Ο Αδωνις έβγαλε το συμπέρασμα: «Δεν υπάρχει περίπτωση ευνοϊκής μεταχείρισης από την τράπεζα»
Εκτός από αντίδικος της εταιρίας doValue, η οποία διαχειρίζεται τα δάνειά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είναι και… ελεγκτής των δραστηριοτήτων της! Αυτό ενδεχομένως και να εξηγεί το γεγονός ότι η εταιρία διαχείρισης δανείων -για λογαριασμό ενός άγνωστου ξένου fund- αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια σε σχέση με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας την οποία κατάρτισε με τον ελεγκτή της.
Αντιθέτως, αυτή που τοποθετήθηκε δημόσια μέσω ανακοίνωσης ήταν η τράπεζα Eurobank, αναφερόμενη -ως μη ώφελε- σε διαδικασίες διαχείρισης των δανείων, τα οποία όμως δεν έχουν πλέον καμία σχέση με αυτήν, και ενώ παράλληλα φρόντισε επιμελώς να αποκρύψει σημαντικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι, όπως επιβεβαίωσε η Eurobank, «τον Δεκέμβριο του 2015 η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020 εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστριας του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά.
Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένης υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης. Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου. Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Αρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’ αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση».
Επομένως, παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα:
– Γιατί η εταιρία διαχείρισης δανείων doValue δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την εξέλιξη της υπόθεσης;
– Πότε αγόρασε το ξένο fund το συγκεκριμένο δάνειο από τη Eurobank; Πριν ή μετά τις εκλογές του 2019 και την υπουργοποίηση του κ. Παπαθανάση;
– Το πήρε «πακέτο» σε μία συνολική εξαγορά δανείων, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν, ή μεμονωμένα; Και αν ναι, με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε να εξαγοραστεί το συγκεκριμένο δάνειο στο οποίο εγγυητής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης;
– Εν τέλει, καθώς η ανακοίνωση της Eurobank δεν μας έκανε σοφότερους, η doValue απάλλαξε τον κ. Παπαθανάση από την καταδολίευση -για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα- ή και από εγγυητή του δανείου;
– Και ποιο ήταν ακριβώς το τίμημα;
Το εξοργιστικό και συνάμα τραγελαφικό στοιχείο στην υπόθεση είναι πως η doValue, όπως και όλες οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, με βάση τους νόμους που θεσπίστηκαν από το 2015 και έπειτα, έχει ως εποπτευόμενες Αρχές τις εξής τρεις: α) την Τράπεζα της Ελλάδος, β) την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), γ) τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης!
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι ίσως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Παπαθανάση είναι ο… προϊστάμενός του. Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στάθηκε στο πλευρό του συνεργάτη του, λέγοντας ότι «δεν έχει γίνει “κούρεμα” ούτε ένα ευρώ, μόνο πλήρωσε για να δεχθεί η τράπεζα τη μεταβίβαση στα παιδιά του και κατά τη γνώμη μου πλήρωσε πολλά χρήματα, σίγουρα δεν ευνοήθηκε. Περίπτωση ευνοϊκής μεταχείρισης από την τράπεζα στον Παπαθανάση δεν υπάρχει».
Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε: «Ελεγαν για μένα ότι δεν πληρώνω τα δάνειά μου, δεν έχω χάσει ούτε μία δόση, μάλιστα το ένα δάνειό μου είναι σε ελβετικό φράγκο και το έχω συνδέσει με τη βουλευτική μου αποζημίωση. Είστε τοξικοί άνθρωποι, κακοί».