● «Ηταν η κακιά η (χ)ώρα». Αυτό είναι ένα από τα λογοπαίγνια που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
● Εκείνος που πρωτολάνσαρε το σύνθημα είναι αναμφίβολα ευφυής άνθρωπος, αλλά δεν είναι σίγουρα καλές οι προθέσεις του.
● Η διάχυση ευθυνών είναι το ισχυρότερο οχυρό που μπορούν να χτίσουν οι αυτουργοί κάθε εγκλήματος γύρω από την ενοχή τους για να προστατεύσουν τη δική τους ελευθερία και καλοπέραση από τον δημόσιο έλεγχο.
● Πολλοί οι ένοχοι, ουδείς τιμωρητέος, λέει η κοινή λογική (μια έννοια συκοφαντημένη από όλους όσοι έχουν λόγους να εχθρεύονται τη λογική σε οποιαδήποτε… εκδοχή της). Το «ήταν η κακιά η (χ)ώρα» είναι τόσο γενικό, ώστε να περιλαμβάνει ακόμα και τα θύματα και τις οικογένειές τους.
● Οσες και όσοι έχασαν τη ζωή τους, καθώς και οι συγγενείς, οι φίλοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν Ελληνίδες και Ελληνες, κάτοικοι της «κακιάς» χώρας.
● Αρα, ένοχοι κι αυτοί και συνεταίροι στην επιχείρηση του αφανισμού τους. Είναι τω όντι δόλια αυτή η φράση και ίσως να εξυπηρετεί εκείνους και εκείνες που έχουν λόγους να μην προσωποποιηθούν οι ευθύνες.
● Δεν ήταν εκατομμύρια άτομα οι υπουργοί Μεταφορών τα τελευταία είκοσι χρόνια. Δεν ήταν χιλιάδες τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΣΕ και οι κλειδοκράτορες των μεταφορών στην Ελλάδα.
● Ας πάνε, λοιπόν, στη φυλακή οι υπουργοί που δεν έπραξαν το καθήκον τους και οδήγησαν δεκάδες νέους στον θάνατο, ας δουν τον κόσμο ριγέ, πίσω από τα κάγκελα του δεσμωτηρίου, τα επίορκα στελέχη του ΟΣΕ, κι έπειτα ας αξιολογήσουμε συνολικά τη χώρα.
● Είπαμε, καλά τα λογοπαίγνια, αλλά καλύτερες η αλήθεια και η ηθική στην πολιτική και την επικοινωνία.
π