Στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος προκειμένου, όπως είπε, να προωθήσει την ειρήνη. Σε χαλαρό κλίμα η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, σήμερα στο τραπέζι το σχέδιο του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Στη Μόσχα έφθασε χθες το μεσημέρι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Ρωσία, προκειμένου -όπως είπε- να προωθήσει την ειρήνη. Το αεροσκάφος του Κινέζου ηγέτη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπου τον υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο υπό τους ήχους του ρωσικού και του κινεζικού εθνικού ύμνου από τη στρατιωτική ορχήστρα.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστρέφω στη γη του στενού μας γείτονα για μια κρατική επίσκεψη» δήλωσε ο Σι κατά την άφιξή του. «Είμαι πεπεισμένος πως η επίσκεψη αυτή θα είναι αποδοτική και θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σινορωσικών σχέσεων» πρόσθεσε.
Θεωρητικά, οι επίσημες συνομιλίες του Σι με τον Ρώσο ομόλογό του είναι προγραμματισμένες για σήμερα, όμως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και χθες σε πιο χαλαρό κλίμα, με τον Πούτιν να συγχαίρει τον Σι για την πρόσφατη επανεκλογή του αλλά και για την πρόοδο που έχει κάνει η Κίνα αναφορικά με την ανάπτυξή της. Στην ατζέντα των δύο υπάρχει σειρά διμερών θεμάτων, όπως η οικονομική συνεργασία τους, όμως αυτό που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι το σχέδιο που πρότεινε το Πεκίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η Κίνα και η Ρωσία, ως μεγάλες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Η Κίνα είναι έτοιμη μαζί με τη Ρωσία να υπερασπιστεί αποφασιστικά το διεθνές σύστημα, με επίκεντρο τον ΟΗΕ» τόνισε ο Σι.
Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες σε κινεζική εφημερίδα, ο Πούτιν από την πλευρά του χαιρέτισε «την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διευθέτηση της κρίσης» και εκτίμησε ότι «οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της Ιστορίας τους».
Το Κίεβο, που παρακολουθεί με προσοχή την επίσκεψη Σι στη Μόσχα, διατηρεί ελπίδες πως η Κίνα θα ασκήσει επιρροή στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, αν και η Δύση χαρακτήρισε «χλιαρό» το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου. Εξάλλου, η μεσολάβηση της Κίνας για τη λήξη της σύρραξης σε μερίδα αναλυτών ακούγεται σαν αστείο. Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή, όμως επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.
Επιπλέον, με το θέμα του εντάλματος σύλληψης κατά του Πούτιν που εξέδωσε την Παρασκευή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να βρίσκεται «ψηλά» στην επικαιρότητα και επιβεβαιώνοντας τη δίχως όρια εταιρική σχέση τους, η Κίνα κάλεσε τη Χάγη να αποφύγει «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Το ένταλμα
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν και άδραξε την ευκαιρία να τονίσει πως οι ΗΠΑ, και όχι οι Κινέζοι, προμηθεύουν όπλα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας το ένταλμα κατά του Πούτιν, και το Κρεμλίνο δήλωσε πως η απόφαση του ΔΠΔ είναι μια ένδειξη της «σαφούς εχθρότητας» εναντίον της Ρωσίας, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε πως η δίωξη του Ρώσου προέδρου θα έχει «τερατώδεις» συνέπειες για το Διεθνές Δίκαιο.