Aλληλοκαρφώματα μεταξύ του τέως αρχηγού Κ. Σκούμα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου
Τα παιχνίδια εξουσίας που διαδραματίζονται από το πρωί του Σαββάτου με φόντο την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας φανερώνουν με τον πλέον απόλυτο τρόπο πως η διαφθορά, η σήψη και η παρακμή έχουν ριζώσει για τα καλά στα… ρετιρέ του σώματος επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αν η αιφνίδια καρατόμηση του Κωνσταντίνου Σκούμα έφερε «μούδιασμα» στην Κατεχάκη και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι αλληλοκαταγγελίες που ακολούθησαν μεταξύ του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου εγείρουν αμείλικτα ερωτήματα, που χρήζουν απαντήσεων και εκθέτουν την κυβέρνηση που είχε κάνει σημαία της την ασφάλεια των πολιτών, αλλά μόνο αυτό δεν έπραξε.
Το σίριαλ του… αποκεφαλισμού του Κωνσταντίνου Σκούμα άρχισε να ξετυλίγεται το πρωί του Σαββάτου, όταν και ανακοινώθηκε η ξαφνική αποστράτευσή του, όμως κορυφώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πραγματικότητα άφησε σαφείς αιχμές κατά του τέως αρχηγού.
«Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες, που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους» ανέφερε το υπουργείο, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου δεν μπορεί παρά να γεννά τεράστια ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί εντός της διαλυμένης -όπως φαίνεται- ΕΛ.ΑΣ. Είναι πρωτοφανές η ηγεσία του υπουργείου να αφήνει αιχμές για τον αρχηγό της Αστυνομίας πως είναι κομμάτι πολυετών κατεστημένων, καθώς και ότι δεν έκανε το καθήκον του έναντι της διαφθοράς. Οπως φυσικά πρωτοφανές είναι πως έπειτα από αυτό δεν έχει παρέμβει ακόμα ο εισαγγελέας, με δεδομένες και τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα για την Greek Mafia.
Ερωτήματα
Τα ερωτήματα αυτά γίνονται ακόμα πιο αμείλικτα, αν προσθέσει κάποιος στην εξίσωση το γεγονός πως στις πρόσφατες κρίσεις δεν υπήρξε αλλαγή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ότι ο υπουργός ήταν αυτός που πανηγύριζε όλο το προηγούμενο διάστημα για τις… μεγάλες επιτυχίες του σώματος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, ενώ έλεγε πως με τις τελευταίες κρίσεις επήλθε η κάθαρση στην Αστυνομία.
Το πρωί του Σαββάτου, όταν έγινε γνωστό πως ο κ. Σκούμας αποστρατεύεται και τη θέση του στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ακολούθησε η επιστολή-απάντηση του πρώην αρχηγού σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον ίδιο να βάλει ευθέως κατά της ηγεσίας του υπουργείου. «Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι υπηρεσιακά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου, ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από περίπου έναν μήνα».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άμεσες αλλαγές, προάγοντας τους Νικόλαο Σπανουδάκη, Βασίλειο Ρόκκο και Κωνσταντίνο Χαλκιά, ενώ ο Γεώργιος Δούβαλης έγινε υπαρχηγός του σώματος, ο Ελευθέριος Γκαρίλας προϊστάμενος επιτελείου του αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο Σπυρίδων Σκλάβος γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και ο Νικόλαος Σπανουδάκης γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Πραγματικό τσουνάμι αλλαγών, δηλαδή!
Η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για «πόλεμο» και Greek Μafia
Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν δημόσιες εξηγήσεις από τους πρωταγωνιστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή του ανακοίνωση έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό, καλώντας τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Τάκη Θεοδωρικάκο να δώσουν απαντήσεις για τις καταγγελίες Σκούμα αλλά και για την Greek Mafia. Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου έθεσε στην κυβέρνηση το θέμα της κλήσης του κ. Σκούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: «Ποια είναι τα κέντρα εξουσίας που παρεμβαίνουν στην Αστυνομία; Τι σχέση έχουν με τις αποκαλύψεις για εμπλοκή της Greek Mafia στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ποιες είναι οι αδιαφανείς και αντισυνταγματικές ενέργειες που καταγγέλλει;»
Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και νωχελικά κινήθηκε η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία μπορεί να έβγαλε από το κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο κάλεσε τον υπουργό και τον τέως αρχηγό να δώσουν δημόσιες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή του, οι οποίες, παρότι φέρεται ότι υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και γιατί; Ποια είναι τα επί λέξει “κέντρα εξουσίας” στο υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη άλλων αποφάσεων ενάντια στην απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία;
Ποιες είναι οι επί λέξει “ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου” του αποπεμφθέντος αρχηγού; Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα “κέντρα” να επιβάλουν στον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως αρχηγού;» Το έντονο παρασκήνιο πίσω από τον ξαφνικό «αποκεφαλισμό» του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι δεδομένο πως θα έχει συνέχεια, δημιουργώντας νέα μέτωπα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.