Έπειτα από πολλές αναβολές, προκειμένου να βρει ποια περίοδος τον εξυπηρετεί καλύτερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες (κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου) την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία
Αφού έπαιξε την κολοκυθιά πολλούς μήνες, προκειμένου να βρει ποια περίοδος τον εξυπηρετεί καλύτερα για να κάνει εκλογές, και έπειτα από πολλές αναβολές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη διενέργεια των εκλογών της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αν χρειαστούν και δεύτερες εκλογές, αυτές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου.
«Η χώρα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα. Οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, την Κυριακή 21 Μαΐου. Και η δεύτερη αναμέτρηση, αν χρειαστεί, θα γίνει αρχές Ιουλίου» είπε, ενώ λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που καθόρισαν αυτή την ημερομηνία: Η πρώτη είναι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν την 1η Ιουνίου για τα επαγγελματικά και την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να διαταράξει τη διεξαγωγή τους.
Η δεύτερη παράμετρος έχει σχέση με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και την εκπροσώπησή της σε κρίσιμες συνόδους, όπως εκείνη των ηγετών του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι έως εκείνες τις ημέρες θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έπειτα από εκλογές στις 2 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του ομιλία,αφού έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υποστήριξε ότι «έχουμε συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής» και υπογράμμισε ότι «η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει». Αναφερόμενος στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη -ο οποίος βάζει ως όρο για να συμμετέχει το κόμμα του σε κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας- είπε ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό».
Μίλησε εκτενώς για το κυβερνητικό έργο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνησή του έχει ενισχύσει «παιδεία και υγεία με χιλιάδες προσλήψεις, η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί, ενώ αντιμετωπίσαμε το Μεταναστευτικό μετά την κατάσταση που κληρονομήσαμε το 2019». «Τηρήσαμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών, κάναμε πράξη ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα φέρουμε επενδύσεις.
Σχεδόν έχουμε μηδενίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη» είπε. Στάθηκε ιδιαίτερα στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, λέγοντας ότι «οι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόκειται για πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, και οι ενισχύσεις ειδικά απέναντι στην ακρίβεια θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί».
Αντιδράσεις αρχηγών κομμάτων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Βοιωτία ότι «στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «έπειτα από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός, ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας ή σταθερότητας”». «Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή την ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια» επισήμανε.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, «ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο, όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δεν θα μπορούν να ψηφίσουν». «Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500.000-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πως «αυτό που ζητάει ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργία για τον ίδιο, άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα». «Ελπίζουμε τη μόνη αλήθεια που είπε, την ημερομηνία των εκλογών, να την τηρήσει και αυτή» κατέληξε.
Σενάρια για τρικομματική κυβέρνηση
Βόμβα Κωνσταντινόπουλου! Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης, συνεχίζοντας τις προεκλογικές πιρουέτες του κόμματος.
«Μπορεί να συνεργαστούμε και τα τρία κόμματα. Δεν έχουμε αποκλείσει εμείς τη συνεργασία των τριών κομμάτων ταυτόχρονα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Η προγραμματική σύγκλιση θα αναδείξει ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για το πώς πρέπει να γίνει αυτό και ποιος δεν ενδιαφέρεται» προσέθεσε.
Αναφερόμενος στη δήλωση Μητσοτάκη, που καλλιεργεί το έδαφος για αποστασίες προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «για να είμαστε δίκαιοι, και ο πρώην πρωθυπουργός πήρε βουλευτές από τους ΑΝ.ΕΛ., από τον κ. Λεβέντη, για να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία».