Βορίδης και Τσίπρας έβγαλαν τα… μαχαίρια, με τον πρώτο να επιμένει στη ρύθμιση και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για φιάσκο, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρότασή του
Σε άκρως τεταμένο κλίμα, με οξυμένους τόνους και έντονες αλληλοκατηγορίες, έπεσαν αργά χθες το βράδυ οι τίτλοι τέλους του νομοθετικού έργου της παρούσας Βουλής, με τα αίματα να ανάβουν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο τελευταίο νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές, εξαιτίας της ψήφισης της τροπολογίας για το οριστικό μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παρέμεινε αγεφύρωτο, καθώς ο Μάκης Βορίδης επέμεινε μέχρι τέλους στην προωθούμενη ρύθμιση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε βήμα πίσω ως προς τη διαφωνία του, μιλώντας για φιάσκο και καλώντας την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των θέσεων των Κοντιάδη – Αλιβιζάτου.
«Σας καλώ στο “παρά πέντε” να σοβαρευτείτε. Ενα λάθος δεν διορθώνεται με θεσμικές ακροβασίες και ακόμη μεγαλύτερο λάθος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας, καταγγέλλοντας πως η θεσμική «βαναυσότητα» και «αποκοτιά» της κυβέρνησης τη μετατρέπουν στον καλύτερο χορηγό του κόμματος Κασιδιάρη.
Αντιθεσμικό τετ α τετ
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σκανδαλώδες και άκρως αντιθεσμικό τετ α τετ του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη με τον παραιτηθέντα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο.
«Ο Γεραπετρίτης ξεμονάχιαζε ανώτατους δικαστικούς σε καφενεία πέριξ του Μαξίμου. Οταν είδατε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία φέρατε νέα τροπολογία. Πρωτοφανή, θλιβερά πράγματα» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά, ισχυριζόμενος πως η συνάντηση των δύο ήταν επιτρεπτή, «θεμιτή και επιβαλλόμενη» και πως αφορούσε οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με την επίμαχη διάταξη.
Ο Μάκης Βορίδης αντέδρασε με οξύτητα στην καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι με την τροπολογία δίνονται επιχειρήματα προσφυγής για ακύρωση εκλογών, με τον κ. Βορίδη να του καταλογίζει ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα του Ηλία Κασιδιάρη. «Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό, το να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών;» διερωτήθηκε, προκαλώντας την οξεία αντίδραση των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον στρατηγικό στόχο που, όπως είπε, δεν είναι άλλος από το μπλόκο του κόμματος Κασιδιάρη και να μην τον θυσιάσει επειδή έχει νομικές διαφωνίες, για να καταλήξει ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στη στόχευση να προσεγγίσει ένα «θυμωμένο» κοινό, το οποίο θέλει να τιμωρήσει το σύστημα.
Αίσθηση προκάλεσε σε κάθε περίπτωση ο ισχυρισμός που διετύπωσε ο Μάκης Βορίδης ότι εκείνος ήταν που σκέφτηκε και εισηγήθηκε τη συνένωση δικογραφιών, η οποία επέτρεψε τη δίωξη της Χρυσής Αυγής… Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, απείχε της ψηφοφορίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε, παρά τις ενστάσεις.
Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη εκτόξευσε διμέτωπα πυρά, τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζο να καταγγέλλει πως «δυόμισι χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης κοίταζε τις δημοσκοπήσεις και επέτρεψε στους φονιάδες να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή. Και ο κ. Τσίπρας κάνει τον Πόντιο Πιλάτο ψαρεύοντας στα θολά νερά. Εριξαν και οι δύο νερό στον μύλο αυτών των νεοναζιστικών μορφωμάτων».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπεραμύνθηκε της απόφασης του κόμματός του να πει «όχι», λέγοντας πως «η δράση των φασιστικών μορφωμάτων, όποιον μανδύα και αν ενδύονται, δεν είναι εκκρεμότητα που κλείνει με γενικευμένα αντιδραστικές και επικίνδυνες ρυθμίσεις, στις οποίες στεγάζεται η θεωρία των δύο άκρων» και επιμένοντας πως «αυτά τα μορφώματα από τον ίδιο τον λαό και το κίνημά τους αντιμετωπίζονται. Ο λαός μπορεί να τα στείλει στον αγύριστο».
