Αντιδράσεις για την αντιθεσμική συνάντηση του υπ. Επικρατείας με τον παραιτηθέντα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκο
Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επιχείρησε η κυβέρνηση, με τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γιώργο Γεραπετρίτη να συναντάται εντελώς αντιθεσμικά με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας για το «φρένο» στην εκλογική κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη και τις ηχηρές καταγγελίες του αντιεισαγγελέα.
Παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο, αν και ευλόγως συνάγεται το συμπέρασμα πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης θέλησε να επηρεάσει τον ανώτατο δικαστή αναφορικά με την επικείμενη δικαστική κρίση για την κάθοδο ή μη του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα (documento.gr), ο υπουργός Επικρατείας πριν από ακριβώς 10 ημέρες συναντήθηκε με τον Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος χθες παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα, μετά τον σάλο που ξέσπασε λόγω της δημόσιας παρέμβασής του κατά της επίμαχης τροπολογίας. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «θεσμική διαβούλευση».
Οπως ισχυρίστηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, «η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι υπήρχαν ζητήματα και δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, είχε προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό δεν συνιστά καμίας μορφής παρέμβαση, αντίθετα ήταν θεσμικά επιβεβλημένο», ενώ συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος λέγοντας πως «υπήρχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου για το συγκεκριμένο πλαίσιο της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι το πλαίσιο αυτό είχε και μια σειρά από ζητήματα και δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου. Αυτό ήταν και καμία απολύτως παρέμβαση».
Η Τσαπανίδου
Η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον -παραιτηθέντα πλέον- αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου να καταγγέλλει πως «τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μια εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και η παραίτηση του τελευταίου, που ακολούθησε, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία». Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως «με αυτές τις αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις, όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύει την Ακροδεξιά».
Στη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, διερωτώμενος: «Από πού κι ως πού ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με κ. Τζανερίκο; Τι ιδιότητα έχει πια;» Σχολίασε δε πως «κάνει πέντε πράγματα ταυτόχρονα, και όλα λάθος». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν είπε λέξη για το τετ α τετ μεταξύ των δύο ανδρών.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σκληραίνει ολοένα περισσότερο μετά τη χθεσινή παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, που επρόκειτο να προεδρεύσει στο Α1 Τμήμα, το οποίο θα έκρινε τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος, με δήλωσή του, χαρακτήρισε τη ρύθμιση της κυβέρνησης, που αναθέτει στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη, πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανώτατου δικαστηρίου. Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ισχυριζόμενος πως δήθεν η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη.