Νερό στον μύλο του κόμματος Κασιδιάρη ρίχνει η αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης που θέτει εν αμφιβόλω τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Α.Π.
Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος καταγγέλλει ευθέως άνευ προηγουμένου κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ανώτατου δικαστηρίου.
Στο επίκεντρο της μετωπικής σύγκρουσης που ξέσπασε μεταξύ του αντιεισαγγελέα και του Μάκη Βορίδη, η νέα τροπολογία-μπάλωμα, που βάζει, κατά την κυβέρνηση, οριστικό φραγμό στη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος Χρήστος Τζανερίκος, με αφορμή την τροπολογία-τσεκούρι σε βάρος της Δικαιοσύνης, του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, ασκεί σκληρή κριτική στη μεταφορά της αρμοδιότητας για την απόφαση επί της συμμετοχής ή μη του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές στην Ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, καταγγέλλοντας πως η επίμαχη τροπολογία αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση στο πρόσωπό του.
Ρύθμιση
«Με βάση την τροπολογία-προσθήκη του υπουργείου Εσωτερικών, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δημόσια δήλωσή του ο κ. Τζανερίκος, προκαλώντας σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και σίγουρα αμηχανία στην κυβέρνηση και δη στον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός που κατέθεσε την επίμαχη και πραξικοπηματική ρύθμιση στη Βουλή έσπευσε να απαντήσει κουνώντας το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη, στο έργο της οποίας υποτίθεται ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει. Οπως είπε, στις δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές, υπεραμυνόμενος της προωθούμενης διάταξης, και ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» υποστήριξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης από τηλεοπτικού άμβωνος της κατάθεσης της ρύθμισης, διαμηνύει όπου βρεθεί και όπου σταθεί πως μοναδικός σκοπός είναι η θωράκιση της δικαστικής κρίσης προκειμένου να μην «μπει σε κανέναν η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη σύνθεση του δικαστηρίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα στηρίξει την επίμαχη τροπολογία και πιθανότατα θα απέχει από την ψηφοφορία, άσκησε οξύτατη κριτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνικούς χειρισμούς, σημειώνοντας: «Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε τη μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα, σε αυτήν την παρωδία, ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη».
Οσο για το ΠΑΣΟΚ, είναι, όπως όλα δείχνουν, το μόνο κόμμα που θα πει το πολυπόθητο «ναι» στη ρύθμιση, αν και εκείνο εκτοξεύει βολές στην κυβέρνηση, μετά και τη δημόσια παρέμβαση του αντιεισαγγελέα. «Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν» υποστήριξε η Χαριλάου Τρικούπη.
Παρέμβαση Βενιζέλου
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα -άγνωστο για ποιον λόγο- και επέλεξε μάλιστα να αφήσει αιχμές και προς τις δύο πλευρές, και προς τον αντιεισαγγελέα και προς τον υπουργό Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «αδιανόητο θεσμικά» διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.
«Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλειά του. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία» υποστήριξε ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η σύγκρουση σε κάθε περίπτωση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και να κορυφωθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και ψηφίζεται μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η επίμαχη τροπολογία.
Η Τρίτη θα είναι η τελευταία ημέρα νομοθετικού έργου της παρούσας Βουλής, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, καθώς θα υπάρξουν και παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών. Το μείζον ερώτημα βεβαίως είναι αν θα δώσει το «παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προσώρας οι στενοί του συνεργάτες δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους.
Μείζον ερώτημα προς τον υπ. Εσωτερικών
Ενα μείζον για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ερώτημα απευθύνει προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος άναψε φωτιές με την καταγγελία του. «Αραγε», ρωτάει ο αντιεισαγγελέας, «οι εκατοντάδες χιλιάδες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν με τις πενταμελείς τους συνθέσεις και όχι από τις Ολομέλειές τους δεν είναι θωρακισμένες και μπορεί να αμφισβητούνται;»
Στην απάντησή του ο Μάκης Βορίδης παρέλειψε να αναφερθεί στο εύλογο αυτό ερώτημα, αποδεικνύοντας πως η κυβερνητική στόχευση πίσω από την επίμαχη τροπολογία είναι ο έλεγχος της δικαστικής κρίσης επί της απόφασης για συμμετοχή ή μη του κόμματος Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές.