Με την αδιανόητη τροπολογία του ο ευκατάστατος αριστερός κόβει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον φράχτη στον Εβρο και «στέλνει» τον λογαριασμό στους πολίτες
Τίποτα στον κώδικα συνόρων Σένγκεν, ο οποίος διέπει τη διαχείριση των συνόρων, δεν εμποδίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληρώνει για φράχτες. Αλλά η μόνιμη στάση της Ε.Ε. είναι να αρνείται σταθερά να το πράξει.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Οι Βρυξέλλες φορτώνουν ουσιαστικά όλα τα βάρη του Μεταναστευτικού στις χώρες υποδοχής, κυρίως στην Ελλάδα. Η τροπολογία Παπαδημούλη ήταν βούτυρο στο ψωμί των Ευρωπαίων, οι οποίοι ουδέποτε αντιμετώπισαν ως κοινό πρόβλημα τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας.
Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις ο Παπαδημούλης επιχείρησε και χθες με δηλώσεις του να «απαλύνει» λίγο τις εντυπώσεις. Προσπάθησε να πει ότι είτε ο ίδιος κατέθετε τροπολογία στην Ευρωβουλή είτε όχι, η Ευρώπη θα ήταν αρνητική έτσι κι αλλιώς να δώσει στην Ελλάδα λεφτά για τον φράχτη στον Εβρο.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλει να τα παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, άλλωστε, περιγράφει στο προσωπικό του site, με πανηγυρικό τόνο, το «ηχηρό Οχι του Ευρωκοινοβουλίου να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης».
Ο Παπαδημούλης κατέθεσε την τροπολογία, όπως αναφέρει, καμαρώνοντας ότι «η αρμόδια για τον προϋπολογισμό Αρχή της Ε.Ε. αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών».
Η τροπολογία Παπαδημούλη υπερψηφίστηκε ακόμα και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κι εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. Ο ίδιος δήλωσε προχθές ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί πλέον θέση του Ευρωκοινοβουλίου».
H κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι «θα ολοκληρώσει το έργο και στα 140 χλμ. της μεθορίου οπωσδήποτε, ακόμα και με εθνικούς πόρους, αν χρειαστεί». Δηλαδή, εν τέλει, το κόστος θα επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο.
Αν και τουλάχιστον από το 2021 οι πιέσεις 12 κρατών-μελών προς την Ε.Ε. να πληρώνει για έργα φύλαξης σε εξωτερικά σύνορα εντείνονται, αυτή η τροπολογία, μάλιστα από Ελληνα ευρωβουλευτή, διευκόλυνε την επισημοποίηση της άρνησης από την Ευρωβουλή. Για έναν φράχτη που η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει.
Χθες ο Παπαδημούλης παραδέχτηκε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Εκτίμησε ότι όσα έγιναν στον Εβρο μπορεί να τα ξαναδούμε ακόμα κι αν αποχωρήσει από την εξουσία ο Ερντογάν τον Μάιο.
Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί να καταλάβει κανείς τι ακριβώς επεδίωκε μ’ αυτή την τροπολογία ο ευρωβουλευτής και τι ακριβώς θέλει να γίνει, εν τέλει. Ο φράχτης δεν έχει αποτελεσματικότητα στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων; Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Παπαδημούλης θα ήθελε να γκρεμιστεί;
Και δεν θα ήταν προτιμότερο, από τη στιγμή που είναι προγραμματισμένα τα έργα, να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού μιλάμε όχι μόνο για σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης; Δεν γνωρίζει ο Παπαδημούλης ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα αποτελούν κοινή ευθύνη μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της;
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέρυσι τον Μάιο απέρριψε τη χρήση κονδυλίων της Ε.Ε. για «συρματοπλέγματα και τείχη», αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την είχε διαψεύσει κι εκτίμησε ότι νομικά θα μπορούσε να γίνει. Μια χαραμάδα είχε ανοίξει τότε ώστε τα λεφτά να προέλθουν από την Ευρώπη. Οι δικαιολογίες των Βρυξελλών είναι ότι οι φράχτες είναι δαπανηροί αλλά αναποτελεσματικοί. Εκτρέπουν αντί να αποτρέπουν τους μετανάστες. Και μπαίνουν εμπόδιο στους γνήσιους πρόσφυγες με δικαίωμα ασύλου.
Μεταξύ άλλων, οι 12 χώρες έχουν υποστηρίξει από το 2021 με επιστολή τους στην Κομισιόν ότι ένα φυσικό εμπόδιο «εξυπηρετεί το συμφέρον όλης της Ε.Ε., όχι μόνο των κρατών πρώτης άφιξης, και θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. κατά προτεραιότητα».
Από την άλλη, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον έχει επαινέσει την περίφραξη ως τακτική για την επιβράδυνση της μετανάστευσης. Σύμφωνα με τον «Economist», σε επίσκεψη το 2021 στη Λιθουανία, χαρακτήρισε τον φράχτη της χώρας «καλή ιδέα».
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν κατασκευάσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα περίφραξης συνόρων τα τελευταία 30 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος τους από το 2015. Σήμερα, περισσότερες από τις μισές χώρες της Ε.Ε. έχουν κάποιο εμπόδιο στα εξωτερικά σύνορα.
Σύμφωνα με τον «Economist», και παρά την απροθυμία της Ε.Ε. να πληρώνει για τους φράχτες, πιθανώς να αναγκαστεί να το κάνει αργά ή γρήγορα. Τα κράτη-μέλη θα υποστηρίζουν όλο και πιο επίμονα ότι τέτοια εμπόδια αποτελούν πλέον μέρος της συνήθους προστασίας των συνόρων και η Ε.Ε. μοιράζεται την ευθύνη για χρηματοδοτήσεις.
Ανεξάρτητα από την ψήφο των βουλευτών άλλων χωρών, που δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η Ελλάδα στον Εβρο, μοιάζει αδιανόητο ένας Ελληνας ευρωβουλευτής, οποιουδήποτε κόμματος, να καταθέτει τροπολογία με στόχο να εμποδιστούν κονδύλια προς τη χώρα μας.
Ο Παπαδημούλης είναι ένας ευκατάστατος άνθρωπος. Ο σάλος με τα ακίνητά του είναι ακόμα νωπός. Κόσμος τον ρωτάει στα social media «αν θα άφηνε και τα σπίτια του να είναι ξέφραγο αμπέλι απέναντι σε οποιονδήποτε θα ήθελε να μπει».
Ομως, όσο πλούτο κι αν έχει ένας ευρωβουλευτής, όσο καλοζωισμένος κι αν είναι, όσο απόμακρος κι αν δείχνει από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο μέσος πολίτης, είναι πραγματικά ασυνήθιστο να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που, εν τέλει, βλάπτουν τη χώρα πολλαπλώς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε στο Μετσόβιο και στη συνέχεια εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων. Η πρώτη του θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το 2004. Εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών το 2009 και το 2012. Το 2014 παραιτήθηκε για να εκλεγεί στο Ευρωβοκοινοβούλιο, ενώ έγινε και αντιπρόεδρος στην Ευρωβουλή. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 επανεξελέγη κι ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει αντιπρόεδρος στην Ευρωβουλή.
Δείτε επίσης: Ο Τσίπρας, ο φράχτης και το… αγκάθι
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα ξηλώσεις τον φράχτη στον Εβρο;