μεν, βρίσκουν τρόπους να κερδίζουν από αλλού δε.
«Τώρα που ορισμένοι κύκλοι φαρμακεμπόρων δεν μπορούν να εξάγουν φάρμακα, έχουν στραφεί σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία τα ζητάνε χώρες στην Ευρώπη. Ειδικά μιας συγκεκριμένης εταιρίας φάρμακα για προβλήματα του αναπνευστικού -τα οποία εξάγονται σωρηδόν- εκλιπαρούν οι εταιρίες να απαγορευτεί η παράλληλη εξαγωγή τους. H ίδια η εταιρία εκλιπαρεί να σταματήσει η παράλληλη εξαγωγή. Αυτό λένε οι πληροφορίες μου» τονίζει.