Ο Βαρουφάκης
Οσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε πως «δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά ούτε στην απατηλή πλάνη ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του που ενδέχεται να οδηγήσει σε ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση», όπως είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ασκώντας κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Με την ψήφιση της τροπολογίας για το εκλογικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη -η οποία, σημειωτέον, ορίζει πως την αρμοδιότητα για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος στις εκλογές θα λάβει η Ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι το Α1 τμήμα του, δηλαδή το αρμόδιο πενταμελές τμήμα που κρίνει τη νομιμότητα των εκλογικών σχεδιασμών που επιθυμούν να κατέβουν- αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, στις 22 Απριλίου.
Εγινε τετ α τετ του Μητσοτάκη με Μιχαλολιάκο
Στην καταγγελία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχαν κατά το παρελθόν τετ α τετ προέβη ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Παρεμβαίνοντας στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε χαρακτηριστικά, με αφορμή την προς ψήφιση τροπολογία για το εκλογικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: «Θα θέσω μια ξεκάθαρη ερώτηση: Εχει στο παρελθόν συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης κεκλεισμένων των θυρών με τον Ν. Μιχαλολιάκο; Αν ναι, πότε και τι συζήτησαν; Και προσέξτε ποιος και τι θα απαντήσει». Βεβαίως, άπαντες οι παριστάμενοι βουλευτές και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας απέφυγαν να απαντήσουν, επιλέγοντας να μην πουν λέξη αναφορικά με την καταγγελία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
«Υπήρξε και δεύτερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπου της κυβέρνησης και του Τζανερίκου, στις 8 Απριλίου»
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχουν βάλει οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη με στόχο τον αποκλεισμό του ναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη. Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Χρήστου Τζανερίκου.
Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντζουράνης προχώρησε σε μια αποκάλυψη αναφορικά με τις υπόγειες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Αρείου Πάγου, λέγοντας στην εκπομπή «Kontra24» πως υπήρξε και δεύτερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπου της κυβέρνησης και του Χρήστου Τζανερίκου, το Σάββατο 8 Απριλίου, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Θέτω, λοιπόν, ένα ερώτημα: Τι έταξε το Μαξίμου στον κύριο Τζανερίκο και τι του ζήτησε;» διερωτήθηκε ο κύριος Μαντζουράνης. Και ενώ οι πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης δίνουν και παίρνουν, οι αντιδράσεις των συνταγματολόγων συνεχίζονται, βάζοντας στο επίκεντρο τόσο την κυβέρνηση όσο και προσωπικά τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή παρέμβαση της πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία έκανε λόγο για ευτελισμό της δικαστικής εξουσίας και προσβολή της ανεξαρτησίας της.
«Προσπαθούν να πείσουν ότι η τροπολογία γίνεται προς διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, ενώ είναι σαφές ότι αποτελεί μεθόδευση, με προφανή στόχο» ανέφερε μεταξύ άλλων η Βασιλική Θάνου. Ωστόσο, και παρά τον θόρυβο, η κυβέρνηση συνεχίζει το δικό της… τροπάρι, λέγοντας πως όλα είναι καλώς καμωμένα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση ήταν σε επαφή με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι «αυτή η νομοθετική ρύθμιση που φέρνουμε έχει και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου. Υπήρξε μια διαβούλευση – νομίζω ότι είναι θεσμικά επιβεβλημένο, όταν φέρνεις νόμο με ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, να ενημερώνεις και να διαβουλεύεσαι με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Οφειλε η κυβέρνηση να λάβει υπόψη την άποψη της ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου».